Τα γήπεδα της οργής

Τα γήπεδα της οργής

Το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη προκάλεσε, απόλυτα φυσιολογικά, την ελληνική κοινωνία, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι και το ποδόσφαιρο. Οπως ήταν φυσικό λοιπόν, στο αθλητικό διήμερο τρεις μόλις μέρες μετά την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας επιβάτες των μοιραίων αμαξοστοιχιών τα ανοιχτά και κλειστά γήπεδα της χώρας αποτέλεσαν τόπους οργής και αγανάκτησης κατά της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί με διάφορους παρασκηνιακούς τρόπους να κουκουλώσει το έγκλημα, να χρεώσει τα πάντα σε ένα σταθμάρχη και να κλείσει άρον άρον το θέμα με αποτυχημένα και φτηνά επικοινωνιακά κόλπα.

Ο κόσμος πλέον δεν τρώει το κουτόχορτο με το οποίο επιχειρούν να τον μπουκώσουν τα συστημικά ΜΜΕ και με μπροστάρηδες τους οργανωμένους οπαδούς των ομάδων, με πανό και συνθήματα κατά των κυβερνώντων αλλά και κατά αρκετών συστημικών δημοσιογράφων-τηλεαστέρων έστειλε ηχηρότατο μήνυμα ότι… ως εδώ!

Ας δούμε λοιπόν τι έγινε από το περασμένο Σάββατο μέχρι και μεσοβδόμαδα στα γήπεδα της χώρας, από την Ξάνθη ως τη Ρόδο, από την Κεφαλονιά μέχρι την Κρήτη και την Αχαΐα, από την Αθήνα και τον Πειραιά έως τη Θεσσαλονίκη, σε αγώνες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, σε επαγγελματικά και ερασιτεχνικά γήπεδα.

«Εγκλήματα»

Στο «Απ. Νικολαΐδης» στον αγώνα Παναθηναϊκός – Παναιτωλικός οι οπαδοί κρέμασαν πανό «Χώρα εκτροχιασμένη μες στο αίμα βουτηγμένη, τα εγκλήματα του κράτους ξεπλένονται από τους δημοσιοκάφρους», ανάβοντας παράλληλα μαύρα καπνογόνα. Στο γήπεδο υπήρχαν ακόμη δύο πανό που έγραφαν: «Κράτος και κεφάλαιο δολοφονούν», «Πολίτες Γ΄ κατηγορίας με Α΄ θέση στον θάνατο». Παράλληλα οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων φόρεσαν μπλουζάκια με τη φράση «Πάρε με όταν φτάσεις».

Στο «Γ. Καραϊσκάκης» στη θύρα 7 υπήρχε κρεμασμένο πανό που έγραφε «Λαός που χάνει τη λαλιά του θα κλαίει τα παιδιά του», ενώ σε όλη τη διάρκεια του αγώνα Ολυμπιακός – Λεβαδειακός ακούγονταν υβριστικά συνθήματα κατά των πολιτικών και ειδικότερα της κυβέρνησης όπως το γνωστό σε όλους σύνθημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ η ιαχή «δολοφόνοι δολοφόνοι» δονούσε κάθε λίγο την ατμόσφαιρα.

Στο ΣΕΦ στον αγώνα της Ευρωλίγκας Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα οι οπαδοί των «ερυθρολεύκων» φώναζαν και πάλι υβριστικά συνθήματα κατά των πολιτικών και του πρωθυπουργού, ενώ σήκωσαν στο πρώτο ημίχρονο και πανό με υβριστικό – απειλητικό μήνυμα κατά του δημοσιογράφου του Σκάι Αρη Πορτοσάλτε.

Στην Τούμπα και στον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Ιωνικό τα πανό της οργής (εν μέσω συνθημάτων) στα κιγκλιδώματα έδιναν κι έπαιρναν: «Οταν λάθος άρχεις δεν φταίει ο σταθμάρχης», «Τέμπη 1999, 2003, 2023, το αίμα μας τα κέρδη τους», «Ματωμένα Τέμπη 1999, 2003,

2023», «Κανένας ατιμώρητος, η φωνή των νεκρών – θα γίνουμε ο εφιάλτης σας» και «Νίκος Ναλμπάντης, 29 ετών, παρών» (πρόκειται για έναν εκ των μηχανοδηγών στις δύο αμαξοστοιχίες).

Στον αγώνα ΟΦΗ – ΑΕΚ στο Ηράκλειο μπροστά από τη θύρα 4 των οργανωμένων οπαδών υπήρχε ένα τεράστιο πανό που έγραφε: «Παίζουν τις ζωές μας πέτρα, ψαλίδι, μολύβι και χαρτί, εξάλλου για το σύστημα είμαστε αριθμοί». Επίσης ένα δεύτερο έγραφε «Είστε δολοφόνοι, είστε υποκριτές, το σύστημα που φτιάξατε μας παίρνει τις ζωές». Στο ίδιο γήπεδο οι φίλοι της ΑΕΚ κρέμασαν το δικό τους πανό, που έγραφε: «Δεν ήταν η κακιά η ώρα, ήταν η κακιά η χώρα – Σκατά στο κράτος, Ορίτζιναλ 21».

