Τα εμβάσματα που έκαψαν τον Μαρινάκη για το «Noor 1»

Εταιρείες συμφερόντων του Ευάγγελου Μαρινάκη και συνεργατών του έστελναν εμβάσματα στον Ευθύμιο Γιαννουσάκη του «Noor 1» κατά το χρονικό διάστημα που ήταν σε εξέλιξη η χρηματοδότηση και μεταφορά του φορτίου των 2,1 τόνων ηρωίνης. 

Τα στοιχεία που προσκόμισαν στην εισαγγελέα ο Ευάγγελος Μαρινάκης και οι τρεις στενοί συνεργάτες του, σε συνδυασμό με τις γραπτές ή (κάποιοι) και προφορικές εξηγήσεις που έδωσαν για τις επίμαχες πιστώσεις προς την εταιρεία του ισοβίτη, κρίθηκε ότι δεν αφορούσαν πραγματικές εμπορικές συναλλαγές, όπως κατηγορηματικά ισχυρίζονται ίδιοι οι εμπλεκόμενοι.

Αναφέρεται ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, στη σχετική δικογραφία και στα συμπεράσματα της εισαγγελέα σχετικά με τις επίμαχες συναλλαγές εκατομμυρίων μεταξύ των εταιρειών Μαρινάκη και συνεργατών του με την εταιρεία του Γιαννουσάκη ότι:

* Τραπεζικό έμβασμα προς την εταιρεία του ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη δικαιολογήθηκε ως πίστωση για κάλυψη ασφαλιστικού κινδύνου σε πλοίο, που όμως, όπως αποδείχτηκε, δεν είχε υποστεί καμία βλάβη.

* Αλλη πίστωση επίσης σε λογαριασμό του ισοβίτη έγινε για πετρέλευση (ανεφοδιασμό με καύσιμα) πλοίου, ενώ άλλη ήταν η συμβαλλόμενη εταιρεία.

* Συγκεκριμένες πιστώσεις, αν και δικαιολογήθηκαν ως οφειλόμενες αμοιβές δικηγόρου, μπήκαν –και πάλι– στην εταιρεία του Γιαννουσάκη προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για… μελλοντικά έξοδα των πλοίων της Capital (συμφερόντων Μαρινάκη) που βρίσκονταν στον Περσικό Κόλπο όπου δραστηριοποιείτο και η εταιρεία του Γιαννουσάκη.

Ετσι, έπειτα από συνδυασμό εγγράφων-στοιχείων, τα οποία μάλιστα «κουμπώνουν» και με τις αρχικές καταγγελίες του ίδιου του ισοβίτη (στη συνέχεια αναίρεσε του ισχυρισμούς του) και την αξιολόγηση όλων των στοιχείων της δικογραφίας, η εισαγγελέας του Πειραιά κατέληξε στα τελικά συμπεράσματα του πορίσματός της, με βάση το οποίο ασκήθηκαν οι κακουργηματικές ποινικές διώξεις για εμπλοκή του εφοπλιστή, μεγαλοπαράγοντα του ποδοσφαίρου αλλά πλέον και των ΜΜΕ με τη ζοφερή υπόθεση του ναρκόπλοιου.

Τα προαναφερόμενα σημεία αφορούν βεβαίως ένα μόνο μέρος των συμπερασμάτων της έρευνας της Ειρήνης Τζίβα και είναι ενδεικτικά των εξηγήσεων που δόθηκαν ενώπιόν της από τον Ευάγγ. Μαρινάκη και τους συνεργάτες του όταν τους κάλεσε ως υπόπτους να καταθέσουν ανωμοτί στο πλαίσιο της μεγάλης και επίπονης έρευνάς της για την αποκάλυψη κρυφών χρηματοδοτών του ναρκόπλοιου «Noor 1». Εξηγήσεις που συνοδεύονταν από έγγραφα παραστατικά (εντολές πληρωμής, χρεωστικό σημείωμα, βεβαιώσεις συναλλαγών), που όμως δεν έπεισαν την κ. Τζίβα, η οποία εξηγεί λεπτομερώς στο πόρισμά της τα κενά και τις αντιφάσεις που την οδήγησαν τελικά στην άσκηση της βαρύτατης κακουργηματικής δίωξης τόσο σε βάρος του Ευάγγ. Μαρινάκη όσο και σε βάρος των τριών στενών συνεργατών του.

Η εταιρεία με τα $8 εκατ.

