Επί δύο χρόνια τυφλή και κουφή ήταν η Δικαιοσύνη στις καταγγελίες από τις στήλες του Documento
Προτού καν δηµοσιευτεί η πρώτη µελέτη Λύτρα – Τσιόδρα οι νοσοκοµειακοί γιατροί που έρχονταν αντιµέτωποι σε καθηµερινή βάση µε την απόγνωση, καθώς έβλεπαν διασωληνωµένους ασθενείς σε κανονικούς θαλάµους να παλεύουν άνισα για τη ζωή τους, µιλούσαν στο Documento περιγράφοντας την τραγωδία που εκτυλισσόταν εν καιρώ ειρήνης στα νοσοκοµεία. ∆εν τους άκουσε κανείς.
Επί δύο χρόνια εξηγούσαν µιλώντας στο Documento τι σηµαίνει για έναν βαρέως πάσχοντα ασθενή να βρίσκεται διασωληνωµένος σε κοινό θάλαµο, αλλά και τι σηµαίνει να νοσηλεύεται ένας ασθενής σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ.
«Αν διασωληνωθεί ένας ασθενής σε θάλαµο, περιµένουµε πότε θα πεθάνει. Και θα πεθάνει σύντοµα» υπογράµµιζε τον Μάρτιο του 2021 στο Documento ο αναισθησιολόγος-εντατικολόγος Αχιλλέας Κούµπος.
«Ευκαιρία ζωής η ΜΕΘ»
«Στη ΜΕΘ» εξηγούσε την ίδια χρονική περίοδο η εντατικολόγος Γεωργία Κωνσταντοπούλου «δεν προσφέρονται µόνο κρεβάτι και αναπνευστήρας. Στη ΜΕΘ υπάρχει εξειδικευµένο προσωπικό και γίνονται όλες οι απαραίτητες για τη ζωή του ασθενή ενέργειες».
«Στις µονάδες αυτές» συνέχιζαν «υπάρχουν ειδικές αντλίες µέσω των οποίων χορηγούνται φάρµακα σε διαφορετικές δοσολογίες. Επιπλέον τα ζωτικά όργανα του ασθενούς παρακολουθούνται διαρκώς, πράγµα που δεν µπορεί να συµβεί σε έναν απλό θάλαµο. Στις ΜΕΘ υπάρχει επίσης δυνατότητα άµεσης παρέµβασης αν υπάρξει οξύ περιστατικό, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να συµβεί σε κοινό θάλαµο, δεδοµένου ότι δεν υπάρχει άµεση πρόσβαση σε όσα χρειάζονται ώστε να αντιµετωπιστεί ένα περιστατικό ούτε βεβαίως υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό».
«Οι διασωληνωµένοι αφήνονται στην τύχη τους»
«Οταν διασωληνώνονται οι ασθενείς στους ορόφους παραµένουν υπό την ευθύνη των γιατρών που τους είχαν αναλάβει εξαρχής. Ο εντατικολόγος θα περάσει όσες φορές µπορέσει ώστε να δώσει κάποιες οδηγίες, αλλά δεν µπορεί να βρίσκεται διαρκώς εκεί. ∆εν φτάνουµε ούτε για τις ΜΕΘ» σηµείωνε η Γ. Κωνσταντοπούλου, συµπληρώνοντας ότι ο γιατρός ο οποίος παρακολουθεί τον νοσηλευόµενο εκτός ΜΕΘ αφενός είναι ανεκπαίδευτος, αφετέρου έχει υπό την επίβλεψή του δεκάδες ακόµη νοσούντες.
«Οι διασωληνωµένοι αφήνονται πραγµατικά στην τύχη τους» κατέληγε εµφανώς προβληµατισµένη.
Τον ∆εκέµβριο του 2021, λίγο µετά την περίφηµη δήλωση του πρωθυπουργού για τους διασωληνωµένους εκτός ΜΕΘ, ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ Νοσοκοµείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος ανέφερε στο Documento: «Η πίεση που δέχονται τα νοσοκοµεία έχει το εξής αποτέλεσµα: όσοι νοσηλεύονται σε µονάδα εντατικής θεραπείας έχουν ακόµη µια ευκαιρία να ζήσουν και να κερδίσουν τη ζωή τους. Οσοι νοσηλεύονται εκτός µονάδας εντατικής θεραπείας δεν έχουν καµία ευκαιρία να ζήσουν, είναι ετοιµοθάνατοι».
