Το φαινόμενο της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων (fake news), η προάσπιση της δημοκρατίας στην ψηφιακή εποχή, αλλά και το πώς οι πόλεις στις χώρες των Βαλκανίων μπορούν να ανοίξουν νέα μονοπάτια συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς της Βαλκανικής αναλύθηκαν, στη σημερινή, τελευταία ημέρα του Thessaloniki Regional Forum, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Η υπουργός Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας, Ρενάτα Ντέσκοσκα, αναφέρθηκε στο πρόβλημα των fake news λέγοντας ότι στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, στην πόλη του Βέλες εμφανίστηκαν εκατοντάδες ψεύτικες σελίδες και το 50% των εφήβων απασχολούνταν στη “βιομηχανία” των fake news. Δεν τους ενδιέφερε να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα και τα εκλογικά αποτελέσματα, τους ενδιέφερε να βγάλουν χρήματα από τη διάδοση των fake news, επισήμανε. Πρόσθεσε ότι, η Βόρεια Μακεδονία “πήρε το μάθημά” της από αυτό και ότι χρειάζεται πανευρωπαϊκή συνεργασία για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα.
Αναφερόμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη χώρα της είπε ότι “πριν φτάσουμε στη Συμφωνία, τον Σεπτέμβριο κάναμε το δημοψήφισμα και οι πολίτες αντιμετώπισαν τεράστιο πρόβλημα, ένα μεγάλο μποϊκοτάζ από αυτούς που ήταν ενάντια στη συμφωνία” καθώς, σύμφωνα με την ίδια “εκατοντάδες ψεύτικοι λογαριασμοί σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έσπειραν τον εθνικισμό, τον φόβο, τη διαίρεση”.
Εξάλλου, σε δηλώσεις της στο περιθώριο του φόρουμ, τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας. “Το γεγονός ότι χθες δύο πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας έλαβαν στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, στο Μόναχο, το βραβείο Ewald von Kleist από την γερμανική κυβέρνηση δείχνει ότι αυτή η Συμφωνία υποστηρίζεται και από τις άλλες δυτικές χώρες” πρόσθεσε.
Η πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας, Κέιτ Σμιθ, ανέδειξε από την τοποθέτησή της ότι η περιοχή των Βαλκανίων είναι ευάλωτη στη διείσδυση της παραπληροφόρησης και των fake news ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπως δείχνουν έρευνες. Επίσης, τόνισε ότι σε όλες τις χώρες πρέπει να ενδυναμώσουμε τις προσπάθειες μας να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο με νόμους, με ρυθμίσεις και να κάνουμε έρευνα για να αναδειχθεί από που έρχεται αυτή η παραπληροφόρηση.
Η διευθύντρια του κέντρου ευρωατλαντικών σπουδών στη Σερβία, Γιελένα Μίλιτς και ο εκτελεστικός διευθυντής του Re_Public από την Αλβανία στάθηκαν στην ανάγκη “θωράκισης” των χωρών της περιοχής από τα fake news και η Adelheid Feilcke επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της Deutsche Welle τόνισε ότι τα βαλκανικά κράτη είναι από τα πιο ευάλωτα σε σχέση με την διείσδυση των fake news και παρουσίασε πρότζεκτ σε σχέση με την καταπολέμησή τους.
Πόλεις στην “υπηρεσία” της ενδυνάμωσης των σχέσεων των χωρών της Βαλκανικής
Το ‘ανθρωποκεντρικό πρόσωπο’ των πόλεων και τις σχέσεις συνεργασίας που αναπτύσσονται μεταξύ δήμων παρουσίασε ο δήμαρχος της Πρίστινα Shpend Ahmeti, προτείνοντας η “Διαδικασία του Βερολίνου” να φέρει κοντά δημάρχους από τις χώρες των Βαλκανίων για να εργαστούν από κοινού στην υλοποίηση έργων προς όφελος της περιοχής.
Ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, παρουσίασε τη “Διπλωματία των Πόλεων” που αναπτύσσει ο κεντρικός δήμος αναδεικνύοντας την πολυπολιτισμικότητα της Θεσσαλονίκης, δράση που έχει ήδη παρουσιαστεί και σε πρωτεύουσες βαλκανικών χωρών και σημείωσε ότι υπάρχουν απτά θετικά αποτελέσματα που τη “δικαιώνουν”.
Ο Ηράκλειτος έλεγε ότι οι νόμοι πρέπει να προστατεύονται από τον λαό όπως τα τείχη της πόλης του, είπε ο διευθυντής του East West Theater από το Σαράγεβο Χάρις Πάσοβιτς αναδεικνύοντας τον ρόλο των πολιτών και τη συμμετοχή τους σε δράσεις διαλόγου για την αναζήτηση νέων ευκαιριών συνεργασίας και ευημερίας. Επισήμανε δε, ότι, η Θεσσαλονίκη, το Σαράγεβο και η Πρίστινα έχουν πολυπολιτισμικό παρελθόν που μπορούν να αξιοποιήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
To Thessaloniki Regional Forum “Προκλήσεις του σήμερα, προοπτικές του αύριο: Βαλκάνια 2030” αποτελεί μια ανεξάρτητη μη – πολιτική, μη – κερδοσκοπική πρωτοβουλία, που έχει στόχο να συνεισφέρει στην ειρηνική επίλυση των περιφερειακών διαφορών και την εμβάθυνση της συνεργασίας στα Βαλκάνια, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση του Ευρωπαϊκού οράματος και της περιφερειακής συνεργασίας, μέσω ενός συνεχούς ανοιχτού και προοδευτικού διαλόγου.