Τα στοιχεία της δικογραφίας που, σύμφωνα πάντα με την εκτίμηση της εισαγγελέα, δικαιολογούσαν την άσκηση των ποινικών διώξεων βρίσκονται πλέον για περαιτέρω διερεύνηση στα χέρια της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς, προέδρου Πρωτοδικών Ευαγγελίας Αλεξακίδου.

Σε αυτήν ανατίθεται και η διαλεύκανση του ρόλου που ενδεχομένως έχει παίξει σε σχέση πάντα με τη ζοφερή υπόθεση και μια ακόμα ύποπτη αμερικανική εταιρεία, με μεγάλες καταθέσεις στον λογαριασμό της εταιρείας G-Tankers του Γιαννουσάκη που αγγίζουν τα 8 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για τη MCMP, με έδρα το Ιλινόι, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας υπάρχουν και δύο Ελληνες. Η οικονομική αστυνομία που είχε στενή συνεργασία με την κ. Τζίβα καθ’ όλη τη διάρκεια των ερευνών της κατάφερε να εντοπίσει και να «ανακρίνει» τον έναν από τους δύο Ελληνες. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, τα 8 εκατ. δολάρια αφορούσαν χρηματοδότηση επιχειρησιακού σχεδίου του Γιαννουσάκη. Ο εν λόγω μάρτυρας όμως δεν προσκόμισε ποτέ τα έγγραφα που είχε υποστηρίξει ότι υπάρχουν και αποδεικνύουν την αλήθεια των ισχυρισμών του.

Η εισαγγελέας Τζίβα έχει κάνει σχετικό αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις αμερικανικές αρχές, το οποίο όμως δεν έχει αποφέρει καρπούς ακόμη. Αναμένονται επίσης και άλλα στοιχεία από το Ντουμπάι, το οποίο εν μέρει έχει απαντήσει στα σχετικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχε υποβάλει η εισαγγελέας.

Όλα ξεκίνησαν από τον ισοβίτη

Όπως σαφώς φαίνεται να προκύπτει από τα συμπεράσματα της εισαγγελέα Τζίβα, τα πρώτα «κελαηδίσματα» του Μάκη Γιαννουσάκη (στη συνέχεια τα πήρε όλα πίσω μιλώντας για σκευωρία των αρχών) αλλά και κάποια τραπεζικά εξτρέ τα οποία συνόδευαν τους ισχυρισμούς του και κατατέθηκαν στην εισαγγελέα τής άνοιξαν τον δρόμο για τον εντοπισμό της διαδρομής του χρήματος. Μια έρευνα που κατέληξε στην άσκηση των ποινικών διώξεων σε βάρος του Ευάγγ. Μαρινάκη, του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της ναυτιλιακής εταιρείας Capital Νίκου Συντιχάκη, του δικηγόρου Πειραιά Βαγγέλη Μπαϊρακτάρη και του ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη για εγκληματική οργάνωση την οποία συνδέει με τη μεταφορά, διακίνηση, χρηματοδότηση και αποθήκευση των τόνων της ηρωίνης του «Noor 1».

Παράλληλα με την παραγγελία της η εισαγγελέας ζητά πλέον από την ανακρίτρια διαφθοράς Πειραιά, η οποία έχει ήδη χρεωθεί τη δικογραφία, να γίνει και περαιτέρω διερεύνηση για λαθρεμπορία καυσίμων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος από παράνομες δραστηριότητες και πάλι στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης.

Υστερα από μια σειρά από μεθοδευμένες κινήσεις που περιελάμβαναν και αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς το Ντουμπάι, τα οποία παραδόξως ευοδώθηκαν έστω και εν μέρει σε σχετικά σύντομο χρόνο και επιβεβαίωναν τη γνησιότητα των πρώτων εγγράφων που είχε την κατοχή της, ενώ αποκάλυπταν και άλλες ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές με την εταιρεία του Γιαννουσάκη, η επίμονη εισαγγελέας ήταν έτοιμη να προχωρήσει στο δεύτερο –και κρισιμότερο– στάδιο των ερευνών της. Σε συνεργασία και με άλλες υπηρεσίες, όπως η οικονομική αστυνομία, συνέλεξε πολύτιμο υλικό, διασταύρωσε στοιχεία και πήρε, τέλος, ανωμοτί καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους που φέρεται να έπεσαν σε αντιφάσεις και να προσκόμισαν στοιχεία τα οποία δεν ήταν ικανά να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους.

