Τα δάνεια της Κίνας στην Αφρική μπορεί να προκαλέσουν κρίση, προειδοποιεί η Γερμανία

Τα δάνεια της Κίνας στην Αφρική μπορεί να προκαλέσουν κρίση, προειδοποιεί η Γερμανία

Η μακροχρόνια οικονομική εξόρμηση της Κίνας σε φτωχότερες χώρες, ιδιαίτερα στην Αφρική, αποτελεί «σοβαρό κίνδυνο» που θα μπορούσε να βυθίσει τον κόσμο στην επόμενη οικονομική κρίση, προειδοποίησε την Παρασκευή ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Κανείς δε θα μείνει ανεπηρέαστος»

«Υπάρχει ένας πραγματικά σοβαρός κίνδυνος η επόμενη μεγάλη κρίση χρέους στον παγκόσμιο νότο να προέλθει από δάνεια που έχει χορηγήσει η Κίνα παγκοσμίως και δεν έχει πλήρη έλεγχο, επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται», είπε ο Σολτς. «Αυτό θα βύθιζε τόσο την Κίνα όσο και τον παγκόσμιο νότο σε μια μεγάλη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση και, παρεμπιπτόντως, δεν θα άφηνε ανεπηρέαστο τον υπόλοιπο κόσμο, για να το θέσω ευγενικά. Αυτό είναι λοιπόν μια σοβαρή ανησυχία», προσέθεσε ο γερμανός πολιτικός.

Το σχόλιο αυτό έγινε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στην Ημέρα των Καθολικών της Γερμανίας στη Στουτγάρδη, όπου ένας συμμετέχων είπε ότι η Ευρώπη έμεινε αδρανής ενώ τα κινεζικά χρήματα έχτιζαν αφρικανικούς δρόμους και πανεπιστήμια και αύξαναν την επιρροή του Πεκίνου στην ήπειρο.

Οι επικριτές έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό την Κίνα ότι παρασύρει χώρες με χαμηλότερο εισόδημα σε παγίδες χρέους προσφέροντας τεράστια, δυσβάσταχτα, δάνεια. Το Πεκίνο αμφισβητεί την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι τα δάνειά του έχουν σχεδιαστεί για να μετριάσουν τη φτώχεια.

Στο κλαμπ των Παρισίων η Κίνα;

Ο Σολτς είπε ότι πιέζει ώστε η Κίνα να ενταχθεί στη Λέσχη των πιστωτών του Παρισιού, η οποία έχει κοινούς όρους για το πώς να χειριστεί τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Μία από τις πολύ, πολύ μεγάλες φιλοδοξίες που έχουμε είναι να φέρουμε την Κίνα, ως μια χώρα που δανείζει πολλά με νέους τρόπους», είπε.

Επεσήμανε επίσης την πρωτοβουλία Global Gateway που αποκαλύφθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία στοχεύει εν μέρει στην αντιμετώπιση της επιρροής της Κίνας. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, η ΕΕ στοχεύει να επενδύσει περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια ευρώ στην Αφρική, σε τομείς που κυμαίνονται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως τις μεταφορές, την παραγωγή εμβολίων και την εκπαίδευση. Το φιλόδοξο σχέδιο θεωρείται ευρέως ως απάντηση στο νέο Δρόμο του Μεταξιού (Belt and Road) της Κίνας.

Documento Newsletter