Τα παιδιά ηλικίας 9-18 σίγουρα θα ταυτιστούν με έναν από τους πρωταγωνιστές των ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο πλαίσιο του KinderDocs.
Είτε πρόκειται για τον δωδεκάχρονο Αχμάτ από τη Συρία που κατέφυγε ως πρόσφυγας στην Ολλανδία μαζί με την οικογένειά του και έθεσε μια προσωπική, τρυφερή αποστολή που θα τη φέρει σε πέρας μόνο εαν τα μαλλιά του φτάσουν τα 30 εκατοστά μήκος! Είτε για τους τρεις έφηβους Νορβηγούς που ονειρεύονται να γίνουν χορευτές μπαλέτου. Είτε για την Κλάουντια και τη σχέση αγάπης-μίσους που έχει με το κινητό της και που τελικά ο χρόνος χωρίς wi-fi θα αποδειχθεί τεράστια ευκαιρία για αυτήν όταν θα πάει διακοπές με τους γονείς της. Είτε για τον 10χρονο Μαζίν που έχει γεννηθεί κουφός και η ζωή του πρόκειται να αλλάξει για πάντα όταν θα βάλει εμφύτευμα και θα μπορέσει να ακούσει για πρώτη φορά.
Oι προβολές των 14 πολύ ενδιαφέροντων ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, θα ξεκινήσουν από την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσουν έως τον Απρίλιο. Η διοργανώτρια και καλλιτεχνική επιμελήτρια του KinderDocs Δήμητρα Κουζή μιλώντας στο Documento εξήγησε ότι πρόκειται για μια ιδέα που είχε στο μυαλό της αρκετά χρόνια καθώς την απασχολούσε με ποιον τρόπο θα μπορούσε να προσεγγίσει το νεανικό κοινό, το οποίο δεν παρακολουθεί εύκολα ντοκιμαντέρ. «Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να γυρίζει ένα παιδί από το σχολείο, να το ρωτάς πώς πέρασε και να μην έχει τίποτε να απαντήσει. Εάν όμως δει μια ταινία που θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον, αυτό θα ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων. Θέλουμε να προσεγγίσουμε τα παιδιά και τους νέους μέσα από θέματα που τα απασχολούν και τα ευαισθητοποιούν».
Το κριτήριο με το οποίο επιλέχθηκαν τα ντοκιμαντέρ είναι το ότι παρουσιάζουν θέματα που ταιριάζουν στη σημερινή νεολαία στην Ελλάδα και στην ελληνική κοινωνία. Κάθε ντοκιμαντέρ είναι μια ιστορία που μιλά για εφηβεία, φιλία, οικογένεια, εκπαίδευση, δημιουργικότητα, έκφραση, χορό, ψυχολογία, οικογενειακές σχέσεις, τέχνη, διαπολιτισμικότητα, μετανάστευση, περιβάλλον. Το ενδιαφέρον στοιχείο του KinderDocs είναι ότι ύστερα από κάθε προβολή θα ακολουθεί συζήτηση με τους μαθητές και τους καθηγητές τους, αλλά και με τα παιδιά και τους συνοδούς τους τα Σαββατοκύριακα. «Μας ενδιαφέρει να υπάρξει διαδραστικότητα. Δεν θα σερβίρουμε κάτι το οποίο τα παιδιά απλώς θα καταναλώσουν. Αντιθέτως, κάθε προβολή θα γίνεται αφορμή για διάλογο και διάδραση. Γι’ αυτό θα υπάρχουν ειδικοί καλεσμένοι που θα σχετίζονται με τα θέματα των ντοκιμαντέρ και μάλιστα κάποιοι καλεσμένοι θα αποτελούν έκπληξη για τα παιδιά» εξηγεί η Δήμητρα Κουζή.
INFO
Οι προβολές και οι παράλληλες δράσεις θα διαρκούν μία έως μιάμιση ώρα και θα γίνονται τις καθημερινές για τα σχολεία και τα Σαββατοκύριακα για το κοινό. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι €3 για τα παιδιά και €6 για τους ενήλικες. Για ομαδικές κρατήσεις και σχολεία επικοινωνήστε στο 210-3671067-9 (Μουσείο Μπενάκη) και στο 2310 240002 (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης).Δείτε επίσης και το kinderdocs.com