Ο χιονιάς αποκάλυψε υπηρεσίες υποστελεχωμένες και έτοιμες προς ιδιωτικοποίηση, με πλήθος διευθυντών και «χρυσών» μισθών.
Σοβαρές ευθύνες για το γεγονός ότι 250.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς νερό και ρεύμα εν μέσω κακοκαιρίας έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το «επιτελικό κράτος» ακόμη μία φορά αποδείχτηκε ανύπαρκτο και διαλυμένο. Οι νεοφιλελεύθερες εμμονές της κυβέρνησης στην «αγορά» και η επερχόμενη ιδιωτικοποίηση έχουν αποτέλεσμα εδώ και καιρό να έχουν κατεβάσει μολύβια στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Οι τεχνικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και οι επενδύσεις στο δίκτυο μειωμένες ακόμη και κατά 75% σε σχέση με το παρελθόν. Ο συντονισμός μεταξύ κρατικών υπηρεσιών είναι ανύπαρκτος, με τις δημόσιες παρεμβάσεις «γαλάζιων» αξιωματούχων να εκθέτουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Την ίδια ώρα τα «golden boys» του ομίλου ΔΕΗ και των θυγατρικών εταιρειών (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες) απολαμβάνουν μισθούς και προνόμια στα ύψη του προμνημονιακού 2009 χάρη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και έπραξε αυτό αντί να προσλάβει προσωπικό και να στελεχώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες. Κανένα μέλημα για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ως αποτέλεσμα τα νοικοκυριά μπορεί να έμειναν χωρίς ρεύμα, ωστόσο τα «golden boys» έλαμπαν.
Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2020. Η κακοκαιρία «Μήδεια» χτυπά την Αττική. Η χιονόπτωση είναι σφοδρή. Πάνε σχεδόν 14 χρόνια από τότε που η αττική γη υποδέχτηκε τόσο μεγάλη χιονόπτωση – δεν είχε προκαλέσει όμως τέτοιο χάος. Το χιόνι καλύπτει τα πάντα, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. Στα βόρεια προάστια η χιονόπτωση είναι σφοδρότερη. Οσο περνά η ώρα η κατάσταση σε Κηφισιά, Εκάλη, Ανοιξη, Καπανδρίτι, Ωρωπό, Διόνυσο, Μαραθώνα και στις γύρω περιοχές γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Δρόμοι και σπίτια αποκλείονται από το χιόνι. Δέντρα πέφτουν υπό το βάρος του χιονιού πάνω σε αυτοκίνητα ή στα καλώδια της ηλεκτροδότησης. Οι βλάβες στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ είναι εκτεταμένες.
Χιλιάδες νοικοκυριά μένουν χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό. Είναι μόλις η αρχή της περιπέτειάς τους στην Ελλάδα του 2021 εν μέσω πανδημίας και σφοδρής κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα περίπου 250.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα. Στον Διόνυσο το ποσοστό φτάνει στο 80%. Το περιβόητο «επιτελικό κράτος» του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδείχτηκε άλλη μια φορά ανύπαρκτο και ανίκανο να προστατέψει τους πολίτες. Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, μέχρι την Πέμπτη το πρωί τα σπίτια χωρίς ρεύμα ανέρχονταν σε περίπου 10.000, ενώ μέχρι την Παρασκευή στις 13.00 ανέρχονταν σε περίπου 3.500.
Το γεγονός ότι ακόμη και πέντε μέρες μετά την κακοκαιρία νοικοκυριά παρέμεναν χωρίς ρεύμα δείχνει και το ναυάγιο του «επιτελικού κράτους». Οπως επίσης ότι παίχτηκε πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και δήμων. Με τον ΔΕΔΔΗΕ σε ανακοίνωσή του να υπογραμμίζει ότι το κλάδεμα των δέντρων που γειτνιάζουν με τα καλώδια του δικτύου του πραγματοποιείται κάθε χρόνο με άδεια από το δασαρχείο και από την άλλη την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να τονίζει ότι «δεν είναι ευθύνη των δήμων το κλάδεμα των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας».
«Το γεγονός ότι υπήρξε καθυστέρηση στην αποκατάσταση του ρεύματος στα νοικοκυριά σημαίνει ότι υπήρχαν ευθύνες. Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται αυτό είναι δύο. Από τη μια η απαξίωση της εταιρείας [ΔΕΔΔΗΕ] και του ανθρώπινου δυναμικού της, διότι ο μόνος στόχος που έχει τεθεί είναι αυτός της ιδιωτικοποίησης. Από την άλλη υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση σε ό,τι αφορά το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ» τονίζει στο Documento ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης και συμπληρώνει: «Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε λείπουν πάνω από 1.000 τεχνίτες που θα μπορούσαν να συνδράμουν στην αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο».