Οι εταιρείες και οι καταθέσεις

Σύμφωνα λοιπόν με όσα φέρεται να είχε αρχικά υποστηρίξει ο Γιαννουσάκης, στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας του G-Tankers με δραστηριότητες στον Περσικό Κόλπο είχαν γίνει καταθέσεις από εταιρείες συμφερόντων Μαρινάκη ή και συνεργατών του που –κατά τον Γιαννουσάκη– αφορούσαν την κάλυψη εξόδων μεταφοράς του φορτίου της ηρωίνης και ιδίως τα δύο δοκιμαστικά ταξίδια που απαιτήθηκε να γίνουν πριν από την οριστική μεταφορά του. Η ύπαρξη του επίμαχου τραπεζικού λογαριασμού και κυρίως των επίδικων καταθέσεων σε αυτόν επιβεβαιώθηκε από την απάντηση των αρμόδιων αρχών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο σχετικό αίτημα δικαστικής συνδρομής των ελληνικών δικαστικών αρχών.

Το Nτουμπάι ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα δικαστικής συνδρομής στις 30.10.2017, αποστέλλοντας τελικά στοιχεία για την εταιρεία του Μ. Γιαννουσάκη και την κίνηση των τραπεζικών της λογαριασμών. Η επίσημη ενημέρωση για την κίνηση του επίμαχου λογαριασμού έγινε από την Κεντρική Τράπεζα των Εμιράτων.

Σημαντικό ρόλο στην εισαγγελική έρευνα έπαιξε η οικονομική αστυνομία, τη συνδρομή της οποίας είχε ζητήσει η εισαγγελέας με έγγραφο ήδη από τις 10.3.2017. Η οικονομική αστυνομία ανέλαβε να διερευνήσει την ακολουθία των υπό διερεύνηση εμβασμάτων κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα από το 2013 έως το 2015, τη διετία δηλαδή που έγιναν η χρηματοδότηση και η μεταφορά του φορτίου του θανάτου μέχρι που εντοπίστηκε και κατασχέθηκε από τις λιμενικές αρχές της χώρας μας.

Σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξε η οικονομική αστυνομία (φέρει ημερομηνία 13.12.2017) το επίμαχο αυτό διάστημα στην τράπεζα Bank of Baroda των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων o Μάκης Γιαννουσάκης διατηρούσε εταιρικό λογαριασμό σε δολάρια για την εταιρεία του G-Tankers Petroleum FZE. «Οι συναλλαγές», αναφέρεται στο πόρισμα της οικονομικής αστυνομίας, «που αποτυπώνονται στον εν λόγω λογαριασμό δεν αφορούν πραγματικές εμπορικές συναλλαγές οιουδήποτε είδους μεταξύ της εταιρείας συμφερόντων του G-Tankers και των εταιρειών που πραγματοποιούν πιστώσεις στον λογαριασμό του».

Για να δούμε όμως κάποιες από αυτές που καταγράφονται στο εισαγγελικό πόρισμα και οι οποίες πρώτα και κύρια είχαν καταγγελθεί ως μη εμπορικές από τον ίδιο τον Μ. Γιαννουσάκη ο οποίος παρά τις προσπάθειές του να αποφυλακιστεί είναι ακόμη έγκλειστος εκτίοντας την πρωτόδικη ποινή των ισοβίων για την εμπλοκή του στην υπόθεση του «Noor 1»:

* Κατάθεση που έχει γίνει από την εταιρεία Capital Shipmanagement Corp (συμφερόντων Ευάγγ. Μαρινάκη) και αφορά την πίστωση ποσού 563.400 δολαρίων στις 6.8.2013 και 436.098 δολαρίων στις 5.8.2013 σε λογαριασμό που τηρούσε η εταιρεία G-Tankers Petroleum FZE (συμφερόντων Γιαννουσάκη).

Αυτή η συναλλαγή δικαιολογήθηκε ό,τι αφορά την πετρέλευση των πλοίων «Αλκιβιάδης» και «Απόστολος». Σημειωτέον ότι η εταιρεία Capital Ship Management Corp έχει μόνο αυτές τις δύο συναλλαγές με την εταιρεία G-Tankers Petroleum FZE του Γιαννουσάκη.

Εν προκειμένω δηλαδή φέρεται να χρησιμοποιήθηκε ο Γιαννουσάκης ως broker για την πετρέλευση (ανεφοδιασμό με καύσιμα) των δύο πλοίων παρά το γεγονός ότι η Capital διέθετε δικό της broker.

