Tα κυβερνητικά μέτρα για την πανδημία φέρνουν απόγνωση στους επιχειρηματίες εστίασης και διασκέδασης

Tα κυβερνητικά μέτρα για την πανδημία φέρνουν απόγνωση στους επιχειρηματίες εστίασης και διασκέδασης

Στα κάγκελα φέρνουν τους κλάδους της εστίασης και της διασκέδασης για άλλη μια φορά τα κυβερνητικά μέτρα για την ανάσχεση της μετάλλαξης Όμικρον που ανακοινώθηκαν σήμερα, όχι μόνο γιατί εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε ολική κατάρρευση του τζίρου των γιορτών αλλά και γιατί δεν συνοδεύονται από κανένα μέτρο στήριξης.

Υπό την πίεση της ανόδου των κρουσμάτων τις προηγούμενες μέρες και της έκκλησης γιατρών και άλλων ειδικών να ληφθούν μέτρα το συντομότερο δυνατό,  ο υπουργός Υγείας Θ.  Πλεύρης  ανακοίνωσε τη Δευτέρα αυστηρά μέτρα στην εστίαση και στη διασκέδαση, παραπέμποντας όμως τη λήψη τους στις 3 Ιανουαρίου, μετά δηλαδή τα ρεβεγιόν του προσεχούς εορταστικού Σαββατοκύριακου. Ο συγκεκριμένος κυβερνητικός σχεδιασμός  ορατά αποσκοπούσε στο  να δώσει χρόνο στις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης να βγάλουν έσοδα, προκειμένου η κυβέρνηση να μην υποχρεωθεί να λάβει οποιοδήποτε  πρόσθετο μέτρο στήριξης του κλάδου. Έτσι τα μαγαζιά έκαναν τις προμήθειές τους και έλπιζαν…

Έλαβαν μέτρα αφού πρώτα τους παρότρυναν να κάνουν προμήθειες

Η έκρηξη των κρουσμάτων πάνω από τα 20.000 όμως χθες Τρίτη, και οι κυβερνητικές δηλώσεις ότι αν υπάρξει ανάλογη εικόνα με τα κρούσματα της Τετάρτης, τα μέτρα όχι μόνον θα έχουν άμεση εφαρμογή αλλά ενδέχεται να γίνουν και πιο αυστηρά – με πλήρη απαγόρευση της μουσικής  – οδήγησε τις μικρές επιχειρήσεις της εστίασης και της διασκέδασης από χτες Τρίτη και περισσότερο σήμερα Τετάρτη, στα κάγκελα.

Χαρακτηριστικά ήταν όσα είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων κ. Γ. Καββαθάς, μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στο Ρ/Σ Στο Κόκκινο: «Τα νέα μέτρα», δήλωσε ο κ. Καββαθάς – που ξεκινούν από αύριο 30 Δεκεμβρίου και θα ισχύσουν ως τις 16 Ιανουαρίου και περιλαμβάνουν, 6 άτομα ανά τραπέζι, πλήρη απαγόρευση ορθίων, καθολική απαγόρευση της μουσικής εκτός από τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς,  και κλείσιμο το βράδυ στις 12 εκτός από την νύχτα της Πρωτοχρονιάς που τα μαγαζιά θα κλείσουν στις 2 – «αποτελούν για τον κλάδο απόλυτη καταστροφή».

Καββαθάς: Απόλυτη καταστροφή για τον κλάδο τα μέτρα

«Η εστίαση είναι σε περιοριστικά μέτρα από τις 13 Σεπτεμβρίου και σε άτυπο lockdown από τις 7 Νοεμβρίου κι από τότε ο τζίρος έχει πέσει κατά 50%», συνέχισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ. «Είχαμε έναν πολύ κακό Δεκέμβρη και πλέον πάμε σε ολική καταστροφή καθώς χάνονται τα έσοδα του ρεβεγιόν, τη στιγμή που ο κλάδος επιβαρύνεται με ανατιμήσεις 30% και μη διαχειρίσιμους  λογαριασμούς ρεύματος. Την ίδια στιγμή ενώ εμείς ζητάμε μέτρα στήριξης από το Νοέμβριο, η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει κανένα μέτρο στήριξης», κατέληξε.

