Ούτε ένα ούτε δύο είναι τα φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ. επί των ημερών του «σερίφη» Χρυσοχοΐδη που θα μείνουν στην ιστορία.
Την ώρα που καταδικασμένος χρυσαυγίτης Χρήστος Παππάς είναι άφαντος με την ΕΛ.ΑΣ και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να είναι έκθετοι, το documentonews.gr θυμίζει μία σειρά από επικά φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ επί των ημερών του. Απανωτές γκάφες, διεθνές ρεζιλίκι, ψεύτικά στοιχεία και ωμή βία συνθέτουν μία σειρά από περιπτώσεις για τις οποίες οποιοσδήποτε άλλος υπουργός θα είχε υποβάλλει ήδη την παραίτηση του. Όχι όμως στην περίπτωση Χρυσοχοΐδη ο οποίος αποδεικνύει ότι επί των ημερών του η ΕΛ.ΑΣ είναι αποτελεσματική σε… συλλήψεις 15χρονων μαθητών όχι όμως στο να συλλαμβάνει χρυσαυγίτες καταδικασμένους.
Ο Λιβανέζος τρομοκράτης ήταν…δημοσιογράφος
Ήταν 19 Σεπτεμβρίου του 2019 όταν συνελήφθη στη Μύκονο από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου ένας 65χρονος Λιβανέζος. Αμέσως η είδηση άρχισε να κάνει το γύρο του διαδικτύου ως υποτιθέμενη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με τις διαρροές της ΕΛ.ΑΣ προς τα ΜΜΕ, ο 65χρονος ήταν καταζητούμενος τρομοκράτης ο οποίος είχε συμμετάσχει σε υπόθεση αεροπειρατείας και απαγωγής το 1985 και το 1987. Τις διαρροές ήρθε να επιβεβαιώσει και επίσης ανακοίνωση του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Νοτίου Αιγαίου της ΕΛ.ΑΣ δύο μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 21 Σεπτεμβρίου.
«Εντοπίσθηκε προχθές (19 Σεπτεμβρίου 2019) το απόγευμα στη Μύκονο από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, 65χρονος αλλοδαπός, τα στοιχεία του οποίου αναφέρονται σε εκκρεμές ευρωπαϊκό διωκτικό έγγραφο των γερμανικών Αρχών για αδικήματα περί τρομοκρατίας και συγκεκριμένα για υπόθεση αεροπειρατείας και απαγωγής τα έτη 1985 και 1987». Στη συνέχεια ωστόσο τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Ο 65χρονος συλληφθέντας τελικά δεν ήταν τρομοκράτης αλλά δημοσιογράφος και μάλιστα έγκριτος στη χώρα του. Το documentonews.gr είχε δημοσιοποιήσει έγγραφο της ελληνικής Πρεσβείας στον Λίβανο, με το οποίο ενημέρωνε ότι «ο συγκεκριμένος αλλοδαπός τυγχάνει έγκριτος δημοσιογράφος στον Λίβανο και προφανώς ενεπλάκη στην υπόθεση λόγω συνωνυμίας» Επίσης το έγγραφο ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε εργαστεί από το 1975 μέχρι και το 2016 στην εφημερίδα As-Safir και ειδικά την περίοδο κατά την οποία είχε γίνει η αεροπειρατεία βρισκόταν στο Νότιο Λίβανο και εργαζόταν για την εφημερίδα. Το έγγραφο είχε αποσταλεί στις 21 Σεπτεμβρίου. Την ίδια μέρα δηλαδή που η ΕΛ.ΑΣ έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση πανηγυρίζοντας δίχως όμως η υπόθεση να είναι δεμένη. Επρόκειτο για το πρώτο μεγάλο φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ. επί Χρυσοχοΐδη, όχι όμως δυστυχώς και για το τελευταίο.
Διαβάστε επίσης:
- Το έγγραφο που έκανε διεθνώς ρεζίλι την ΕΛ.ΑΣ. για τον Λιβανέζο «αεροπειρατή»
- Η απόλυτη ανατροπή: Εμπλοκή στη σύλληψη για την «αεροπειρατεία του αιώνα» λόγω… συνωνυμίας
- Τα ερωτήματα για το φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ με το Λιβανέζο αεροπειρατή που δεν ήταν… αεροπειρατής
Εισβολή σε κινηματογράφο για ανήλικα που βλέπαν το Joker
Τον Οκτώβριο του 2019 ακολούθησε μία ακόμη επική γκάφα της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με καταγγελίες που έκαναν το γύρο του διαδικτύου μία ομάδα αστυνομικών εισέβαλλε στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ επί της οδού Πατησίων, στην Κυψέλη. Ζητούμενο της… επιχείρησης ήταν να εντοπίσουν και να βγάλουν έξω από την αίθουσα που προέβαλε την ταινία Joker ανήλικους και μάλιστα μαζί με τους γονείς τους. Κατά την απομάκρυνση των ανηλίκων επικράτησε αναστάτωση και ένταση καθώς πολλά παιδιά φέρονται να έκλαιγαν για την απροσδόκητη αυτή εξέλιξη της βραδιάς τους σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα. Όπως ήταν αναμενόμενο η υπόθεση πήρε διαστάσεις. Όχι τόσο στα τηλεοπτικά ΜΜΕ αλλά στο διαδίκτυο. Μπροστά στο σάλο που ξέσπασε τα υπουργεία Πολιτισμού και Προστασίας του Πολίτη επιχείρησαν να ρίξουν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλο. Το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διέψευδε κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες.
