Όσοι έχουν μια στοιχειώδη επαφή με το διαδίκτυο το γνωρίζουν: το θαυματουργό και αχανές αυτό πεδίο είναι γεμάτο από ανακρίβειες και fake news. Μάλιστα, όσον αφορά ζητήματα που έχουν να κάνουν με δίαιτες και διατροφή, η εγκυρότητα βρίσκεται στο κατώτατο επίπεδό της.
Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε αποδείχθηκε πως τα social media είναι η νούμερο 1 πηγή αναξιόπιστης ενημέρωσης σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διατροφή, κάτι που είναι μάλλον λογικό εφόσον τα social media είναι και εκείνα που αναπαράγουν το μεγαλύτερο υλικό των πληροφοριών που υπάρχουν στο διαδίκτυο.
Ορισμένοι από τους πιο διαδεδομένους μύθους αναφορικά με ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διατροφή και έχουν προκύψει από το διαδίκτυο είναι οι εξής:
Οι μπανάνες παχαίνουν
«Οι μπανάνες είναι παρεξηγημένες επειδή θεωρούνται τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και σχετίζονται με διακυμάνσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό, με τη σειρά του, λέγεται ότι οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους», εξηγεί η Κασάνδρα Φορσίδ, επίκουρος καθηγητής φυσικής άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. Πρόκειται για ένα μεγάλο μύθο καθώς ανά μερίδα οι μπανάνες δεν έχουν περισσότερη ζάχαρη από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Συνεπώς αν πρέπει να μειώσετε τη ζάχαρη για οποιονδήποτε λόγο, το να μειώσετε μπανάνες δεν θα σας ωφελήσει περισσότερο ή λιγότερο από το να κόψετε τα μήλα ή τα αχλάδια.
Οι φλούδες του λεμονιού είναι πιο θεραπευτικές από τη χημειοθεραπεία
«Ως διαιτολόγος, είμαι η πρώτη που υπερασπιστεί τη δύναμη του φαγητού για το σώμα μας. Αλλά το να πούμε ότι ένα κομμάτι μιας τροφής είναι πιο ισχυρή από τη χημειοθεραπεία είναι κάτι πολύ επικίνδυνο να βγάλει εκεί» λέει η ειδική διατροφολόγος Άντζελα Λεμόντ σχολιάζοντας έναν από τους μεγαλύτερους μύθους σχετικά με τις τροφές. Τα λεμόνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία σε υψηλές δόσεις μπορεί να λειτουργήσει αντικαρκινικά. Ανάμεσα σε αυτή την αλήθεια και διαφόρες υπερβολές όμως υπάρχει μεγάλη απόσταση.
Το βοδινό κρέας κάνει κακό
Αν και μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος όπως το μπέικον, το λουκάνικο και τα χοτ-ντογκ, συνδέεται με καρδιακές παθήσεις και καρκίνο του παχέος εντέρου, οι ίδιες αυτές μελέτες δεν διαπιστώνουν καμία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. «Επιπλέον, οι μελέτες αυτές ήταν μακροπρόθεσμες και άρα με πολύ μεγάλη αξιοπιστία», λέει ο Τζιμ Γουάιτ, φυσιολόγος από την Αμερική.
Τρώτε μόνο βιολογικά προϊόντα
«Η επιλογή βιολογικής τροφής έναντι της συμβατικής είναι μια προσωπική επιλογή. Η διατροφική διαφορά ανάμεσα στις δυο είναι ασήμαντη. Τα οφέλη από την κατανάλωση οποιωνδήποτε λαχανικών – είτε βιολογικών είτε συμβατικών- αντισταθμίζουν όπως και να έχει τις αρνητικές επιπτώσεις της μη κατανάλωσης λαχανικών», λέει ο Τόμι Άμπιντορ, διατροφολόγος και συγγραφέας.
Μην τρώτε κρόκους αυγών
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 στο περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition», εξετάστηκε η σχέση μεταξύ κατανάλωσης αυγών και στεφανιαίας νόσου (CAD). Το συμπέρασμα ήταν πως τα αυγά δεν σχετίζονται με τον κίνδυνο του CAD. «Επιπλέον, ο κρόκος είναι διατροφικά πιο χρήσιμος από τα ασπράδια. Περιέχει βιταμίνες A, B12, D, E και K μαζί με ωμέγα-3 λίπη, φυλλικό οξύ και χολίνη», λέει ο ειδικός Βαλερί Γκόλντστεϊν. Συνεπώς, το συμπέρασμα είναι απλό: φάτε τα αυγά σας ολόκληρα.
Πηγή: runnfun.gr.