«Κύματα οργής»

Στην Τρίπολη στο παιχνίδι του Αστέρα με τον Ατρόμητο υπήρχαν τρία μεγάλα πανό που έγραφαν: «Δεν ήταν ατύχημα, είναι η κακιά η χώρα», «Τα δάκρυά μας θα γίνουν κύματα οργής που θα σας πνίξουν – Κουράγιο στις οικογένειες των θυμάτων» και «Πάρε με όταν φτάσεις – Δεν έφτασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε, μικρέ – Προδιαγεγραμμένο το έγκλημα, γνωστοί οι ένοχοι».

Στο γήπεδο της Λαμίας στον αγώνα Λαμία – Αρης υπήρχε πανό που έγραφε: «Τυγχάνει που δεν ήμασταν εμείς, επιτελικό κράτος της ντροπής», ενώ οι παίκτες των φιλοξενούμενων πριν από τον αγώνα φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν «Πάρε με όταν φτάσεις».

Οι φίλοι του Ηρακλή σήκωσαν το δικό τους πανό: «Νικήστε όχι για μας, αλλά για τη φουκαριάρα τη μάνα μας».

«Εκδίκηση»

Στα Γιάννενα οι οργανωμένοι φίλοι του ΠΑΣ έγραψαν στο δικό τους πανό: «Πόσα πανό οργής και θλίψης να βάψουμε ακόμη – Εκδίκηση!».

Στην Πάτρα στον φιλικό αγώνα Παναχαϊκή – Προοδευτική το πανό έγραφε: «Μάνα, έφτασα αλλά δεν είναι κανείς εδώ».

Στον αγώνα της Γ΄ Εθνικής Αγία Παρασκευή – Θύελλα Ραφήνας οι φίλοι των γηπεδούχων είχαν πανό «Δεν ήταν ατύχημα, είναι δολοφονία».

Στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ της Νίκαιας οι φίλοι του Ιωνικού κρέμασαν πανό που έγραφε: «Δεν ήταν ανθρώπινο λάθος αλλά ούτε κι ατύχημα, την κρατική δολοφονία βαφτίσατε ατύχημα» και ο αγώνας με την ΑΕΚ καθυστέρησε 20 λεπτά να ξεκινήσει επειδή οι διαιτητές απαιτούσαν να κατέβει! Το πανό δεν κατέβηκε και οι διαιτητές, παρά τον… αξιοζήλευτο ζήλο που έδειξαν για να το κατεβάσουν, αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν τον αγώνα εν μέσω συνθημάτων κατά του Κυρ. Μητσοτάκη.

«Σκουπίδια, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι…» φώναξαν μεσοβδόμαδα οι οργανωμένοι οπαδοί του Ατρόμητου στο ματς με την ΑΕΚ με αφορμή τη στάση κάποιων ΜΜΕ στο μέγα θέμα της τραγωδίας, ενώ συνθήματα ακούστηκαν και εναντίον του Κυρ. Μητσοτάκη. Είχαν αναρτήσει και ένα μεγάλο πανό που έγραφε: «Το κράτος δολοφονεί και τα ΜΜΕ ξεπλένουν. Ηρθε η ώρα για την οργή των καταπιεσμένων».

Στο Αλεξάνδρειο οι φίλοι του Αρη στον αγώνα μπάσκετ της ομάδας τους με το Περιστέρι είχαν πανό που έγραφε: «Σύγκρουση μετωπική θα έχουμε στις κάλπες, ο κόσμος σας σιχάθηκε, ανίκανες γραβάτες».

Στον αγώνα μπάσκετ με αμαξίδιο ΑΕΚ – Παναθηναϊκός οι αθλητές κράτησαν πανό πριν από το τζάμπολ «Γιατί; 1/3/2023».

«Το χώμα πικρό»

Στο κλειστό του ΟΑΚΑ στον αγώνα της Ευρωλίγκας Παναθηναϊκός – Αναντολού Εφές υπήρχαν δύο πανό που έγραφαν: «Γλυκιά η καρέκλα, το χώμα πικρό» και «Every game matters, human life doesn’t».

Αντιδράσεις υπήρξαν ακόμη και στα γήπεδα της Τουρκίας, καθώς οπαδοί της Φενερμπαχτσέ, της Μπεσίκτας και της Τραμπζονσπόρ έδειξαν τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό με πανό και μπλουζάκια

Στον αγώνα Νέα Ιωνία – Καλαμάκι για την Α΄ Κατηγορία της ΕΠΣΑ οι οπαδοί της Νέας Ιωνίας ανάρτησαν πανό για το έγκλημα στα Τέμπη: «Ολα για τα κέρδη και τον επενδυτή, δεν ήταν ατύχημα, ήταν επιλογή».

