Τα βραβεία του φετινού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Τα βραβεία του φετινού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Αυλαία για το φετινό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με τον Νικόλα Κολοβό, Έλληνα δημιουργό από τη Σουηδία και παλιό γνώριμο του φεστιβάλ, να αποσπά το Χρυσό Διόνυσο για την ταινία του «Index». Δεύτερος μεγάλος νικητής ο Βασίλης Κεκάτος, ο νεαρός σκηνοθέτης που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα των Καννών, ο οποίος έφυγε από τη Δράμα με το Βραβείο Σκηνοθεσίας για την ταινία του «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς».

Από τις 240+ ελληνικές ταινίες που κατατέθηκαν φέτος, 60 διεκδίκησαν τα βραβεία της 42ης διοργάνωσης. Το Φεστιβάλ -που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια από την διεθνοποίησή του- πρόβαλε 67 ταινίες από 60 χώρες του κόσμου, από την Ακτή Ελεφαντοστού, την Ν. Αφρική και την Ανδόρα, μέχρι το Κατάρ, το Βιετνάμ, το Αζερμπαϊτζάν και το Αφγανιστάν.

Κάνοντας μια συνολική αποτίμηση του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους θα μπορούσαμε να πούμε ότι αν και το επίπεδο των νέων Ελλήνων δημιουργών έχει ανέβει ως προς την τεχνική κατάρτιση τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα στη σύλληψη της αρχικής σεναριακής ιδέας και της εξέλιξής της παραμένει και μοιάζει να διαιωνίζεται.

Από την άλλη, στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας, είδαμε και πάλι την απόσταση που χωρίζει του μεν (όπου μεν οι εγχώριοι συντελεστές ταινιών) από τους δε (του εξωτερικού). Και αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι «η μοίρα μας είναι καταραμένη», αλλά στην έλλειψη σοβαρού τμήματος κινηματογραφικών σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου στη χώρα μας.

Ο Νικόλας Κολοβός αξιοποιώντας το σεναριακό εύρημα ενός παιδικού δάχτυλου που σφηνώνεται στην καρότσα ενός φορτηγού, αφηγείται μια συγκλονιστική ιστορία με φόντο το προσφυγικό δράμα. Ένα μονοπλάνο δώδεκα λεπτών που συγκίνησε κοινό και κριτική επιτροπή με την δύναμη των αισθημάτων και το εύρος της δεξιοτεχνίας του.

Μια ιστορία αγάπης μεταξύ δύο αγοριών που ξεκινά σαν τυχαίο συναπάντημα σε ένα ξεχασμένο βενζινάδικο της παλιάς Εθνικής Οδού, αφηγείται ο Βασίλης Κεκάτος, χρησιμοποιώντας με μαεστρία τα εκφραστικά του μέσα για να δείξει ότι ο ρομαντικός έρωτας μπορεί να ανθήσει οπουδήποτε την πιο αναπάντεχη στιγμή. Η κριτική επιτροπή βράβευσε και τους δύο πρωταγωνιστές του Κεκάτου: τον Νικολάκη Ζεγκίνογλου (τιμητική διάκριση ανδρικής ερμηνείας) και τον Ιώκο Ιωάννη Κοτίδη, ο οποίος, ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραλάβει την εύφημο μνεία του, αφιέρωσε το βραβείο στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη και του Ζακ Κωστόπουλου. «Χαίρομαι που κάναμε την πανελλήνια πρεμιέρα μας στη Δράμα», είπε, παραλαμβάνοντας το βραβείο ο Βασίλης Κεκάτος. «Πριν πέντε χρόνια πρωτοήρθα εδώ με τον “Ανάδρομο”. Ήμουν γεμάτος προσδοκία, όμως τότε δεν άκουσα ποτέ το όνομά μου στα βραβεία. Σήμερα αφιερώνω αυτό το βραβείο σε όλα τα παιδιά που δεν άκουσαν το όνομά τους, γιατί μπορούν να κάνουν τα πάντα».

Σημαντικές στιγμές από την τελετή λήξης

Την τελετή λήξης άνοιξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος ο οποίος είπε, πως παρά την προσωπική περιπέτεια υγείας του, το φεστιβάλ διεκπεραιώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του Φεστιβάλ, την επιτροπή, τους σκηνοθέτες και όλους τους παρευρισκομένους, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Αντώνη Παπαδόπουλο για την προσφορά του, υπογράμμισε πως «θα συνεχίσουμε το ίδιο μαχητικά μέχρι να γίνει πραγματικότητα το εγχείρημα της Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα». Στο Φεστιβάλ βρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης ο οποίος όπως είπε πρόλαβε να δει και κάποιες ταινίες και εντυπωσιάστηκε από το επίπεδο των ταινιών. 

