Τα φαναράκια του Αιγαίου: Ένα όμορφο παραμύθι για τη συνύπαρξη των λαών

Τα φαναράκια του Αιγαίου: Ένα όμορφο παραμύθι για τη συνύπαρξη των λαών

Ένα όμορφο παραμύθι για την αλληλεγγύη, την ειρήνη και τη συνύπαρξη των λαών του Σταμάτη Σκαμπαρδώνη με τίτλο “Τα φαναράκια του Αιγαίου” κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Εύμαρος. Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ένα μικρό παιδί, με μεγάλη καρδιά, ο Οδυσσέας.

Γράφει γι’ αυτόν ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης: «Ο Οδυσσέας ετοιμαζόταν όλο το προηγούμενο διάστημα για το ταξίδι στη Λέσβο. Είχε μαζέψει τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες.”…Η μεγάλη μέρα έφτασε! Χαιρέτησε τη μητέρα και τ’ αδέρφια του και μαζί με τον πατέρα και τους φίλους του τα μπουκάλια τράβηξαν για το λιμάνι του Πειραιά. Μπήκαν βιαστικά με το αυτοκίνητο στο πλοίο και στη συνέχεια ανέβηκαν στην καμπίνα. Ήταν γλυκός ο καιρός και ο πατέρας του πρότεινε να πάνε στο κατάστρωμα. Τότε είδε μπροστά του, στην προβλήτα του λιμανιού, σαν σκηνικό θεάτρου, εκατοντάδες σκηνές με πρόσφυγες να συνωστίζονται σε λίγα τετραγωνικά. Άκουσε φωνές παιδιών που έτρεχαν γελώντας και φωνάζοντας χωρίς να ξέρουν τι τους περιμένει αύριο. Δεν είναι λοιπόν μόνο η Λέσβος, είναι και ο Πειραιάς και ο Ελαιώνας και πολλά άλλα μέρη, σκέφτηκε ο Οδυσσέας. Πολλά ήταν τα ερωτήματα στον πατέρα του και λίγες οι απαντήσεις. Είχε ακούσει και πρωτύτερα στο ραδιόφωνο ότι εκείνη τη χρονιά, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, είχαν χαθεί στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη εκατοντάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους και 150 παιδιά…”

Το βιβλίο σχεδίασε και σελιδοποίησε η Άλκηστις Οικονομοπούλου και μέσα από τον μαγικό κόσμο που δημιούργησε τα χρώματα και τα σχήματα δίνουν τη δική τους διάσταση στην ιστορία του Οδυσσέα.

Ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Φλεβάρη του 60 «όταν ακόμη υπήρχαν γειτονιές και χώμα για να παίζουν τα παιδιά». Σπούδασε στην Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και αφιερώθηκε στην εκπαίδευση για 35 χρόνια. Στο πάζλ της ζωής του παίζουν πρωταρχικό ρόλο οι τέχνες και ο πολιτισμός. Σπούδασε φωτογραφία στη σχολή FOCUS και όταν έχει χρόνο φωτογραφίζει και συγχρόνως φτιάχνει μικρές και μεγάλες ιστορίες. Έτσι συμμετείχε και στον διαγωνισμό του Ιανού «Η Αθήνα και το βιβλίο» με το διήγημα του «Ο κ. Μενέλαος διαβάζει και γυαλίζει» που διακρίθηκε ανάμεσα στα 10 καλύτερα διηγήματα.

Documento Newsletter