Τα κελιά της αναλγησίας

Τα κελιά της αναλγησίας

«Η αντίδρασή μου σήμερα μπορεί να φέρει τούμπα τον κόσμο μου όλο. Ας είναι… Μακάρι κάποτε να αντιδράσουν όλοι. Για μένα κάθε αντίδραση επιβάλλεται από το γεγονός που την προκαλεί».

Με αυτά τα λόγια κλείνει την επιστολή του στο Documento o Δ.Ε. (τα στοιχεία του είναι διαθέσιμα στην εφημερίδα), κρατούμενος στις φυλακές Τρικάλων, ο οποίος καταγγέλλει μια σειρά από παρατυπίες που συμβαίνουν στο ασφυκτικά γεμάτο κατάστημα κράτησης, υπονοώντας ότι αυτή του η κίνηση μπορεί να πυροδοτήσει εκδικητικές αντιδράσεις από πλευράς υπευθύνων.

Ο Δ.Ε., κρατούμενος και πρώην χρήστης ναρκωτικών, παρακολουθεί ανελλιπώς, όπως ο ίδιος λέει, το συμβουλευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ μέσα στη φυλακή. Ο ίδιος θέλει να μπει στο επόμενο στάδιο, δηλαδή τη θεραπεία, ή αλλιώς στην κοινότητα του ΚΕΘΕΑ, έτσι ώστε να μην πάει χαμένος ο αγώνας που έχει δώσει.

Οπως καταγγέλλει στην επιστολή του, επανένταξη υπάρχει μόνο στις φυλακές Κορυδαλλού και τις φυλακές Διαβατών και ζητάει τη μεταγωγή του προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει καμία απάντηση, αφού όπως λέει ο ίδιος οι αιτήσεις που κάνει δεν φεύγουν καν από τη γραμματεία.

«Δεν ζητώ ιδιαίτερη μεταχείριση. Ζητώ να μην πάει χαμένη όλη η προσπάθεια που κάνω για μένα και την οικογένειά μου» λέει χαρακτηριστικά.

Την ίδια κωλυσιεργία περιγράφει ο Α.Φ. (τα στοιχεία του επίσης είναι στη διάθεση της εφημερίδας), κρατούμενος μέχρι πριν από λίγο καιρό στην ίδια φυλακή, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι αιτήσεις μεταγωγής κάνουν ακόμη κι έναν χρόνο να πάρουν απάντηση.

Σημειώνεται πως ευθύνη για το πότε θα φύγουν οι αιτήσεις από το εκάστοτε σωφρονιστικό κατάστημα έχει η ίδια η φυλακή, αλλά για το πότε θα απαντηθούν η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ), της οποίας προΐσταται φυσικά η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, και δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλεται για ολιγωρία όσον αφορά την εξέταση αιτημάτων.

«Οι προνομιούχοι έκαναν ελεύθερα επισκεπτήρια»

Ο Δ.Ε. προχώρησε και σε μια σειρά επιπλέον καταγγελιών για το κατάστημα των Τρικάλων, στο οποίο όπως σημειώνει υπάρχουν προνομιούχοι, που είτε είναι κάτοικοι της γύρω περιοχής είτε έχουν οικονομική άνεση. Ο κρατούμενος καταγγέλλει ότι οι προνομιούχοι πραγματοποιούσαν ελεύθερα επισκεπτήρια εν μέσω πανδημίας, την ώρα δηλαδή που στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας κάτι τέτοιο απαγορευόταν διά ροπάλου. «Εκαναν ελεύθερα επισκεπτήρια την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι δεν μπορούσαμε να κάνουμε ούτε πίσω από το άψυχο τζάμι».

Ο διευθυντής των φυλακών Τρικάλων Θωμάς Χαχάμης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Documento δήλωσε: «Εγώ προσωπικά δεν έχω δώσει καμία εντολή για ελεύθερο επισκεπτήριο την περίοδο κατά την οποία αυτά απαγορεύονταν. Δεν έχει υποπέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή μου». Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρχε κάποια «μεμονωμένη έγκριση από το υπουργείο» ή οι επισκέπτες να ήταν δικηγόροι.

