Τα δάκρυα συγκίνησης που θα πλημμυρίσουν το Σηκουάνα

Τα δάκρυα συγκίνησης που θα πλημμυρίσουν το Σηκουάνα

Αποστολή στο Παρίσι: Νίκος Παπαδογιάννης

Το πρώτο πραγματικό crash-test ασφαλείας, πολιτικής υφής και όχι …ποδοσφαιρικής όπως τα λάιτ έκτροπα του προχθεσινού αγώνα Αργεντινής-Μαρόκου στο Σεντ Ετιέν, κύλησε στο Παρίσι ομαλά και χωρίς τα παρατράγουδα που φοβόταν η γαλλική κυβέρνηση.

Στον αγώνα του Ισραήλ με το Μάλι (1-1) για το ποδοσφαιρικό τουρνουά, στο μισογεμάτο Παρκ ντε Πρενς, δεν άνοιξε μύτη. «Φοβόμασταν, αλλά όλα πήγαν καλά», δήλωσε ο πολύφερνος Ζεράλντ Νταρμανέν, υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μακρόν.

Όταν παιάνισε ο εθνικός ύμνος των Ισραηλινών, ακούστηκαν από τις εξέδρες έντονες αποδοκιμασίες. Αλλά αυτό ήταν όλο. Δεκατρείς νεαροί στις κερκίδες έγραψαν στα στήθη τους γράμμα-γράμμα το σύνθημα «Free Palestine», μερικοί άλλοι εμφανίστηκαν στο γήπεδο με φουσκωτά καρπούζια (σύμβολο της Παλαιστίνης, επειδή το καρπούζι έχει κοκκινοπράσινα χρώματα σαν τη σημαία της) και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Οι λίγοι Ισραηλινοί που πήγαν να επαναστατήσουν έδωσαν τόπο στην οργή και στρογγυλοκάθισαν για να σουν το ματς.

«Να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα, γιατί το κράτος μας βρίσκεται υπό απειλή και φοβόμαστε σφαγή όπως εκείνη του 1972 στο Μόναχο, από τρομοκράτες υποκινούμενους από το Ιράν», γράφει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Iσραέλ Κατζ, στον Γάλλο ομόλογό του. Υπερβολές, ίσως, αλλά με τέτοια πράγματα δεν είναι για να παίζει κανείς. Ιδίως όταν εκτοξεύονται απειλές για «αίμα απίστων» μέσα από το διαδίκτυο. Στη Γαλλία, ας μη το ξεχνάμε, ζουν εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι. Και δεν είναι όλοι τους φιλήσυχοι.

Την τήρηση της τάξης ανέλαβαν στο «Πάρκο των Πριγκήπων» περίπου 1000 αστυνομικοί της ειδικής αντιτρομοκρατικής ομάδας «Σεντινέλ», που συστήθηκε ειδικά για να σβήσει τους φόβους ενός νέου ματωμένου Νοέμβρη του 2015. Η σημερινή Εκίπ δημοσίευσε φωτογραφίες όχι από τη διαμαρτυρία των φιλοπαλαιστινίων, αλλά από την ισραηλινή κερκίδα. Οι 88 αθλητές της ισραηλινής αποστολής φρουρούνται μέρα και νύχτα.
Το Παρίσι, στο μεταξύ, θυμίζει το Παρίσι του lockdown. Σαν να μην έφταναν τα μέχρι υστερίας μέτρα ασφαλείας και τα αστυνομικά μπλόκα που κρατούν τους «μη έχοντας εργασίαν» μακριά από το ιστορικό κέντρο, έσπευσαν οι τοπικοί άρχοντες να ρίξουν και τις τελευταίες μάσκες, διπλασιάζοντας το κόμιστρο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Το μήνυμα είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο: «Καθίστε στο σπίτι σας. Οι Αγώνες ανήκουν στους ξένους επισκέπτες». Όπως τα ελληνικά νησιά τον Αύγουστο! Κατά τα λοιπά, ο Δήμος Παρισίων οργάνωσε χθες συνέντευξη Τύπου, για να παρουσιάσει εκ νέου το πρόγραμμα «Όλα Σε Δεκαπέντε Λεπτά».

Για περπάτημα μιλάμε, όχι για αυτοκινητάδα. Μέσα σε ένα τεταρτάκι, μέρα και νύχτα, ο Παριζιάνος θα φτάνει σε οποιαδήποτε υπηρεσία χρειαστεί ή επιθυμήσει: ιατρείο, νοσοκομείο, φαρμακείο, μίνι μάρκετ, σουβλατζίδικο, σπα. Στο σπίτι του στο κέντρο, πάντως, θα δυσκολευτεί να φτάσει, εκτός αν έχει το απαραίτητο QR Code.

Η αγέρωχη φιγούρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο θα εμφανιστεί πρώτη στον Σηκουάνα στην αυριανή «Παρέλαση των Εθνών», ενώ σύσσωμη η Εθνική μπάσκετ θα έρθει στο Παρίσι από τη Λιλ. «Για πολλά παιδιά, η παρουσία σε μία Τελετή Έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων ήταν παιδικό όνειρο», εξήγησε ο Βασίλης Σπανούλης. Πόσο μάλλον, για τον Αντετοκούνμπο που μεγάλωσε πάμπτωχος και πεινασμένος στο περιθώριο της ελληνικής κοινωνίας. Η συγκίνηση του 29χρονου σούπερ σταρ θα πλημμυρίσει το ποτάμι.

Την αυριανή Τελετή Έναρξης αναμένεται να παρακολουθήσουν 200.000 θεατές στα 6 χιλιόμετρα της παραποτάμιας διαδρομής από τη γέφυρα Αούστερλιτς μέχρι το Τροκαντερό, καθώς και περισσότεροι από 100 αρχηγοί ή …υπαρχηγοί κρατών. Ανάμεσά τους θα είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που το βράδυ του Σαββάτου αναμένεται να ταξιδέψει στη Λιλ για να παρακολουθήσει τον αγώνα της «επίσημης αγαπημένης» με τον Καναδά.
Παρεμπιπτόντως, χθες γιόρτασε τα γενέθλιά της στο Ολυμπιακό Χωριό η Μαρία Σάκκαρη. Η θρυλούμεν η παρέμβαση της κυβερνητικής «αυλής» δεν ήταν αρκετή για να δώσει στην 28χρονη τενίστρια το χρίσμα της σημαιοφόρου. Δίπλα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, θα σταθεί αύριο το βράδυ η δις πρωταθλήτρια Ευρώπης στο βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.

Διαβάστε επίσης:

Βάσεις 2024: Αυτές είναι οι σχολές με τα υψηλότερα μόρια – Ποιες έπεσαν κάτω από 10.000

Βίντεο ντοκουμέντο – Μπάζωσαν νύχτα το σημείο που έθαψαν τα αιγοπρόβατα ζωντανά λόγω πανώλης

Ο καύσωνας του Ιουλίου μεγαλύτερος σε διάρκεια στην Ελλάδα από το 1980 – Οι 15 περιοχές που βρέθηκαν στο «κόκκινο»

 

Documento Newsletter