«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες. Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν. Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες» ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση. Το κακό βέβαια είχε γίνει. Όσο και να επιχείρησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να σώσει την κατάσταση.
Ο ξυλοδαρμός της οικογένειας Ινδαρέ στο Κουκάκι
Το τρίτο απόλυτο φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ επί Χρυσοχοΐδη ήταν τα όσα συνέβησαν τον Δεκέμβρη του 2019 με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ στο Κουκάκι, όταν ο ίδιος και η οικογένεια έπεσαν θύματα ωμής αστυνομικής βίας μέσα στο Κουκάκι. Σύμφωνα με την υπεράσπιση της οικογένειας Ινδαρέ τα ξημερώματα εκείνης της μέρα άνδρες της ΕΛ.ΑΣ πραγματοποίησαν επιχείρηση εκκένωσης σε υπό κατάληψη κτίριο δίπλα από το σπίτι τους στο Κουκάκι. Το γεγονός αυτό η ΕΛ.ΑΣ είχε φροντίσει μάλιστα να το διαρρεύσει στα κανάλια. Τηλεοπτικά συνεργεία βρέθηκαν στην περιοχή προκειμένου να καλύψουν την εκκένωση και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να πάρει τα εύσημα για μία ακόμη «επιτυχία». Τα πράγματα όμως πήραν και εδώ άλλη τροπή. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του Ινδαρέ, εκείνη την ώρα τα τέσσερα άτομα της οικογένειας που βρίσκονταν στο σπίτι, βγήκαν στο παράθυρο για να δουν τι συμβαίνει, καθώς είχε ξεκινήσει η επιχείρηση της αστυνομίας στην κατάληψη της οδού Ματρόζου.
Τα ΜΑΤ χτύπησαν το κουδούνι και ζήτησαν από τον σκηνοθέτη και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να περάσουν στο διπλανό κτίριο. Ο Δημήτρης Ινδαρές θέλησε να μάθει εάν υπάρχει ένταλμα σύλληψης ή αν παρίσταται εισαγγελέας, με τους αστυνομικούς να απαντούν αρνητικά, κάτι που οδήγησε τον σκηνοθέτη να τους απαγορεύσει την είσοδο.
Στη συνέχεια, οι δύο γονείς και τα δύο παιδιά της οικογένειας ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού, διότι άκουσαν βήματα. Εκεί, αντίκρισαν άνδρες των ΜΑΤ οι οποίοι άρχισαν να χτυπούν τόσο τον σκηνοθέτη, όσο και τους δύο γιους, στους οποίους πέρασαν χειροπέδες. Η σύζυγος του σκηνοθέτη διαμαρτυρήθηκε έντονα για όσα συνέβαιναν , ακούγοντας, σύμφωνα με την υπεράσπιση της οικογένειας, την ατάκα: «θα σε πετάξω από τη σκάλα».
Η Αστυνομία υποστήριξε ότι οι γιοι του Ινδαρέ βρισκόταν μέσα στο υπό κατάληψη κτίριο γι αυτό και επενέβη προκειμένου να τους συλλάβει. Ωστόσο τόσο ο σκηνοθέτης όσο και οι γιοι του υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπήρξε καμία ανάμιξή τους με την κατάληψη και κατήγγειλαν κακοποίηση. Στο μεταξύ ένα κύμα συμπαράστασης εκδηλώθηκε υπέρ του σκηνοθέτη με δημόσιες δηλώσεις καλλιτεχνών και κείμενα συμπαράστασης υπέρ του. Οι πρώτοι τριγμοί προς το κεντρώο προφίλ του Χρυσοχοΐδη, ως πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχαν αρχίσει να σχηματίζονται. Λίγες εβδομάδες μετά τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών ερευνών στο κτίριο της Ματρόζου δικαίωσαν την οικογένεια Ινδαρέ και άφησαν έκθετη την ΕΛ.ΑΣ. Η έρευνα της αρμόδιας υπηρεσίας δεν εντόπισε DNA των υιών του σκηνοθέτη Δ. Ινδαρέ στον χώρο της κατάληψης. Για ακόμη μια φορά ο Χρυσοχοΐδης εκτέθηκε στα μάτια της κοινωνίας αλλά και άλλων μελών της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έπνεαν μένεα κατά του Χρυσοχοΐδη για το χειρισμό της υπόθεσης δίχως όμως να το εκδηλώνουν δημόσια.
