Τα εισοδηματικά κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα

Μέσα στις επόμενες μέρες και πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού αναμένονται οι ανακοινώσεις για τον φετινό επιμερισμό του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο θα είναι διπλάσιο σε σχέση με αυτό που δόθηκε πέρσι και θα ξεπερνάει το 1,1 δισ. ευρώ αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο Documento

Πάντως όλοι δείχνουν ευχαριστημένοι με το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο θα είναι πολυεπίπεδο: και οι πολίτες, κυρίως τα αδύναμα εισοδήματα που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από τον καθένα στα χρόνια της κρίσης, και η κυβέρνηση που, όπως όλα δείχνουν, έχει πάρει το ΟΚ των θεσμών, λόγω του πέρα από κάθε προσδοκία φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο θα ξεπεράσει το 2,8% του ΑΕΠ (5 δισ. ευρώ!) έναντι στόχου 1,7%. Ταυτόχρονα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα τηρήσει τη δέσμευσή της για «ανταποδοτικότητα» στις προσπάθειες της κοινωνίας. Σημειωτέον ότι το μέγεθος του πλεονάσματος είναι εντυπωσιακό, αν σκεφτεί κανείς ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε πριν από έναν μήνα προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ (3,9 δισ. ευρώ).

Ικανοποιημένη είναι και η τρόικα, αφού τα κεφάλαια που θα διατεθούν για το κοινωνικό μέρισμα δεν θα διέπονται από τη λογική της παροχολογίας, αλλά θα είναι στοχευμένα, όπως μεταξύ άλλων η περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Και όλα αυτά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα έχουν όφελος στο να πάρουν μπροστά οι μηχανές της πραγματικής οικονομίας, αφού μέρος του κοινωνικού μερίσματος θα επιδιωχθεί να δοθεί πριν από το τέλος του 2017, ταυτόχρονα με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Το γεγονός άλλωστε ότι κάτι αλλάζει στην οικονομία πιστοποιεί η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ανταλλαγή ομολόγων ύψους 29,7 που προέκυψαν από το PSI, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση επιτοκίων, όταν είναι γνωστό ότι η δευτερογενής αγορά τίτλων τα τελευταία χρόνια υπολειτουργεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το γεγονός ότι η χώρα έστω και με την ανταλλαγή τίτλων (swap), λίγο πριν από το κλείσιμο της αξιολόγησης και την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή (στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου), «στέκεται» στις αγορές δεν περνάει απαρατήρητο, αφού μπαίνει ακόμη ένα λιθαράκι για την αξιοπιστία της χώρας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι την ίδια μέρα που το Bloomberg διέρρευσε την πρόθεση της κυβέρνησης για swaps 20 ομολόγων σε τέσσερα ή πέντε, με λήξεις μεταξύ 2023 έως και 2042, ξένοι επενδυτές με παρουσία στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μιλούσαν σε ξένα μέσα για επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα (Μπομπ Ντάιαμοντ της Atlas Group που απέκτησε την Creditcom από την Credit Agricole).

Τη στιγμή που το κλίμα στην οικονομία φαίνεται να αλλάζει, η συζήτηση για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος μονοπωλεί την προσοχή των ενδιαφερομένων. Κι αυτό διότι ανάμεσά τους περιλαμβάνονται άνεργοι, συνταξιούχοι, κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, επαγγελματίες, ακόμη και η λεγόμενη μεσαία τάξη.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε στο Documento ότι οι δικαιούχοι του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης υπολογίζονται σε περίπου 630.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.

Με βάση τις περσινές φορολογικές δηλώσεις τα εισοδηματικά όρια διαμορφώνονται ως εξής:

  • Μονοπρόσωπο
    νοικοκυριό, 1.200 ευρώ.
  • Νοικοκυριό
    αποτελούμενο από δύο ενήλικες ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο
    μέλος, 1.800 ευρώ.
  • Νοικοκυριό
    αποτελούμενο από δύο ενήλικες και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή
    οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, 2.100 ευρώ.
  • Για
    νοικοκυριό αποτελούμενο από τρεις ενήλικες ή δύο ενήλικες και δύο ανήλικα
    μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, 2.400 ευρώ.
  • Για
    νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο
    ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα
    μέλη, 2.700 ευρώ.
  • Για
    νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα
    ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, 3.000 ευρώ.

Μέρος του μερίσματος θα κατευθυνθεί και προς τη ΔΕΗ προκειμένου να αποφευχθούν νέες αυξήσεις στα τιμολόγιά της. Δηλαδή, μέσω των χρημάτων αυτών η επιχείρηση θα καλύψει το κόστοw των υπηρεσιών κοινής ωφελείας (κυρίως το κόστος για την ηλεκτροδότηση των νησιών).

Επιστροφή χρημάτων στους συνταξιούχους

Πληροφορίες του Documento αναφέρουν ότι μετά τη δικαστική απόφαση για την επιστροφή χρημάτων στους συνταξιούχους που είχαν παρακρατηθεί στο πλαίσιο των «φουσκωμένων» εισφορών υπέρ υγείας το 2012, δόθηκε ήδη εντολή από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας στο Γενικό Λογιστήριο και στον ΕΦΚΑ να ξεκινήσουν την εκκαθάριση προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα όταν εκδοθεί η υπουργική απόφαση. Και οι πληρωμές, όπως όλα δείχνουν, θα γίνουν τέλος Νοεμβρίου με την καταβολή της σύνταξης του Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ από εισφορές υγειονομικής περίθαλψης που υπολογίστηκαν στο σύνολο των συνταξιούχων επί του μεικτού ποσού της κύριας σύνταξής τους, χωρίς να αφαιρούνται τα ποσά που αντιστοιχούν στις μειώσεις των νόμων 4024/2011, 4051/2011 και 4093/2012. Για το θέμα υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τους συνταξιούχους, ενώ και η πολιτεία έχει παραδεχθεί ότι η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης συνταξιούχων εισπράχθηκε αχρεωστήτως, γιατί υπολογίστηκε στο ακαθάριστο ποσό των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Μάλιστα, οι πρώτοι υπολογισμοί των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι σε περίπου 1,9 εκατ. συνταξιούχους θα επιστραφεί άπαξ ποσό της τάξης των 10 ευρώ. Μεγαλύτερες επιστροφές, περίπου 275 ευρώ, εκτιμάται ότι θα λάβουν 660.000 συνταξιούχοι, ενώ περί τις 93.000 θα λάβουν περίπου 1.000 ευρώ. Υπάρχουν μάλιστα και κάποιες χιλιάδες συνταξιούχοι που θα λάβουν από 1.150 έως 3.000 ευρώ. 

Documento Newsletter