«Δεν υπήρχε πρόληψη ούτε σωστός συντονισμός»
Παρόμοια είναι η άποψη και του προέδρου των τεχνικών της ΔΕΗ Κώστα Μανιάτη. Οπως υπογραμμίζει στο Documento: «Ολο αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με σωστή πρόληψη και συντονισμό μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ, πολιτικής προστασίας, περιφέρειας και δήμων». Κατά τον ίδιο το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, ωστόσο οι υπηρεσίες του είναι υποστελεχωμένες.
«Δεν έχουμε κόσμο, έχουμε ελλείψεις σε ό,τι αφορά το προσωπικό. Τις τελευταίες μέρες δουλεύουν άνθρωποι άγρυπνοι νυχθημερόν προκειμένου να αποκαταστήσουν τις βλάβες στο δίκτυο από τις πτώσεις κλαδιών και δέντρων» τονίζει στο Documento ο κ. Μανιάτης.
Η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι στον όμιλο της ΔΕΗ είχαν αποστείλει επιστολή προς τους διευθύνοντες συμβούλους ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ από τις 12 Φεβρουαρίου. Με αυτήν η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ προειδοποιούσε για τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις βλάβες που προκαλούνται και εφιστούσε την προσοχή ώστε οι μονάδες και τα συνεργεία να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.
Δεν πήραν προσωπικό, χρύσωσαν «golden boys»
Η αλήθεια είναι ότι πράγματι ο ΔΕΔΔΗΕ και γενικότερα ο όμιλος της ΔΕΗ έχουν υποστεί αποεπένδυση τα προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο των μνημονιακών περικοπών, τόσο σε προσωπικό όσο και στις επενδύσεις στο δίκτυο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί, το 2009 είχαν γίνει επενδύσεις ύψους 515,92 εκατ. ευρώ ενώ το 2019 υποχώρησαν στα 144 εκατ. ευρώ. Μάλιστα το δίκτυο έχει υποστεί απώλειες καθώς κυκλώματα φτάνουν στο σημείο να αφαιρούν καλώδια, ακόμη και στύλους της ΔΕΗ. Ηδη για το θέμα αυτό διεξάγεται έρευνα από τη ΓΑΔΑ, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο επηρεάζει αυτή η αποεπένδυση την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού.
Ωστόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν φρόντισε να κάνει οτιδήποτε για να λύσει τα όποια προβλήματα. Ετσι, αντί να πάρει προσωπικό –τεχνίτες κυρίως– ώστε ο ΔΕΔΔΗΕ να μπορεί να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, φρόντισε να επαναφέρει τις απολαβές των «golden boys» της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ κ.ά. στα επίπεδα του 2009, όπως είχε αποκαλύψει το Documento. Από το 2010 έως το 2019 οι αμοιβές για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ (και των θυγατρικών της εταιρειών ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες) καθώς και για τους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους και τους γενικούς διευθυντές δεν ξεπερνούσαν τις 5.000 ευρώ μεικτά, κάτι που σήμαινε καθαρές μηνιαίες αποδοχές 2.600-2.800 ευρώ.
Στις 23 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ έπειτα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Εκεί αποφασίστηκαν οι νέες αποδοχές των μελών του ΔΣ αλλά και των επιτροπών με βάση τις διατάξεις του νόμου 4643/2019 που εισηγήθηκε ο τότε αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. Με βάση όσα αποφασίστηκαν, οι αποδοχές του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση ανέρχονται σε 200.000 ευρώ, ενώ για τους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους σε 120.000 ευρώ ετησίως. Τα στελέχη δικαιούνται επίσης τη «χορήγηση χρήσης εταιρικού αυτοκινήτου με κάλυψη των συναφών δαπανών». Σε 100.000 ευρώ μεικτά ανέρχονται οι αποδοχές των γενικών διευθυντών της ΔΕΗ σε ετήσια βάση, ενώ οι διευθυντές λαμβάνουν 70.000 ευρώ μεικτά. Δικαιούνται επίσης εταιρικό αυτοκίνητο και τις δαπάνες καλύπτει η ΔΕΗ.