«Η ίδια άνιση μεταχείριση υπάρχει και στο θέμα του γιατρού. Γιατρός εδώ έρχεται μία φορά τον μήνα ή μία στις 15 και όποιος προλάβει –από τους προνομιούχους– παρακάμπτει τον άλλο» σημειώνει ο κρατούμενος, τονίζοντας πως αυτό συμβαίνει εν μέσω πανδημίας και με τη φυλακή αυτήν τη στιγμή να έχει κρούσματα Covid.

Υπερπληθυσμός και υγιεινή

Ο υπερπληθυσμός δεν είναι φαινόμενο που παρατηρείται αποκλειστικά στις φυλακές Τρικάλων. Ανθρωποι στριμώχνονται ασφυκτικά σε βρόμικα, γεμάτα κοριούς και κατσαρίδες κελιά, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα τήρησης ούτε καν των βασικών κανόνων υγιεινής, πράγμα που από μόνο του παραβιάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η χωρητικότητα της φυλακής είναι περίπου 500 άτομα και επί δύο χρόνια συνεχόμενα είμαστε 700-750. Πολλοί κοιμούνται στο πάτωμα. Και εγώ για μεγάλο διάστημα κοιμόμουν πάτωμα. Στα πειθαρχεία, στα οποία ο νόμος ορίζει ότι μπαίνει κρατούμενος ο οποίος έχει κάνει κάποιο παράπτωμα και αυτό το πολύ για δέκα ημέρες, μένουν κρατούμενοι κανονικά, στο αναρρωτήριο της φυλακής επίσης» σημειώνει ο Δ.Ε.

Ακόμη ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν στις φυλακές Τρικάλων είναι της έλλειψης νερού. Οπως αναφέρεται στην καταγγελία, οι κρατούμενοι έχουν πρόσβαση σε νερό μόνο 12 από τις 24 ώρες της ημέρας.

«Δεν έχουμε καν συνεχή ροή νερού τα τελευταία δύο χρόνια που υπάρχει υπερπληθυσμός. Δώδεκα από τις 24 ώρες της ημέρας μας κόβουν το νερό με τη δικαιολογία της υπερκατανάλωσης. Μας είπαν ότι υπάρχει πρόβλημα στην αποχέτευση και υπερχειλίζουν τα λύματα. Ολα αυτά γίνονται εν μέσω πανδημίας».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Δ.Ε. και του Α.Φ., αν κάποιος δεν έχει χρήματα, δεν έχει πρόσβαση σε απορρυπαντικά και είδη υγιεινής, ενώ τα κελιά είναι γεμάτα με κοριούς και κατσαρίδες. Οι ίδιοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές την ώρα που ο κορονοϊός θερίζει.

«Ετσι κι αλλιώς για αυτούς δεν είμαστε τίποτα άλλο παρά ένας αριθμός. Και να χαθεί κάποιος από μας δεν τους νοιάζει» σημειώνει ο Δ.Ε.

Τι απαντάει η φυλακή

Ο διευθυντής του καταστήματος κράτησης Τρικάλων Θ. Χαχάμης δεν διαψεύδει τις καταγγελίες σχετικά με τον υπερπληθυσμό, τη διακοπή νερού ή τις ελλείψεις γιατρού.

Ωστόσο κάνει λόγο για επίσκεψη του γιατρού ανά δέκα ημέρες και όχι ανά μήνα και συχνές απολυμάνσεις, ενώ αποδίδει την αναγκαστική –όπως λέει– διακοπή υδροδότησης στην προβληματική αποχέτευση και σε αλόγιστη χρήση του νερού από τους ίδιους τους κρατούμενους.

Οσον αφορά τον υπερπληθυσμό, αναγνωρίζει τα προβλήματα που δημιουργεί, ωστόσο θεωρεί ότι βρίσκονται σε καλό επίπεδο αντιμετώπισης.

Ετικέτες

Documento Newsletter