Ο λόγος είναι ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει ασθενής σε µηχανικό αερισµό χωρίς να έχει δίπλα του εξειδικευµένο προσωπικό. Είναι σαν να µε βάλεις να οδηγήσω ένα αεροπλάνο. Τι πιθανότητα έχει κάποιος να επιβιώσει αν µε υποχρεώσουν να το κάνω; Να το απογειώσω; Να το προσγειώσω; Μα δεν ξέρω. Λοιπόν όταν αφήνεις εκτός ΜΕΘ ασθενείς µε ανθρώπους (υγειονοµικό προσωπικό) που δεν έχουν καµία σχέση µε την εντατική δεν έχουν καµία ελπίδα να επιβιώσουν, δίνεις µια παράταση θανάτου, όχι ζωής».
Κατ’ ευφηµισµόν εντατικές µονάδες
Οι γιατροί εξηγούσαν επίσης στο Documento κατά τη διάρκεια της πανδηµίας τις σοβαρές επιπτώσεις που υπήρχαν στους ασθενείς από τη νοσηλεία σε «βαφτισµένες» µονάδες εντατικής θεραπείας. Κάτι που είδαµε να συµβαίνει στα περισσότερα νοσοκοµεία της χώρας, να µετατρέπονται δηλαδή χειρουργεία σε ΜΕΘ.
Οι γιατροί ήταν πάλι σαφείς: η νοσηλεία ασθενών σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ δεν είναι εντατική θεραπεία για βαρέως πάσχοντες.
«Αυτό που στερείται ένας ασθενής είναι εξειδικευµένο προσωπικό. Οι περισσότεροι αναπνευστήρες είναι χειρουργείου, δηλαδή αναπνευστήρες για βραχυπρόθεσµη µηχανική υποστήριξη και όχι για µακροπρόθεσµη όπως χρειάζονται αυτοί οι άρρωστοι. Ενώ οι αναπνευστήρες που έχουµε στη ΜΕΘ έχουν ειδικά µοντέλα αερισµού» τόνιζε ο εντατικολόγος και πρόεδρος των εργαζοµένων στο Νοσοκοµείο Αττικόν Μιχάλης Ρίζος και συµπλήρωνε: «Το κυριότερο όµως είναι ότι στην επιστράτευση τέτοιων ΜΕΘ επιστρατεύουν και το προσωπικό τους. ∆ηλαδή αυτές οι ΜΕΘ λειτουργούν µε νοσηλευτές χειρουργείου, νοσηλευτές αναισθησιολογικού τµήµατος, πιθανόν και µε αντίστοιχους γιατρούς που δεν έχουν ειδίκευση σε αυτά τα βαριά περιστατικά».
«Λύσεις εκπτώσεων και πίσω από τις ανάγκες»
«Για να µπορούµε κι εµείς να προσφέρουµε τη µάξιµουµ φροντίδα πρέπει τα περιστατικά τα οποία είναι διασωληνωµένα να είναι στον φυσικό τους χώρο. ∆ηλαδή στη µονάδα εντατικής θεραπείας. Ολες οι άλλες λύσεις είναι λύσεις εκπτώσεων και είναι πίσω από τις ανάγκες που έχει ένα τέτοιο περιστατικό» εξηγούσε τον Νοέµβριο του 2021 o επικουρικός καρδιολόγος στη ΜΕΘ Covid του Ευαγγελισµού και πρόεδρος του σωµατείου εργαζοµένων του νοσοκοµείου Γιώργος Φερεντίνος.
«∆εν µπορούµε να βαφτίζουµε ΜΕΘ ένα οποιοδήποτε κρεβάτι που µπαίνει δίπλα του ένας αναπνευστήρας, ένα φίλτρο αιµοκάθαρσης ή ότι κάθεται όρθιος ένας εντατικολόγος. Η ΜΕΘ προϋποθέτει οµαδική δουλειά, άρτια συνεργασία προσωπικού, γνώση της χρήσης των µηχανηµάτων που είναι πολύπλοκα καθώς και εµπειρία σε αυτήν τη διαδικασία» επισήµανε στο Documento.