Στο ίδιο έγγραφο προβλέπεται επίσης η δυνατότητα χορήγησης μπόνους στα στελέχη της εταιρείας, το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 50% των τακτικών αποδοχών. Πρακτικά αυτό σημαίνει καταβολή επιπλέον 100.000 ευρώ στον Γ. Στάσση, 60.000 ευρώ στους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους και 50.000 ευρώ στους γενικούς διευθυντές της ΔΕΗ. Μπόνους προβλέπεται και για τους διευθυντές, αλλά στο 30% των τακτικών αποδοχών τους, δηλαδή επιπλέον αμοιβή 21.000 ευρώ το ανώτερο στον καθένα. Αναφέρεται ακόμη πρόσθετη αμοιβή ύψους 400 ευρώ ανά συνεδρίαση επιτροπής του ΔΣ, με «το ανώτατο όριο των αμοιβών αυτών να ανέρχεται για τον πρόεδρο και ανά μέλος της επιτροπής στο μεικτό ποσό των 23.000 ευρώ ετησίως».
Αύξηση 300% στις αμοιβές του ΔΣ της ΔΕΗ
Οι αλλαγές αυτές είχαν αποτέλεσμα να εκτοξευτούν οι αμοιβές των «golden boys» σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι αμοιβές των μελών του ΔΣ της ΔΕΗ και των θυγατρικών εταιρειών στο πρώτο εξάμηνο του 2020 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη αυξήθηκαν κατά 300% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.
Αναλυτικά, γι’ αυτό το διάστημα οι αμοιβές των μελών του ΔΣ ανήλθαν σε 334.000 ευρώ έναντι 105.000 ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Πρόκειται δηλαδή για αύξηση ύψους 300% το επίμαχο χρονικό διάστημα λόγω των αυξήσεων που δόθηκαν στα «golden boys» της ΔΕΗ. Εάν στις αμοιβές των μελών του ΔΣ συμπεριλάβουμε και τις αμοιβές των αναπληρωτών διευθυνόντων συμβούλων αλλά και των γενικών διευθυντών, τότε τα έξοδα της ΔΕΗ έχουν αυξηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 κατά σχεδόν 100%. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 437.000 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019 ανήλθαν σε 859.000 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.
Η εκτόξευση των αμοιβών των «golden boys» της ΔΕΗ το 2020 φαίνεται ξεκάθαρα από τα ετήσια στοιχεία της εταιρείας το 2018 και το 2019. Συγκεκριμένα, και πάντα με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 2018 οι αμοιβές των μελών του ΔΣ για όλο το έτος ανήλθαν σε 198.000 ευρώ, ενώ το 2019 αυξήθηκαν σε 288.000 ευρώ (όταν μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2020 έχουν αγγίξει τις 334.000 ευρώ). Σε ό,τι αφορά το σύνολο των αμοιβών του ΔΣ μαζί με αυτές των αναπληρωτών διευθυνόντων συμβούλων και των γενικών διευθυντών, το 2018 ανήλθαν σε 785.000 ευρώ και το 2019 σε 942.000 ευρώ. Με λίγα λόγια, οι αμοιβές για το πρώτο εξάμηνο του 2020 (859.000 ευρώ) ξεπερνούν το σύνολο των ετήσιων αμοιβών του 2018 και είναι σχεδόν ίδιες με αυτές ολόκληρου του 2019.
«Υπάρχει δυσανάλογη αύξηση στους μισθούς διευθυντών, γενικών διευθυντών και του ΔΣ σε επίπεδα προ μνημονίων, όταν οι μισθοί των τεχνιτών δεν ξεπερνούν τα 600 με 800 ευρώ πλέον» τονίζει στο Documento ο Γ. Αδαμίδης.
Επίσης στον ΔΕΔΔΗΕ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη αυξήθηκαν και οι διευθύνσεις. Συγκεκριμένα, όπως παραδέχεται σε έγγραφό του προς τον πρώην υπουργό Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΝ) Κ. Χατζηδάκη ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, πράγματι προέκυψε νέα οργανωτική δομή. Αυτή κατά τον Αν. Μάνο περιλαμβάνει «δύο νέους γενικούς διευθυντές, πέντε νέες διευθύνσεις, δύο νέες θέσεις διευθυντών επικουρίας στους γενικούς διευθυντές καθώς και δύο νέα υπηρεσιακά κλιμάκια στάθμης διευθυντή κλάδου». Αυτό πρακτικά σημαίνει επιπλέον μισθολογικό κόστος λόγω και των αμοιβών που θέσπισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για διευθυντές και γενικούς διευθυντές.