Τα καλώδια του «Ορούτς Ρέις» σέρνουν στον διάλογο για όλα

Τα καλώδια του «Ορούτς Ρέις» σέρνουν στον διάλογο για όλα

Έτοιμη για διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης η κυβέρνηση με πιέσεις Γερμανίας – ΗΠΑ

Σε τροχιά εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευσης με την Τουρκία κινείται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υποκύπτοντας στις πιέσεις του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον. Φαίνεται μάλιστα πιθανό η διαπραγμάτευση να ξεκινήσει σύντομα, ίσως και πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθεί και το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Γερμανία και ΗΠΑ πιέζουν σε πολιτικό και διπλωματικό πεδίο ώστε να αρχίσει εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στο προσεχές μέλλον η πίεση από την πλευρά της Γερμανίας θα γίνει και οικονομική – η παράταξη του «πουλήσατε τη Μακεδονία για τις συντάξεις» θα καταπιεί υποχωρήσεις στο Αιγαίο έναντι κονδυλίων. Παράλληλα ο Κυρ. Μητσοτάκης έχασε την πολιτική στήριξη και την αμυντική συνδρομή της Γαλλίας (πήγαινε πακέτο με τις δύο φρεγάτες), αφού πάγωσε τις σχέσεις του με τον Εμανουέλ Μακρόν υπακούοντας στα κελεύσματα της Ανγκελα Μέρκελ. Κατόπιν τούτου και μετά τη συνάντηση με τη Μέρκελ, ο Μακρόν πλέον συντάσσεται με την άμεση έναρξη ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε στην πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN έτοιμος να αρχίσει τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία εφόσον η Αγκυρα σταματήσει τις προκλήσεις – και αν δεν υπάρξει κατάληξη, παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο. Το κρίσιμο σημείο είναι στο εύρος των διαπραγματεύσεων. Ολοι οι διεθνείς παράγοντες όταν μιλούν για απευθείας διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εννοούν εφ’ όλης της ύλης, που φυσικά θα οδηγήσουν σε ελληνικές υποχωρήσεις και παραχωρήσεις. Το ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι μόνο για την υφαλοκρηπίδα» είναι το φύλλο συκής της κυβέρνησης. Είναι δεδομένο ότι εφόσον ξεκινήσει θα επεκταθεί. Αλλωστε και η επίσημη ορολογία έχει τροποποιηθεί: ο πρωθυπουργός μιλάει για «οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών», που ερμηνευτικά συμπεριλαμβάνει και θέματα «γκρίζων ζωνών», βραχονησίδων κ.λπ. που βάζει η Τουρκία.

Πόλεμος εντυπώσεων στο εσωτερικό

Η απομάκρυνση του Αλέξανδρου Διακόπουλου, συμβούλου εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού (δήλωσε ότι «το “Ορούτς Ρέις” έκανε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν υπάρχει ολίγον έγκυος»), ήρθε να αποδομήσει την κυβερνητική προπαγάνδα και να αναδείξει τις αντιφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και τους κραδασμούς που προκαλεί η διαχείριση των ελληνοτουρκικών στο εσωτερικό της δεξιάς παράταξης.

Από το κυβερνητικό επιτελείο διέρρευσε ότι «ο κ. Διακόπουλος οδηγήθηκε σε παραίτηση γιατί διέθετε προσωπική ατζέντα διαφορετική από του πρωθυπουργού». Μόνο που ο κ. Διακόπουλος είχε την ίδια ατζέντα από την αρχή. Είχε αποδοκιμάσει προ διμήνου τις δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου ότι «αν κάποιος περάσει στο έδαφός μας, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι», ενώ ήταν σταθερά υπέρ της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία και φυσικά όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα.

Ετσι προκύπτουν η αντιφατική στάση της κυβέρνησης και η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο πρωθυπουργός: ενώ οδηγείται σε συνολική διαπραγμάτευση με την Τουρκία, εντούτοις μετρά το πολιτικό κόστος και τις εσωτερικές πιέσεις στο κόμμα του και αποπέμπει συμβολικά τον Αλ. Διακόπουλο που τασσόταν υπέρ αυτής της προοπτικής. Παράλληλα διαρρέει ότι και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή εισηγείται τη συνέχιση των συνομιλιών που η ίδια είχε ξεκινήσει με μυστικές συναντήσεις με τον Ιμπραήμ Καλίν. Ο σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν αποκάλυψε, δίχως να διαψευστεί από την Αθήνα, ότι οι συζητήσεις στις μυστικές συναντήσεις του με την κ. Σουρανή είχαν προχωρήσει και φυσικά δεν περιορίζονταν στην υφαλοκρηπίδα.

Η κυβέρνηση σταδιακά χάνει τη μάχη των εντυπώσεων παρά την προπαγάνδα που αναπαράγουν τα ενσωματωμένα ΜΜΕ. Σύμφωνα με αυτήν «ο Ερντογάν είναι προκλητικός και επικίνδυνος, ο Ελληνας πρωθυπουργός απαντά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», «η Τουρκία είναι απομονωμένη» παρότι κανείς δεν την καταδικάζει, «η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της και διαθέτει ισχυρές συμμαχίες ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνει αλληλεγγύη» παρότι δεν παίρνει μέτρα. Κυρίως όμως η προπαγάνδα προσπαθεί να πείσει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει κάνει υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας ούτε έχει συντελεστεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ήττες παντού από μια συμφωνία

Μια πρώτη ήττα της κυβέρνησης τόσο στο διπλωματικό πεδίο όσο και σε εκείνο των εντυπώσεων επήλθε με τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Εκχωρεί ελληνική ΑΟΖ στο καθεστώς Σίσι και παράλληλα δίνει επιχειρήματα στην τουρκική κυβέρνηση όταν συζητηθεί η επήρεια που θα έχει το Καστελόριζο. Παρότι το έπαιξε δυνατά από την πρώτη στιγμή με καταιγισμό δηλώσεων και δημοσιευμάτων, η «γαλάζια» προπαγάνδα έχασε τη μάχη του διαδικτύου από τη στιγμή που βγήκαν στις σοβαρές ιστοσελίδες αναλύσεις για τις υποχωρήσεις και το κόστος που έχει για τη χώρα μας η συμφωνία.

Η μάχη των εντυπώσεων συνεχίστηκε όσο διαρκούσαν οι έρευνες του «Ορούτς Ρέις». Η κυβέρνηση πρόβαλλε ότι το τουρκικό σκάφος έπλεε σε διεθνή ύδατα και δεν έγινε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Το αφήγημα κατέρρευσε πλήρως μετά τις δηλώσεις Διακόπουλου, παρότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας υποχρεώθηκε σε άμεση επανόρθωση.

Το κακό για την κυβέρνηση τρίτωσε με την πολιτική και διπλωματική ήττα στο επίπεδο της ΕΕ, η οποία απέφυγε να καταδικάσει και να πάρει μέτρα κατά της Τουρκίας όπως έκανε με τη Λευκορωσία. Οι δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων για το ότι η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και την αλληλεγγύη των εταίρων, χωρίς αποδοκιμασία της Τουρκίας, αποτελούν ένδειξη αδυναμίας και απευθύνονται στην εσωτερική κοινή γνώμη.

Ετικέτες

Documento Newsletter