Διαβάστε επίσης:
Ινδαρές μετά την απελευθέρωσή του: Δεν είχαμε καμία ανάμειξη σε όσα κατηγορηθήκαμε
Με μώλωπες, εκδορές και κολάρο ο Ινδαρές και οι γιοι του
Κουκάκι: Η οικογένεια Ινδαρέ θα μηνύσει τα ΜΑΤ για παράνομη βία
Η περίπτωση Πολύκαρπου Γεωργιάδη
Η πρόσφατη περίπτωση του Πολύκαρπου Γεωργιάδη ήταν ένα ακόμη φιάσκο με την πολιτική σφραγίδα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η υπόθεση αφορούσε στην περιβόητη αποθήκη στο Κουκάκι στην οποία ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης φυλούσε μικρή ποσότητα εκρηκτικών. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως κατέσχεσε ένα USB Stick από την αποθήκη αυτή, που περιείχε την προκήρυξη χτυπήματος στο ΣΕΒ από την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», σε αρχείο Pdf, το οποίο είχε δημιουργηθεί πριν αυτή δημοσιευθεί σε διάφορα ΜΜΕ. Στην ίδια ανακοίνωση γινόταν αναφορά σε μία εξέταση από το εργαστήριο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.
Σύμφωνα με αυτή «από την εγκληματολογική ψηφιακή ανάλυση των μεταδεδομένων του εν λόγω αρχείου, διαπιστώθηκε ότι είχε δημιουργηθεί σε μορφή « PDF» την 05-01-2016 και ώρα 21:32 (τοπική ώρα Ελλάδας)»., Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ «η σχετική ανάρτηση της προκήρυξης στον ιστότοπο «https://athens.indymedia.org», πραγματοποιήθηκε την 06-01-2016 και ώρα 00:46 (τοπική ώρα Ελλάδας)».
«Επομένως συνάγεται το συμπέρασμα ότι στο εν λόγω πειστήριο εντοπίστηκε επεξεργάσιμη μορφή της προαναφερόμενης προκήρυξης, πριν αυτή αναρτηθεί για πρώτη φορά στον αναφερόμενο ιστότοπο» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. Με λίγα λόγια ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης είχε στα χέρια του την προκήρυξη πριν δημοσιευτεί στα ΜΜΕ και άρα προέκυπτε ευθεία σύνδεσή του με την ΟΛΑ.
Τελικά πριν από λίγες μέρες η ΕΛ.ΑΣ σε νεότερη ανακοίνωση παραδέχτηκε ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία έκανε λάθος. Ειδικότερα μετά από συγκριτική εξέταση που διεξήγαγε η ΔΕΕ, προέκυψε ότι το αρχείο pdf το οποίο είναι το ίδιο όχι με αυτό που αναρτήθηκε στο Indymedia στις 06-01-2016 και ώρα 00:46, αλλά με αυτό που είναι σε επεξεργάσιμη μορφή και έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με την εξέταση των μεταδεδομένων του σε μορφή pdf την 05-01-2016 και ώρα 21:32. Επίσης το αρχείο αυτό είχε αναρτηθεί σε τουλάχιστον τρία ειδησεογραφικά σάιτ (enikos, iefimerida και Πρώτο Θέμα). Με λίγα λόγια, τα ΜΜΕ είχαν δημοσιεύσει τη συγκεκριμένη προκήρυξη, πριν ο κατηγορούμενος Πολύκαρπος Γεωργιάδης την αποθηκεύσει στο USB Stick που βρήκαν και κατέσχεσαν. Κάτι που σημαίνει ότι πιθανώς ο ίδιος την είχε κατεβάσει από το ίντερνετ. Επομένως το βασικό επιχείρημα σύνδεσής του με την ΟΛΑ κατέρρεε. Μαζί και ακόμη μια προσπάθεια της ΕΛ.ΑΣ επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη, καθώς αποδείχτηκε για ακόμη μια φορά ότι στην ΕΛ.ΑΣ του Χρυσοχοΐδη δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και ψεύδη προκειμένου να καλύψουν τις γκάφες τους και να μην τρωθεί επικοινωνιακά το προφίλ του υπουργού.