Τα «κρυφά» εξτρέ του ΚΕΕΛΠΝΟ και η αποστομωτική απάντηση

Τα «κρυφά» εξτρέ του ΚΕΕΛΠΝΟ και η αποστομωτική απάντηση

Με αυθαίρετες ερμηνείες, ερωτήσεις που προκάλεσαν θυμηδία αλλά και επισημάνσεις που εγείρουν αμφιβολίες για ενδεχόμενη απόκρυψη στοιχείων προσπάθησαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ να μειώσουν την αξιοπιστία των τριών ορκωτών ελεγκτών λογιστών.

Διαβάστε επίσης: Εν κρυπτώ δαπάνες 87 εκατ. στο ΚΕΕΛΠΝΟ αποκάλυψαν στην Εξεταστική οι ορκωτοί ελεγκτές

Στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία κλήθηκαν οι τρεις ορκωτοί ελεγκτές λογιστές που σε πόρισμά τους για το ΚΕΕΛΠΝΟ περιγράφουν ταμειακή διαφορά ύψους 89 εκατ. ευρώ. Κατά την κατάθεσή τους, κατέδειξαν πως από 2010 έως 2013 στο Κέντρο συντελέστηκαν εν κρυπτώ δαπάνες «ειδικού σκοπού» ύψους 87 εκατ. ευρώ, γεγονός που προκάλεσε έφερε σε δυσμενή θέση τους βουλευτές της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Γεωργαντάς, προσπαθούσε εναγωνίως να αποδείξει πως επ’ ουδενί δεν προκύπτει ταμειακό έλλειμμα, επικαλούμενος τα… εξτρέ των λογαριασμών του ΚΕΕΛΠΝΟ, παραμερίζοντας πλήρως τους ελλιπείς απολογισμούς του Κέντρου στους οποίους -όπως είπε- μπορεί και να προκύπτει κάποιο… μικρό λάθος. «Με συγχωρείτε αλλά δεν μας ζητάτε να επιβεβαιώσουμε ότι το εξτρέ της τράπεζας λειτουργεί σωστά;» ρώτησε τον κ. Γεωργαντά ένας εκ των τριών ορκωτών ελεγκτών, προκαλώντας θυμηδία.

Ο βουλευτής της ΝΔ δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε να εξετάζει τους μάρτυρες. «Με βάση τις εισροές – εκροές δεν υπάρχει έλλειμμα, υπάρχει;», ήταν το επόμενο ερώτημα του κ. Γεωργαντά, με την απάντηση να είναι εφάμιλλη με την προηγούμενη: «Από τη φύση του, το εξτρέ δεν μπορεί να δείξει έλλειμμα. Από τη φύση του, δείχνει χρεώσεις – πιστώσεις».

Η επιμονή του κ. Γεωργαντά όμως οδήγησε και σε απρόοπτα. «Θα μπορούσε να φανεί ανάληψη μετρητών. Είδατε κάτι τέτοιο εσείς;» διερωτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, με έναν εκ των τριών ορκωτών ελεγκτών να απαντά ακαριαία: «Σε πάρα πολλές αιτιολογίες (σ.σ. τραπεζικών) κινήσεων αναφέρεται ανάληψη μετρητών που -όπως σας είπα και πριν- δεν ήταν μετρητά αλλά μεταφορές και πληρωμές από τον ταμεία και μάλιστα τεράστια ποσά 5-10 εκατ. ευρώ…».

Επ’ αυτού, παρενέβη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μπγιάλας, σχολιάζοντας τις χρηματικές μεταφορές στους δεκάδες τραπεζικούς λογαριασμούς του Κέντρου: «Τα έκαναν βόλτα τα χρήματα για να πάρουν αέρα;».

Κρυμμένα εξτρέ;

Ο Γιώργος Γεωργαντάς προκάλεσε ερωτηματικά με την τοποθέτησή του για το αν έχει στην κατοχή του τραπεζικά εξτρέ που σχετίζονται με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα οποία αφορούν ποσά ύψους 17 εκατ. ευρώ. Αναφερόμενος στο διακανονισμό που έγινε το 2013 με την εταιρία GLAXO για τα αχρησιμοποίητα αντιικά εμβόλια, σημείωσε:

«Το 2013 έχουμε μια μεγάλη πληρωμή. 17 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό μετά από διαιτησία από τα 55 εκατ. που ζητούσαν για τα εμβόλια. Αυτό έχει γίνει με τέσσερις καταβολές. Αυτή η δαπάνη η οποία σύμφωνα με την κ. Πολύζου δεν έχει υπολογιστεί. Αυτός ο έλεγχος μπορεί να γίνει για να διαπιστώσει κάποιος αν πράγματι κακώς αυτά τα 17 εκατ. ευρώ δεν μπήκαν στον απολογισμό κι αν κακώς τα θεωρούμε εμείς λογιστική διαφορά ενώ είναι πραγματική δαπάνη;».

Εν συνεχεία, ο κ. Γεωργαντάς είπε επί λέξει: «Ακούστε, έχουμε τα εξτρέ. Τέσσερα εξτρέ είναι για τα 17 εκατ. ευρώ για το συμβιβασμό για τα εμβόλια. Αν σας τα δώσω αυτά για το 2013 κάνοντας την αξιολόγηση από τις ήδη εγγεγραμμένες δαπάνες του απολογισμού μπορείτε να διαπιστώσετε αν αυτά συμπεριλήφθησαν στις δαπάνες για να αφαιρεθούν τα 17 εκ. ευρώ και να πάμε παρακάτω;».

«Συγγνώμη, έχετε τέτοια εξτρέ και δεν τα είχαν οι πραγματογνώμονες; Υποθετικά μιλάτε;», ήταν τα ερωτήματα του προέδρου της Επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη, με τον κ. Γεωργαντά να απαντά: «Δεν μιλώ καθόλου υποθετικά…», χωρίς όμως να επισημαίνει κάτι για την ουσία της ερώτησης.

«Τα έχω»

Επικοινωνήσαμε με τον βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος παραδέχτηκε πως έχει στη διάθεσή του τα εν λόγω εξτρέ, τονίζοντας παράλληλα πως τις συγκεκριμένες τραπεζικές κινήσεις είχαν στη διάθεσή τους όλα τα μέλη της επιτροπής αλλά και οι ορκωτοί ελεγκτές χωρίς να τις αξιοποιήσουν αναλόγως. Επισήμανε δε πως οι σημερινοί μάρτυρες της Εξεταστικής Επιτροπής απευθύνθηκαν μόλις μία φορά στην κ. Πολύζου, η οποία τον Ιούνιο του 2018 αποπέμφθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Ετικέτες

Documento Newsletter