Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έρχονται, το Σύνταγμα… φεύγει

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έρχονται, το Σύνταγμα… φεύγει
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Με πάθος υπερασπίζονται στα κανάλια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα ιδιωτικά πανεπιστήμια άνθρωποι που ούτε τα έχουν δει ποτέ. Είναι βέβαιοι ότι είναι καλό για την Παιδεία, τη χώρα και την κοινωνία να πληρώνει κάποιος για να εισαχθεί σε ΑΕΙ και να μην μπαίνει στη… βαρετή διαδικασία να διαβάζει και να ανταγωνίζεται άλλους σε Πανελλαδικές εξετάσεις.

Οι υπέρμαχοι του ελεύθερου ανταγωνισμού θέλουν μια ειδική κατηγορία πτυχίων για τα παιδιά των προνομιούχων και μια ειδική κατηγορία εισπράξεων για τους μεγαλοκλινικάρχες και τους μεγαλοδικηγόρους που θα τρέξουν να προλάβουν την ευκαιρία.

Ελ Ντοράντο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ανάλογα με τις προβλέψεις που θα έχει ο νόμος μπορεί να γίνουν πιο πολλά από σουβλατζίδικα ή τόσο ελίτ που οι θυρωροί θα φορούν λιβρέες.

Δεν γράφουμε τυχαία για μεγαλοκλινικάρχες και μεγαλοδικηγόρους. Σαφείς πληροφορίες δεν υπάρχουν αλλά κυκλοφορεί σαν φήμη ότι μεγάλη εταιρεία με ιδιωτικά θεραπευτήρια θέλει να φτιάξει ιατρική σχολή και να γεμίσει τις κλινικές της με άμισθους ασκούμενους.

Επίσης ένα «κέντρο» νομικής, καϋμό το έχει εδώ και χρόνια να φορέσει την τήβενο της κρατικής ακαδημαϊκής αναγνώρισης επειδή θα ανεβάσει το στάτους και το ταμείο.

Τέλος οι φήμες κάνουν λόγο για ενδιαφέρον από κυπριακό ιδιωτικό πανεπιστήμιο που έχει αρκετούς Ελλαδίτες καθηγητές και φοιτητές για να γεμίσει ένα κτίριο στην Αθήνα. Να γλιτώσουν και το πήγαινε-έλα.

Το αστείο ή σοβαρό, αν προτιμάτε, με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι ότι πολλοί τα θέλουν αλλά κανένας δεν ξέρει πώς θα μοιάζουν. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα είναι Ivy League (σ.σ. έτσι λέγονται τα οκτώ αμερικανικά πανεπιστήμια άριστων επιδόσεων) επειδή οι εκλεκτοί δεν φτιάχνουν παραρτήματα σε άλλες χώρες. Αν έφτιαχναν δεν θα άρχιζαν από την Ελλάδα αλλά από κάποια μεγαλύτερη χώρα.

Το πιθανότερο είναι να δούμε ιδρύματα σαν αυτά που περιγράψαμε παραπάνω. Αλλά ακόμη και αυτοί περιμένουν να δουν τον νόμο για να πάρουν τελικές αποφάσεις. Εχουν ερωτήματα:

-Θα υπάρχει κρατική ενίσχυση ή έστω γερές φοροαπαλλαγές;

-Θα επιτρέπονται οι μεταγραφές;

-Θα υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές για κτίρια και προσωπικό ή θα μπορεί να διδάξει κάθε… περαστικός σε ένα… κοτέτσι;

Στα παραπάνω έχουν απαντήσει διάφορα ρεπορτάζ με κυβερνητικές πηγές αλλά, αν δεν δούμε τον νόμο, τίποτα δεν βέβαιο. Δεν θα είναι πρώτη φορά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κάνει την έκπληξη με νόμο ή τροπολογία.

Αυτά είναι σοβαρά ερωτήματα αλλά υπάρχει ένα ακόμη. Πώς θα παρακαμφθεί το Σύνταγμα που ορίζει ρητά στο άρθρο 16 ότι:

  • «Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου»
  • «Οι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί»
  • «Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται»

Εχουν γίνει στο παρελθόν προσπάθειες να αλλάξει το άρθρο 16 αλλά δεν βρήκαν την απαιτούμενη πολιτική συναίνεση για να σχηματιστεί η αυξημένη πλειοψηφία αναθεώρησης στη Βουλή.

Αυτό που θέλει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το προπαγανδίζει έντονα από τα γνωστά ΜΜΕ είναι παράνομο και αντισυνταγματικό. Για να ξεφύγει από το συνταγματικό δίχτυ χρησιμοποιεί λεκτικά σχήματα όπως «μη κρατικά πανεπιστήμια» αντί για «ιδιωτικά».

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε το απίθανο: «Η σύγχρονη συνταγματική προσέγγιση υποδεικνύει ότι το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι ένα απολιθωμένο σύνολο διατάξεων»! Το Σύνταγμα όμως περιέχει και τους κανόνες για την αναθεώρησή του. Αν η δεξιά, που προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να αναθεωρήσει το άρθρο 16 και δεν τα καταφέρνει μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, το παρακάμψει με αλχημείες, προσβάλλει τη συνταγματική τάξη και τη Δημοκρατία.

Για την παράκαμψη του μέσω διακρατικών συμφωνιών συνταγματολόγοι, όπως ο Ακρίτας Καϊδατζής (απάντηση στην ΕφΣυν) εξηγούν ότι «οι διακρατικές συμφωνίες, από την κύρωσή τους με νόμο, υπερισχύουν του κοινού νόμου. Ομως δεν υπερισχύουν του Συντάγματος. Επομένως, δεν είναι δυνατό να ιδρυθούν ή να αναγνωριστούν μη κρατικά ΑΕΙ στην Ελλάδα με διακρατική συμφωνία».

Η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα συνεχιστεί για πολύ. Αλλά πιο σοβαρή συζήτηση είναι αν μια κυβέρνηση μπορεί να παραβιάζει το Σύνταγμα. Είτε για να εκπληρώσει ιδεοληψίες της ή για να εξυπηρετήσει συμφέροντα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη περνάει μια κόκκινη γραμμή.

Διαβάστε επίσης: Προπαγάνδα χωρίς έλεος: Καθόλου «τυχαίος» ο φοιτητής που ήθελε ιδιωτικά πανεπιστήμια

Και επίσημα Παιδεία πολλών ταχυτήτων: Εισαγωγή με «ιδιωτικά κριτήρια» στα «Ελεύθερα Πανεπιστήμια»

Documento Newsletter