Τα ερωτήματα του Γ. Τσίπρα προς Στουρνάρα – Χατζηνικολάου για την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς

Τα ερωτήματα του Γ. Τσίπρα προς Στουρνάρα – Χατζηνικολάου για την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, κατέθεσε τα εξής ερωτήματα προς τον Γιώργο Χατζηνικολάου και τον Γιάννη Στουρνάρα κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της επιτροπής της Βουλής για την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς.

«Ζητάτε από την Γενική Συνέλευση των μετόχων της 7ης Απριλίου την παροχή τριετούς εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να μπορεί να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος που τροποποιήθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση.
Δεν συνιστά αυτό μια λευκή επιταγή από σήμερα έως το 2024 ; Ποια είναι η φιλοσοφία, η σκοπιμότητα της πρότασης αυτής;

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα Πειραιώς στις 28 Μαρτίου αναφέρεται πως «η κατανομή των νέων μετοχών θα γίνει σύμφωνα με τα κριτήρια κατανομής που θα καθορίσει το αρμόδιο όργανο της Εταιρείας που θα αποφασίσει την αύξηση κεφαλαίου». Από τη διατύπωση αυτή προκύπτει πως εσείς και οι συνάδελφοι σας στο ΔΣ της Πειραιώς θα διαλέξετε σε ποιους από τους μετόχους που θα εγγραφούν στο βιβλίο προσφορών θα καταλήξουν οι νέες μετοχές. Δηλαδή θα επιλέξετε τα νέα αφεντικά της τράπεζας. Είναι αυτή αυθαίρετη ερμηνεία ή γεγονός;», διερωτήθηκε ο Γ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Γ. Χατζηνικολάου.

«Καταρχάς, τον Φεβρουάριο μας είχατε ενημερώσει εδώ στην Επιτροπή για την πρόταση σας για τον αναβαλλόμενο φόρο. Τότε μας είχατε πει πως εδώ και έξι χρόνια, λόγω του αναβαλλόμενου, οι τράπεζες έχουν άνω του 50% των εποπτικών τους κεφαλαίων σε αποθεματικά που δεν έχουν καταβληθεί και πως αυτός είναι επί της ουσίας και ο λόγος για τον οποίο η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών θεωρείται από τις αγορές κεφαλαίου ως χαμηλότερης ποιότητας σε σχέση με το κανονικό. Ωστόσο, εσείς ως νέος Διοικητής της ΤτΕ είχατε υποστηρίξει αυτό το «μπάλωμα» της κυβέρνησης Σαμαρά, που ήταν ουσιαστικά ένα «δώρο» προς τους τότε μετόχους των τραπεζών, ώστε να μην βάλουν λεφτά από την τσέπη τους και το φορτίο να το αναλάβει ξανά ο Έλληνας φορολογούμενος.

Θα ήθελα όμως να έλθουμε στο σήμερα και στην πρόταση της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να σχηματισθεί μέσω ενός λογιστικού χειρισμού που θα γίνει στην πλάτη του ΤΧΣ ένα ειδικό αποθεματικό της τάξης των 4,9 δισ. ευρώ. Τί απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν πως αυτό το αποθεματικό κτίζεται με λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου και ουσιαστικά είναι ένα δωράκι στους νέους μετόχους της τράπεζας, ώστε να μη χρειαστεί να τη στηρίξουν άμεσα με κεφάλαια;

Να αναφερθώ ξανά στην ενημέρωση που μας κάνατε στα μέσα Φεβρουαρίου. Τότε μας είχατε ενημερώσει πως οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν έλλειμμα άνω των 10 δισ. σε σχέση με τις λεγόμενες Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), το οποίο υποχρεούνται να καλύψουν εντός των επόμενων 4 ετών. Αυτό σημαίνει πως η Τράπεζα Πειραιώς θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους 48 μήνες; Αν ναι θεωρείτε πως υπάρχει άλλος μέτοχος πλην του ΤΧΣ που μπορεί να καλύψει αυτό το κεφαλαιακό κενό;

Ποιος είναι εποπτικά αρμόδιος να εξετάζει τις συναλλαγές πώλησης σε funds με όρους εύλογης αξίας και με ποια κριτήρια διενεργούνται ώστε να διασφαλίζεται ότι η ζημιά που τελικά θα προκληθεί δεν θα είναι μη εύλογη;», σημείωσε ο Γιώργος Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Γιάννη Στουρνάρα.

Documento Newsletter