Οι καθημερινές αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και η πρόσφατη, λόγω κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου αναστατώνουν κυρίως τις εξαρτημένες ευρωπαϊκές οικονομίες, περισσότερο τη γερμανική αλλά και τη δική μας, από το ξέφραγο αμπέλι των καρτέλ που στήθηκε από τους χορηγούς και προστάτες της φαμίλιας Μητσοτάκη και έκανε τον ηλεκτρισμό χρηματιστηριακό προϊόν. Ετσι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θεωρητικά εξαρτάται από σειρά παραγόντων όπως συνθήκες αγοράς, γεωπολιτική κατάσταση, εθνικό ενεργειακό μείγμα, διαφοροποίηση εισαγωγών, κόστος προστασίας περιβάλλοντος, φορολογία κ.λπ., στην πράξη άλλοι κάνουν το κουμάντο. Ενα παράδειγμα αισχροκέρδειας: η ΔΕΗ το πρώτο εξάμηνο του 2024 είχε κέρδη 228 εκατομμύρια, από 84 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023! Αύξηση πάνω από 150% χωρίς ανάλογη αύξηση της κατανάλωσης.
Στη χώρα μας η δομή της αγοράς παραγωγής ηλεκτρισμού είναι ολιγοπωλιακή και ο ανταγωνισμός ανύπαρκτος. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 95% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από μόνο τρεις εταιρείες. Ενδεικτικά, ο αριθμός των εταιρειών που παράγουν το 95% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας είναι 450 στην Ολλανδία, 860 στην Ιταλία και 1.030 στη Δανία. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, στην Ελλάδα επιτρέπεται στους παρόχους να τροποποιούν μονομερώς τις συμβάσεις με την αποστολή ειδοποίησης στους καταναλωτές, ενώ διατηρούνται εμπόδια που περιορίζουν την πρόσβαση στην αγορά μικρών παραγωγών και ενεργειακών κοινοτήτων.
Το χειρότερο για την ελληνική αγορά είναι ότι το «άνοιγμα» σε περισσότερους του ενός παρόχους δεν λειτούργησε ανταγωνιστικά, όσο τουλάχιστον διαλαλούσαν όσοι το επέβαλαν. Οι εταιρείες αντί να χτυπήσουν προς τα κάτω τις τιμές, στην ουσία ανταγωνίζονται μόνο σε κάποια πακέτα προσφορών, τα οποία είναι ψίχουλα μπροστά σ’ αυτά που κερδίζουν όλοι.
Να σημειωθεί ότι το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανάλυση του GreenTank, για το 2022 από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ξεπέρασε την ποσότητα που παράχθηκε από ορυκτά καύσιμα. Συγκεκριμένα, οι ΑΠΕ μαζί με τις μεγάλες υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν 46,7% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το φυσικό αέριο 35,4%, και ο λιγνίτης 11%. Θεωρητικά είχαμε χαμηλό κόστος παραγωγής, που όμως ουδόλως επηρέασε προς τα κάτω τις τιμές, καθώς το φτηνό ρωσικό αέριο που ήταν πλεονέκτημα έγινε μειονέκτημα και χάθηκε κατά διαταγή των Αμερικανών αφεντάδων.
Μια ματιά στο κόστος των καταναλωτών στις ευρωπαϊκές χώρες στις 13.9.2024 έδειχνε ότι η τιμή για το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα ήταν 134,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν στη Γαλλία ήταν 54,60, στο Βέλγιο 63,06, στην Ισπανία 76,74, τη Γερμανία 80,94 και την Ιταλία 122,50. Αλλο ένα παράδειγμα τζόγου στην ενέργεια. Στις 9 Νοεμβρίου εφέτος η χονδρική τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα ήταν 91,92 ευρώ και ύστερα από πέντε ημέρες είχε φτάσει στα 229,84 ευρώ! Αύξηση πάνω από 150%! Τι κάνουμε λάθος, τέλος πάντων, και πληρώνουμε το ρεύμα διπλάσιο από τους Βέλγους και τριπλάσιο από τους Γάλλους, που έχουν αντίστοιχα μεγαλύτερους μισθούς απ’ ό,τι εμείς; Η απάντηση βρίσκεται στην πρώτη παράγραφο του άρθρου. Με μια λέξη: Μητσοτάκης.
Η ασυδοσία των καρτέλ με ηγέτιδα τη ΔΕΗ των golden boys ξεπέρασε κάθε όριο το εφετινό καλοκαίρι. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα που η ζήτηση για ρεύμα ήταν υψηλότατη λόγω και της εκτεταμένης χρήσης κλιματιστικών, οι εισαγωγές κάλυψαν ως και το 40% της ζήτησης, τα κέρδη απογειώθηκαν. Αγόραζαν τη μεγαβατώρα σε τιμές περίπου 50 ευρώ από γειτονικές χώρες και την πουλούσαν τέσσερις φορές πάνω (!) στην ελληνική αγορά. Και το προκλητικό είναι ότι εξάγουμε φτηνό ρεύμα στην Ουκρανία μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας!
Η Ευρώπη απειλείται με συντριβή από τις συμπληγάδες πέτρες των ΗΠΑ και της Κίνας μες στους BRICS+, οι οικονομίες των οποίων έχουν τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή με φτηνό ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Πλεονέκτημα που θυσίασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες χωρίς δισταγμό και το συνεχίζουν, ανεβάζοντας πίστα στην υποστήριξη της Ουκρανίας, παρότι γνωρίζουν ότι όλα έχουν κριθεί στα πεδία των μαχών.
Οι συνέπειες οδυνηρές για την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία σύντομα θα αντιμετωπίσει νέους δασμούς στα προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ. Ειδικά η χώρα μας, απόλυτα εξαρτημένη από τις εισαγωγές με τις ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών, θα δει το εξαγωγικό της μερίδιο να περιορίζεται δραματικά. Σκεφτείτε μόνο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Τουρκίας που έχει γίνει κόμβος διαχείρισης του ρωσικού φυσικού αερίου. Τα εξαγωγικά της προϊόντα, αγροτικά και βιομηχανικά, θα αποκτήσουν πλεονεκτήματα. Σκεφτείτε τι θα συμβεί στον ελληνικό τουρισμό όχι μόνο στην περίπτωση της κλιμάκωσης των πολεμικών συγκρούσεων στο ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά και από την απώλεια εισοδήματος των Ευρωπαίων πολιτών που προτιμούσαν για τις θερινές διακοπές τους τη χώρα μας. Και στον τουρισμό στο Αιγαίο η Τουρκία λόγω κόστους θα πλεονεκτεί.
Πλην, όμως, το μοναδικό εθνικό θέμα που υπάρχει για το εγχώριο πολιτικό σύστημα είναι η υφαλοκρηπίδα. Ολα τα άλλα που καθορίζουν τη ζωή των ανθρώπων θεωρούνται ήσσονος σημασίας.
Διαβάστε επίσης
Μια γκιλοτίνα για τον Ρωμανό για να μην ταλαιπωρούμαστε
Έβαλαν νέο πρόστιμο στο Documento με τέχνασμα που τους στέλνει εισαγγελέα
Μαζική φυγή χρηστών από το «Χ» του Έλον Μασκ – Κερδισμένο το Bluesky