* Πίστωση στον υπ’ αριθμ. ΑΕ070110090030200011328 λογαριασμό που τηρούσε η εταιρεία G-Tankers Petroleum FZE (συμφερόντων Γιαννουσάκη) ποσού 409.962 δολαρίων από την εταιρεία Express Energy Inc. Η εταιρεία αυτή έχει έδρα ένα γραφείο εντός των γραφείων της Capital Ship Management Corp (συμφερόντων Μαρινάκη). Νόμιμος εκπρόσωπος είναι μια εξαδέλφη του Μαρινάκη και ασχολείται με αγοραπωλησία, καυσίμων, λιπαντικών κ.λπ. πλοίων. Η πίστωση αυτή, κατά τους ισχυρισμούς Μαρινάκη, αφορά πετρέλευση του πλοίου «Suez Fuzeyya». Εγινε προς τον λογαριασμό με δικαιούχο την εταιρεία G-Tankers Petroleum FZE (συμφερόντων Γιαννουσάκη) καθ’ υπόδειξη της εταιρείας Horizon Energy Co LLC, η οποία ήταν προμηθευτής και άμεσος συμβαλλόμενος με την Express Energy Inc.

Ο ισχυρισμός που προβλήθηκε είναι ότι είναι σύνηθες σε τέτοιου είδους συναλλαγές ο προμηθευτής και εν προκειμένω η Horizon Energy Co LLC να ζητάει να γίνει η εκάστοτε πληρωμή σε λογαριασμό με δικαιούχο άλλη εταιρεία από τη συμβαλλόμενη για δικούς τους λόγους τους οποίους δεν γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι.

* Από τις εταιρείες Marathon Carriers and Shipbrokers Ltd και Marlex Corporate Services Ltd έγιναν πιστώσεις συνολικού ποσού 200.000 δολαρίων (από τη Marathon $59.994 στις 24.7.2013 και $49.994 στις 29.7.2013 και από τη Marlex $50.000 στις 24.7.2013 και $40.000 στις 29.7.2013) στον λογαριασμό της G-Tankers Petroleum FZE (συμφερόντων Γιαννουσάκη).

Οπως αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, ο λόγος που προβλήθηκε για τις επίμαχες πιστώσεις δεν είναι αληθής καθώς: «Οι πιστώσεις αυτές έγιναν καθ’ υπόδειξη της Capital Ship Management Corp για λογαριασμό της από τον δικηγόρο Ευάγγελο Μπαϊρακτάρη και αφορούν δήθεν ποσό που προέκυψε από τη μεταξύ του ίδιου και της Capital επανεκτίμηση αμοιβών και εξόδων για προσφερθείσες υπηρεσίες που είχαν τιμολογηθεί και καταβληθεί για το χρονικό διάστημα από το έτος 2009 έως και τα μέσα του έτους 2013 για τις υπηρεσίες που πρόσφερε ως δικηγόρος».

Η δε εταιρεία Capital φέρεται να ισχυρίστηκε ότι έγιναν για να χρησιμοποιηθούν για μελλοντικά διαχειριστικά έξοδα των πλοίων της Capital που βρίσκονταν στον Περσικό Κόλπο.

* Σε ό,τι αφορά άλλη εταιρεία, την Ηellenic Hull Management HMA Limited και την πίστωση χρηματικού ποσού 280.000 δολαρίων στον λογαριασμό της G-Tankers Petroleum FZE (συμφερόντων Γιαννουσάκη), αυτή αφορά –κατά τις εξηγήσεις που δόθηκαν στην εισαγγελέα– την κάλυψη ασφαλιστικού κινδύνου που συνέβη στις 6.9.2012 στο πλοίο «Grandisland» του Γιαννουσάκη πλησίον της Σαλαμίνας. Ωστόσο από τα στοιχεία που συνέλεξαν οι αρχές, η εξήγηση αυτή (και εδώ εμπλέκεται και ο ναυτασφαλιστής Τσακίρης) δεν είναι αληθής, καθώς προκύπτει ότι ουδεμία βλάβη είχε υποστεί το πλοίο ενώ εμφανίζεται να καταβάλλεται η χρηματική αποζημίωση χωρίς να έχει προηγηθεί έκθεση πραγματογνώμονα! Εν προκειμένω μάλιστα φέρεται να υπάρχει και έγγραφο αρμόδιας αρχής που πιστοποιεί ότι το πλοίο είχε ελεγχθεί και ήταν αξιόπλοο.