Στην Καρδίτσα οι οργανωμένοι της Αναγέννησης (Ultras 3) σήκωσαν πανό που έγραφε: «Δεν ήταν ατύχημα, είναι δολοφονία».

Στο ΔΑΚ Κομοτηνής, στον αγώνα Πανθρακικός – Πανδραμαϊκός για τη Γ΄ Εθνική οι φίλοι των γηπεδούχων κρέμασαν πανό που έγραφε: «Ηταν η… κακιά η… (χ)ώρα!».

Στον σαββατιάτικο αγώνα μπάσκετ Κολοσσός – Ολυμπιακός στη Ρόδο οι φίλοι των «ερυθρολεύκων» είχαν πανό «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές – Θύρα 7 Ρόδου», ενώ το δικό της σκληρό μήνυμα έστειλε την επόμενη μέρα η ομάδα βόλεϊ του ΓΣ Διαγόρα Ρόδου κρατώντας πανό «Μαμά, μπαμπά, ξεσηκωθείτε! Μας δολοφονούν».

Η ομάδα βόλεϊ γυναικών της ΑΕΚ κράτησε πανό που έγραφε «Τέμπη 1.3.23. Γιατί;» ενώ ο ΣΦ ΠΑΟΚ Ορεστιάδας βόλεϊ είχε πανό «Ψέμα και συγκάλυψη η TV εκπέμπει, δολοφονία έγινε σε μια στροφή στα Τέμπη – Κουράγιο στις οικογένειες των θυμάτων».

«Δολοφονία κρατική»

Τα αναπτυξιακά τμήματα βόλεϊ του ΓΣ Ηλιούπολης με τους μικρούς αθλητές μαζί με τους προπονητές και τους γονείς έστειλαν το δικό τους μήνυμα κατά τη διάρκεια της προπόνησης καθώς με χαρτάκια σχημάτισαν το «Πάρε με όταν φτάσεις».

Παράλληλα, στο κλειστό της Ηλιούπολης οι οργανωμένοι οπαδοί του συλλόγου σήκωσαν πανό που έγραφε: «Δεν ήταν ανθρώπινο λάθος ούτε η κακιά στιγμή, ήταν δολοφονία κρατική – Κουράγιο στους οικείους».

Στον αγώνα μπάσκετ της Α2 Παπάγου – Μαρούσι οι φίλοι των φιλοξενούμενων είχαν πανό «Δικά τους τα κέρδη, δικοί μας οι νεκροί, το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί».

Στο Αργος οι οργανωμένοι φίλοι του Παναργειακού σήκωσαν πανό «Ξύλο στον Κούλη σ’ αυτό τον θιασάρχη και μες στη φυλακή μαζί με τον σταθμάρχη – Θύρα 2»

Στην Κεφαλονιά στους αγώνες του διημέρου του τοπικού πρωταθλήματος της ΕΠΣ Κεφαλονιά – Ιθάκη οι παίκτες των ομάδων κρατούσαν πανό που έγραφε «Πάρε με όταν φτάσεις – Ποτέ ξανά».

Στην Ξάνθη στον ποδοσφαιρικό αγώνα Μύκη – Σέλινο για το τοπικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα οι παίκτες των γηπεδούχων κρατούσαν πανό με το σύνθημα: «Οχι άλλα θύματα στα Τέμπη 01/03/2023».

Πανό με το σύνθημα «Ποτέ ξανά» εμφανίστηκε και στον αγώνα ανάμεσα σε Φίλιππο Δροσερού και Ελπίδα Γενισέας.

Για την Αναστασία

Στο Δημοτικό Στάδιο Καλαβρύτων στον αγώνα ΑΕ Καλαβρύτων – ΑΕ Αιγίου της ΕΠΣ Αχαΐας οι παίκτες των Καλαβρύτων αγωνίστηκαν με μαύρα περιβραχιόνια, ενώ πριν από την έναρξή του οι παίκτες των ακαδημιών των Καλαβρύτων και της αντρικής ομάδας εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο με πανό «Οργή», «Πόσο όμορφος να γίνει ο παράδεισος», «Πάρε με όταν φτάσεις» και με το όνομα της 19χρονης Αναστασίας από τη Λυκούρια που έχασε τη ζωή της στην τραγωδία των Τεμπών. Συμμετοχή είχαν και οι αθλητές του Αιγίου, ενώ όλοι μαζί κράτησαν ενός λεπτού σιγή.

Πέρα από τις οργισμένες δηλώσεις ανθρώπων του αθλητισμού για το έγκλημα στα Τέμπη υπήρξαν και πανό σε γήπεδα της Τουρκίας, καθώς οπαδοί της Φενερμπαχτσέ, της Μπεσίκτας και της Τραμπζονσπόρ έδειξαν τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό με πανό και μπλουζάκια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter