Ο πρωθυπουργός απειλεί με καραντίνα, ενοχοποιεί τους πολίτες και κρύβει τη δική του ευθύνη και απραξία
Mε επικοινωνιακά πυροτεχνήµατα που προβάλλονται αναλόγως από τα καλοταϊσµένα φίλια ΜΜΕ και απόδοση ευθυνών στους πολίτες επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει την εγκληµατική αδιαφορία της και την εν γένει προβληµατική διαχείριση της πανδηµίας. Κραυγαλέο δείγµα γραφής το τελευταίο διάγγελµα του πρωθυπουργού την περασµένη Πέµπτη, καθώς απευθυνόµενος στους Ελληνες πολίτες αντί της ανάληψης ευθύνης από πλευράς κυβέρνησης και της αναγγελίας στοχευµένων µέτρων προχώρησε για άλλη µια φορά σε συλλήβδην στοχοποίηση της ίδιας της κοινωνίας µε το ψευτοδίληµµα «αυτοπροστασία ή καραντίνα».
Ιδού τα κυβερνητικά ψέµατα:
1. Οι υποσχέσεις για ΜΕΘ και γιατρούς
Η κυβέρνηση δηµιουργεί µια επίπλαστη εικόνα σχετικά µε τον αριθµό των κλινών ΜΕΘ. Ο πρωθυπουργός µίλησε για ανάπτυξη σχεδόν 1.000 ΜΕΘ, ενώ την ίδια ώρα το προσωπικό των νοσοκοµείων µετρούσε µόλις 750. Η κυβέρνηση κάνει στο µεταξύ δώρο τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ στους κλινικάρχες για να ανοίξουν τα θεραπευτήριά τους µε κρατικά κονδύλια που θα επαρκούσαν για τη λειτουργία 300 ΜΕΘ. Την ίδια στιγµή το υγειονοµικό προσωπικό αναζητά κάποιον από τους 6.200 νέους γιατρούς και νοσηλευτές που προσλήφθηκαν, όπως είπε –πάλι– ο πρωθυπουργός.
2. Ψέµατα για τον τουρισµό
Η κυβέρνηση προχώρησε σε ανεξέλεγκτο άνοιγµα των συνόρων χωρίς υγειονοµικά πρωτόκολλα για τους τουρίστες τον Ιούλιο. Οπως είχε παραδεχτεί σε συνέντευξή της η Ντόρα Μπακογιάννη, ο λόγος που δεν γίνονταν περισσότερα τεστ στους τουρίστες είναι ότι δεν το δέχτηκαν οι εταίροι µας και οι αεροπορικές εταιρείες, η δε Deutsche Welle έγραφε ότι ο µεγαλύτερος tour operator, TUI, απείλησε την ελληνική κυβέρνηση µε ακύρωση όλων των ταξιδιών του προς Ελλάδα λόγω της καραντίνας 36 ωρών που προβλεπόταν αρχικώς για νεοαφιχθέντες που υποβάλλονταν σε δειγµατοληπτικό τεστ.
3. Πλήρη αεροπλάνα και βαπόρια
Κερασάκι στην τούρτα της ανευθυνότητας ήταν το γεγονός ότι ακόµη και όταν τα κρούσµατα άρχισαν να αυξάνονται η κυβέρνηση αύξησε την πληρότητα των πλοίων στο 85%, ικανοποιώντας το αίτηµα των εφοπλιστών. Το ίδιο έπραξε και στις πτήσεις, λες και µε πληρότητα 100% στον αέρα δεν… κολλάει.