Οξύτατη ήταν και η αντίδραση του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης, της πρωτοβουλίας των  μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της εστίασης και της διασκέδασης που συσπειρώνει επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα, η οποία σε ανακοίνωσή της με έντονες αντικυβερνητικές αιχμές, τονίζει:

Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης

«Σε μια κομβική στιγμή για την εξέλιξη του covid στην χώρα μας, η κυβέρνηση στοχοποιεί και παρουσιάζει ξανά τον κλάδο μας ως τον ένοχο της διασποράς. Υπάρχει διάχυτη στη κοινωνία η απορία: οι σαρδέλες στα ΜΜΜ δεν κολλάνε, δεν διασπείρουν;

Η κυβέρνηση είχε δυο χρόνια περιθώριο να θωρακίσει το ΕΣΥ και να διαχειριστεί το θέμα των συγκοινωνιών. Δεν το έκανε! Αντιθέτως στον νέο προϋπολογισμό είδαμε περικοπές στον τομέα της υγείας. Επίσης δεν έγινε η παραμικρή ενίσχυση στο στόλο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Το θέμα λοιπόν θα “επιλυθεί” κλείνοντας για μια ακόμη φορά την εστίαση.

Έχουμε ξαναπεί ότι βάλαμε πλάτη στα δύο πρώτα lockdown στερούμενοι του δικαιώματός μας στην εργασία και σε ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Το κάναμε από κοινωνική ενσυναίσθηση κι ευθύνη. Η κυβέρνηση μάς καλεί εκ νέου να λειτουργήσουμε τρεις ώρες στην πραγματικότητα, 21.00 – 24.00, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλα τα συσσωρευμένα χρέη της τελευταίας διετίας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι επιχειρήσεις μας δεν είναι βιώσιμες κάτω από αυτές τις συνθήκες. Αναρωτιόμαστε: μήπως έχει μπει σιωπηλά σε εφαρμογή η έκθεση Πισσαρίδη που θεωρεί όλες τις μικρές επιχειρήσεις βαρίδι για την ελληνική οικονομία; Θυμίζουμε πως το 84% των επιχειρήσεων του κλάδου μας είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 15 εργαζόμενοι).

Προφανώς στην κυβέρνηση διέφυγε ότι στην απεργία της 16ης Νοέμβρη, έκλεισε το 95% των καταστημάτων. Να είστε σίγουροι – κύριοι της κυβέρνησης – πως η κήρυξη και πραγματοποίηση της απεργίας της 16ης Νοεμβρίου δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό και η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων βρίσκεται στις επάλξεις για νέες και πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Τέλος να τονίσουμε πως αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της ενίσχυσης του προγράμματος εμβολιασμού, σε καμία περίπτωση όμως δεν δεχόμαστε την εργαλειοποίηση του κλάδου μας και την ανάδειξη του σε μοχλό πίεσης προς την κοινωνία».

Αιτήματα

Μετά από διαβούλευση του συντονιστικού του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης τα αιτήματά του κλάδου διαμορφώνονται ως εξής:

  • Όχι στον κοινωνικό διαχωρισμό και αυτοματισμό.
  • Δωρεάν rapid και pcr για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους, όπως όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης .
  • Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.
  • Συνέχιση επιδότησης ενοικίου.
  • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών και τελών για τραπεζοκαθίσματα για το 2020 και το 2021.
  • Διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν συνέπεια των lockdown από τις 3 Μαρτίου του 2020 μέχρι σήμερα.
  • Επανατοποθέτηση αδιάθετων κονδυλίων στην αγορά με νέα ευέλικτα προγράμματα στήριξης.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter