Τα κέρδη τους – το νερό μας

Τα κέρδη τους –  το νερό μας

Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε νόμο για τη συγκρότηση «ανεξάρτητης» αρχής (ΡΑΑΕΥ) που θα «ρυθμίζει» την αγορά της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Ομως αγορά ύδατος δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή. Αυτή ακριβώς την αγορά επιδιώκουν να δημιουργήσουν με τον νόμο. Ετσι βλέπει η κυβέρνηση το δημόσιο αγαθό του νερού και τη βασικότερη για τη δημόσια υγεία υποδομή, την αποχέτευση: ως εμπορεύματα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει με τον νόμο αυτό να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στο νερό, αλλά η επιχείρηση ιδιωτικοποίησής του πηγαίνει πιο πίσω στον χρόνο και σε αυτήν εμπλέκονται όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις που έπαιρναν τη σκυτάλη η μία από την άλλη για να αποδείξουν στους δανειστές ποιος είναι «ο καλύτερος μαθητής» των μνημονίων. Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το 2012 μετέφερε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση. Το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετέφερε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. Το ΣτΕ μπλόκαρε και πάλι την απόφαση.

Ηρθε ξανά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που το 2022 επανέφερε τη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ παρότι είχε κριθεί αντισυνταγματική. Αγνοώντας προκλητικά κάθε απόφαση του ΣτΕ, με τον τελευταίο νόμο η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να αφαιρέσει από το δημόσιο και την εποπτεία του νερού. Το σχέδιό τους είναι να εντάξουν όλους τους υδροδοτικούς φορείς, δηλαδή την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης σε μια «ρυθμιστική αρχή» που θα εκδίδει εκτελεστές πράξεις και θα καθορίζει την τιμολόγηση και πιθανές συγχωνεύσεις.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι καταστροφή για την κοινωνία και αυτό φαίνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στην Αγγλία, που το 1989 έδωσε την ύδρευση σε ιδιώτες. Μόλις πριν από λίγους μήνες, τον Ιούλιο του 2022, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι οι επικεφαλής των εταιρειών θα πρέπει να μπουν φυλακή για τα χειρότερα περιστατικά ρύπανσης, αφού οι επιδόσεις των εταιρειών χαρακτηρίστηκαν «σοκαριστικές, οι χειρότερες εδώ και χρόνια». Η τιμή του νερού αυξήθηκε από τα πρώτα κιόλας χρόνια κατά 40%.

Στη Ρουμανία, όπου το νερό ιδιωτικοποιήθηκε τη δεκαετία του 2000, το κόστος στους λογαριασμούς τετραπλασιάστηκε. Ιδιωτικοποίηση του νερού σημαίνει επίθεση στο βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας – με κάθε έννοια.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: το ΣτΕ έχει κρίνει με τις αποφάσεις του ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Το νερό από την πηγή μέχρι τη βρύση δεν μπορεί να δοθεί σε ιδιώτες.
Καταθέσαμε αίτημα αναπομπής του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε ζητώντας από την πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει το νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής όπως ορίζει το άρθρο 42 του συντάγματος, αλλά επέλεξε να υπογράψει τον νόμο.

Το ΜέΡΑ25 συνεχίζει να αγωνίζεται μαζί με τα σωματεία των εργαζομένων στο νερό και την κοινωνία για να μην εφαρμοστεί ο αντισυνταγματικός και αντιλαϊκός νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η μεγαλειώδης συναυλία της Θεσσαλονίκης αλλά και όλα τα συλλαλητήρια που είχαν προηγηθεί για την υπεράσπιση του νερού στέλνουν δυνατά το μήνυμα: Δεν χαρίζουμε το νερό μας.

*Ο Κρίτων Αρσένης είναι βουλευτής ΜέΡΑ25 του Β2΄ Δυτικού Τομέα Αθηνών

Documento Newsletter