4. Συνωστισµός στις σχολικές αίθουσες
Το «επιτελικό κράτος» άνοιξε τα σχολεία µε τυµπανοκρουσίες για δωρεάν διάθεση παγουρίνων και µιας µάσκας, η οποία έµοιαζε µε σεντόνι, αλλά οι µαθητές στοιβάχτηκαν κατά 25 και 27 στις αίθουσες. Οπως αποκάλυψε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήµιο ∆υτικής Αττικής και µέλος της επιστηµονικής επιτροπής του υπουργείου, στον ραδιοφωνικό σταθµό Στο Κόκκινο, από τον Μάρτιο είχαν ζητήσει να αναπτυχθούν περισσότερες αίθουσες αλλά η κυβέρνηση το απέκλεισε. Αλλά εκπαιδευτικοί έλειπαν, όπως προκύπτει, από το πρόσθετο κονδύλι 118 εκατ. ευρώ που πέρασε προ ηµερών από τη Βουλή για την πρόσληψη και άλλων λόγω κορονοϊού. Και όταν οι µαθητές απαιτούν, έστω µε καταλήψεις, τα αυτονόητα, κυβέρνηση και ΜΜΕ τους παρουσιάζουν ως αρνητές της µάσκας…
5. ∆ροµολόγια «πατείς µε, πατώ σε»
Εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες στοιβάζονται καθηµερινά εδώ και µήνες στα µέσα µαζικής µεταφοράς, ιδίως στις ώρες αιχµής, µε την κυβέρνηση να αποφασίζει µόλις πριν από τέσσερις µέρες την πύκνωση των δροµολογίων. Χωρίς να έχει πράξει τίποτε, αντί περισσότερων συρµών στις τρεις γραµµές του µετρό –κορµός στη διακίνηση των πολιτών– ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε εκατοντάδες λεωφορεία, κι αυτά µισθωµένα από τα ιδιωτικά ΚΤΕΛ, ανοίγοντας µεγάλο παράθυρο για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών.
6. Μάσκες σε σχολεία, όχι σε εκκλησίες
Φοβική απέναντι στην Ιεραρχία εµφανίζεται η κυβέρνηση από την αρχή της πανδηµίας. ∆εν έχει επιβάλει τη χρήση µάσκας στους χώρους λατρείας, όπου προσέρχονται κατά κύριο λόγο άνθρωποι µεγαλύτερης ηλικίας, περισσότερο ευάλωτοι δηλαδή στον κορονοϊό. Είναι χαρακτηριστικά τα έντυπα που έχουν αναρτηθεί σε αστυνοµικά τµήµατα όπου αναφέρεται ότι η χρήση µάσκας είναι υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους αλλά όχι στις εκκλησίες, όπου απλώς… συστήνεται να φορούν µάσκα τόσο το προσωπικό όσο και το κοινό.
7. Τα µέτρα δεν ισχύουν για υπουργούς
Την ίδια στιγµή που η κυβέρνηση καλεί άπαντες να τηρούν τα µέτρα προστασίας, οι υπουργοί της ακολουθούν τις οδηγίες κατά το δοκούν. Ενδεικτικά, τελευταία µόνο ο µεν Γιώργος Κουµουτσάκος µετέλαβε δίχως κανένα µέτρο προστασίας, ο δε Νίκος Χαρδαλιάς φίλησε το χέρι ιερέα, για να ισχυριστεί αργότερα ότι απλώς έκλινε στο ράσο του από σεβασµό.
8. Στοχοποίηση νέων και µεταναστών
Επιλεκτική είναι η κυβερνητική µεταχείριση απέναντι στους νέους, στοχοποιώντας τους από την αρχή της κρίσης ως «αδιάφορους» σε πλατείες, beach bars και χώρους διασκέδασης. Παράλληλα, εξυφαίνεται σταδιακά ένα σχέδιο απόδοσης της ευθύνης στους µετανάστες, καθώς πολλοί αλλοδαποί που νοσούν όπως κάθε άλλος πολίτης νοσηλεύονται µε ήπια συµπτώµατα σε νοσοκοµεία, αφού είναι αδύνατον να επιστρέψουν στις οικίες τους όπου ζουν µε πολλούς συµπατριώτες τους. Μάλιστα, δεν είναι ανοικτά τα ξενοδοχεία στα οποία µέχρι πριν από κάποιους µήνες φιλοξενούνταν ασυµπτωµατικοί ή µε µη σοβαρά συµπτώµατα ασθενείς και η κυβέρνηση δεσµεύτηκε διά του υπουργού Υγείας να το πράξει τις επόµενες µέρες. Η προσπάθεια στοχοποίησης των µεταναστών είχε ξεκινήσει ήδη από τον Φεβρουάριο, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε χαρακτηρίσει υγειονοµικές βόµβες τα κέντρα στα οποία ζούσαν πρόσφυγες. Τον Στέλιο Πέτσα πάντως είχε διαψεύσει εξαρχής η ίδια η πραγµατικότητα, αφού ο κορονοϊός έφτασε στη χώρα µας από εύπορους ταξιδιώτες που βρέθηκαν στην κεντρική Ευρώπη και δη στο Μιλάνο, επίκεντρο της πανδηµίας τότε.