Τα δύο «μυστικά» που δίνουν νοστιμιά στο φαγητό!

Όποιος έχει προσπαθήσει να αναπαράγει μία συνταγή που δοκίμασε σε εστιατόριο διαπιστώνει συχνά ότι κάτι λείπει, πιθανότατα το μυστικό συστατικό του σεφ.

Τα μυστικά συστατικά, συνήθως βασικά στοιχεία, μπορούν να ανυψώσουν οποιοδήποτε πιάτο. Σεφ μοιράστηκαν τα κρυφά τους «χαρτιά» στον ιστότοπο Quora απαντώντας στην ερώτηση: «Ποιο είναι το νούμερο ένα μυστικό συστατικό τρόφιμο που χρησιμοποιείτε;».

Σύμφωνα με τον σεφ Ζόρδι Μπρος, υπάρχει ένα συστατικό, χωρίς το οποίο δεν μαγειρεύει: Ο ζωμός

«Είναι απαραίτητο για τη δυτική κουζίνα και για τους περισσότερους σε όλο τον κόσμο» έγραψε. Οι ζωμοί είναι απαραίτητοι για να δώσετε την κατάλληλη γεύση σε μια ποικιλία πιάτων. Αποτελούν τη βάση για διάφορες σάλτσες, για γλάσο και μια τεράστια ποικιλία άλλων παρασκευασμάτων» ανέφερε, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Independent».

Ο Μπρος δεν είναι ο μόνος σεφ που θεωρεί ότι ο ζωμός μπορεί να βελτιώσει σημαντικά ένα πιάτο.

Σύμφωνα με τον σεφ Νατ Σόινι, το μυστικό είναι το όξινο γλουταμινικό νάτριο

Ένας άλλος σεφ, o Νατ Σόινι αποκάλυψε ότι το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG) είναι το μυστικό του συστατικό και ισχυρίζεται ότι το ενισχυτικό γεύσης δεν αξίζει την κακή του φήμη.

«Μισό κουταλάκι του γλυκού φέρνει πραγματική νοστιμιά κατά το μαγείρεμα στο σπίτι σας, είναι ακόμη καλύτερο από το να προσθέτετε περισσότερο αλάτι ή ζάχαρη» έγραψε. «Επίσης, η ιδέα ότι το MSG είναι επικίνδυνο για σας είναι ένας μύθος» τόνισε.

Σημείωση: Το όξινο γλουταμινικό νάτριο είναι το μονονάτριο άλας του γλουταμινικού οξέος, μια μορφή συμπυκνωμένου άλατος, υπό τον κωδικό Ε612, που προστίθεται στα τρόφιμα ώστε να γίνουν εύγευστα. Το όξινο γλουταμινικό νάτριο ανακαλύφθηκε το 1908 όταν και απομονώθηκε το γλουταμινικό οξύ από τα φύκια, τα οποία χρησιμοποιούνταν ευρέως στη γιαπωνέζικη κουζίνα. Στην ασιατική κουζίνα το MSG χρησιμοποιείται ευρύτατα ως καρύκευμα.Βρίσκεται από τη φύση σε πρωτεϊνούχα τρόφιμα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και αρκετά λαχανικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