Τα ΕΛΠΕ σε τιμές εκπτώσεων;

Τα ΕΛΠΕ σε τιμές εκπτώσεων;

Στο… άγνωστο με βάρκα την ελπίδα κινείται η κυβέρνηση στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων, προκαλώντας σύγχυση στους εργαζόμενους, τους μετόχους και ενδεχομένως μπλακ άουτ στην οικονομία που τρέχει με την κεκτημένη ταχύτητα του προ διμήνου διαστήματος.

Πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ που έχουν την ευθύνη των αποκρατικοποιήσεων τονίζουν στο Documento ότι αναμένουν το πράσινο φως από το οικονομικό επιτελείο και συγκεκριμένα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος προΐσταται του ταμείου.

Πράσινο φως, όμως, για να προχωρήσει τι και πώς; Η διαρροή, για παράδειγμα, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ότι τελικά επιλέχτηκε ως λύση της αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ η παλιά «πασοκική» συνταγή, αυτή της μετοχοποίησης, ενώ σε άλλες εποχές θα προκαλούσε ράλι ανόδου στο χρηματιστήριο, οδήγησε τη συγκεκριμένη μετοχή σε μεγάλη πτώση (πάνω από 4%) στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Κερδοσκοπικές διαρροές

Τη διαρροή της κυβέρνησης ακολούθησαν άλλου τύπου διαρροές από κερδοσκοπικούς οίκους του εξωτερικού, ότι αν γίνει η ιδιωτικοποίηση μέσω χρηματιστηρίου με την ανταλλαγή μετοχών, θα πραγματοποιηθεί με έκπτωση τουλάχιστον 25% επί της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής. Δηλαδή από τα επίπεδα των περίπου 8,6 ευρώ όπου βρίσκεται η τιμή της μετοχής των ΕΛΠΕ σήμερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις χρηματιστηριακών παραγόντων, θα μπορούσε να γίνει στα 7 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εκεί που το δημόσιο θα εισέπραττε 850 εκατ. ευρώ (εκτός των χρηματιστηριακών προμηθειών) αν πουλούσε στις τρέχουσες τιμές, πλέον υπάρχει ο κίνδυνος να εισπράξει περί τα 700 εκατ. ευρώ, ζημιώνοντας προφανώς τα ταμεία του κράτους κατά 150 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται δε ότι το 35% των ΕΛΠΕ αντιστοιχεί σε περίπου 100 εκατ. μετοχές. Αλλωστε, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στο ΧΑ, συνηθίζεται για να καταστεί ελκυστικότερο ένα πακέτο πώλησης ο πωλητής, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το δημόσιο, να παρέχει κίνητρο στους υποψήφιους αγοραστές.

Πάντως, πληροφορίες από την πλευρά των μετόχων των ΕΛΠΕ, δηλαδή του δημοσίου, διευκρίνιζαν στο Documento ότι το υπουργείο Οικονομικών ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τις διαδικασίες και κυρίως τις προθέσεις του για την πώληση του 35% που κατέχει στον πετρελαϊκό εγχώριο όμιλο, ο οποίος έχει σε εξέλιξη τις εθνικής σημασίας εξορύξεις στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Μάλιστα τονίζουν ότι δεν έχει αποκλειστεί το σενάριο ακόμη και της διενέργειας διαγωνισμού.

Στο Λονδίνο

Αλλες πηγές από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, και συγκεκριμένα πολύ κοντά στη διοίκηση του ταμείου, επισήμαιναν, χωρίς να αναφέρονται επακριβώς στην περίπτωση της μετοχοποίησης των ΕΛΠΕ, ότι οι διαδικασίες μέσω χρηματιστηρίου είναι συγκεκριμένες: διεθνής παρουσίαση της εταιρείας που πρόκειται να πουληθεί προκειμένου να καταγραφεί το ενδιαφέρον που υπάρχει και εν συνεχεία άνοιγμα βιβλίου προσφορών από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους που θα αναλάβουν το έργο της πώλησης, οι οποίοι δεν θα είναι άλλοι από ξένες τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό –επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της επισήμως για το τι προτίθεται να πράξει– δημιουργείται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία πώλησης την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, 18 και 19 Σεπτεμβρίου, καθώς στο Λονδίνο πραγματοποιείται η επίσημη παρουσίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 εισηγμένων εταιρειών. Οι εταιρείες αυτές θα σκαναριστούν από τετ α τετ συναντήσεις που θα έχουν οι διοικήσεις τους με εκατοντάδες «λευκά κολάρα» και γύπες των αγορών.

ΔΕΠΑ σε… holding

Την ίδια ώρα, κανένας σχεδιασμός παρά μόνο ήξεις αφήξεις υπάρχουν και για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Το μοντέλο διχοτόμησης της εταιρείας παροχής αερίου από την προηγούμενη κυβέρνηση είναι πια νεκρό και αυτό που εξετάζεται τώρα είναι η σύσταση εταιρείας holding με τρεις θυγατρικές: μία με τα δίκτυα (ΕΔΑ Αττικής, ΔΕΔΑ και το μερίδιο της ΔΕΠΑ στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ), μία δεύτερη με τις διεθνείς δραστηριότητες της ΔΕΠΑ (αγωγοί IGB, Ποσειδών και East Med) και η τρίτη με την εμπορία. Στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι και η εισαγωγή στο χρηματιστήριο, ωστόσο ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί το ύψος του μεριδίου που θα δοθεί προς πώληση, είτε σε στρατηγικό επενδυτή είτε μέσω ΧΑ.

Η οριστικοποίηση του σχεδίου πάντως προϋποθέτει συνεννόηση με τους θεσμούς, αφού ο μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ έχει ενταχθεί στον οδικό χάρτη για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου που έχει συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών. Στο πλαίσιο αυτό πολλοί εκτιμούν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Οκτώβριο με την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, εκτιμώντας ότι τότε θα εισηγηθεί ο υπουργός το νομοσχέδιο για τη νέα ΔΕΠΑ.

Καμπανάκι θεσμών

Αυτά συμβαίνουν ενώ στις Βρυξέλλες οι θεσμοί βγάζουν… αφρούς με τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης, δεδομένου ότι οι αποκρατικοποιήσεις που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο, με εξαίρεση αυτή των ΕΛΠΕ, καθώς ο διαγωνισμός επρόκειτο να επαναπροκηρυχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο λόγος που οι θεσμοί βρίσκονται στα κάγκελα με την κυβέρνηση είναι ότι η τελευταία με την αδράνειά της στις αποκρατικοποιήσεις χάνει από την επιχειρηματολογία της για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5%, όπως έχει υποσχεθεί. Διότι οι θεσμοί, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, δεν θα δώσουν το πράσινο φως στην προοπτική μείωσης των πλεονασμάτων, όταν ακόμη μία μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα έχει παρέλθει, τον Οκτώβριο, χωρίς κάποιο δείγμα γραφής στις αποκρατικοποιήσεις.

Ετικέτες

Documento Newsletter