«Το μέλλον της ταινίας μικρού μήκους προμηνύεται ευοίωνο. Το φορμά αυτό αξιοποιείται πλέον από μεγάλα στούντιο, σε νέες πλατφόρμες και η συμπύκνωση της ταινίας μικρού μήκους ταιριάζει σε αυτήν την γενιά. Το ΥΠΠΟ θα στηρίξει αυτήν την προσπάθεια στο πλαίσιο του σχεδιασμού μιας ευρύτερης στρατηγικής που πρέπει να χαραχθεί στην Ελλάδα για τον κινηματογράφο. Διότι με λίγες εξαιρέσεις (και το Φεστιβάλ Δράμας ανήκει σε αυτές), ο ελληνικός κινηματογράφος δεν έχει τους θεσμούς που του αξίζουν. Πρέπει να «ξεκολλήσει», και για να γίνει αυτό πρέπει να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη ακροατηρίου, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ανάπτυξη της εξωστρέφειας».

ΒΡΑΒΕΙΑ 42ου ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ

Η κριτική επιτροπή του 42ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αποτελούμενη από τους: Πρόεδρο Δημήτρη Χαρίτο, μέλη Μαρία Λάφη, Σπύρο Σιάκα, Δημήτρη Σπύρου και Γιάννη Φώτου. «Η 42η χρονιά μας παρουσίασε την αλήθεια του χρόνου. Και αισιοδοξούμε γνωρίζοντας αυτό το δώρο της κάθε παρούσας στιγμής. Φέτος από τον αιφνιδιασμό που στην περίπτωση του φίλου και συγγενούς όλων μας, εμπνευστή και πραγματοποιό αυτού του με βαθιά θεμέλια έργου, του Αντώνη Παπαδόπουλου, ο οποίος έδεσε-και έτσι συνεχίζει να κάνει -κάθε επιτυχία του με τις επιτυχίες που παρελθόντος και ο συρμός των εμπνεύσεων χαρίζει την ικανοποίηση του νου και της καρδιάς, υλικά παρόντα. Σου αφιερώνουμε φίλε και αδελφέ Αντώνη την αποψινή γιορτή και τις ευχές για πολλά –πολλά χρόνια να «ανεβαίνεις ακόμη πιο πολλά σκαλιά», κατά την τελική συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου, αποφάσισε να απονείμει τα εξής βραβεία:

ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ

«Index» σε σκηνοθεσία του Νικόλα Κολοβού για τη δεξιοτεχνική χορογραφία της κάμερας σε ένα 12λεπτο μονοπλάνο και την εκπληκτική αξιοποίηση της κινηματογραφικής γλώσσας, που αναδεικνύει ένα οικουμενικό θέμα, με αφετηρία την απελπισμένη ενέργεια ενός παιδιού.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

«Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» σε σκηνοθεσία Βασίλη Κεκάτο, για τον απόλυτο ρυθμό, τους επιτυχημένους διαλόγους και την ιδιαίτερα επιτυχημένη χρήση του κάδρου, στο χτίσιμο μιας νέας σχέσης ανάμεσα σε δύο αγόρια.

Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

«Υπνοβατώντας» σε σκηνοθεσία Μελίσσα Αναστάση, για το φόβο και την προσδοκία, που προξενούν στον θεατή οι κινηματογραφικές επιλογές της δημιουργού, ώστε να ωθήσει τον ήρωά της σε πρωτόγνωρες για την ηλικία του ενέργειες.

Βραβείο Ντοκιμαντέρ

«Κλεονίκη» σε σκηνοθεσία Άννας Αντωνοπούλου, για την ανάδειξη του χαρακτήρα και το αποτύπωμα μιας εποχής που χάνεται, μέσα από τις μνήμες και τη ζωή μιας υπεραιωνόβιας γυναίκας.

Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ»,

«Ρουζ» σε σκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, για την ολοκληρωμένη και μεστή 1η κινηματογραφική του εμφάνιση. Στην μνήμη του μεγάλου Έλληνα κινηματογραφιστή, η οικογένεια Κατσουρίδη συνεχίζει να χορηγεί το βραβείο που είχε αθλοθετήσει ο ίδιος πριν από 19 χρόνια και προσφέρει στο σκηνοθέτη πλήρη τεχνική κάλυψη για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του.

Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία «Sad girl weekend» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσακαλέα & Λήδας Βαρτζιώτη, για την μεταιχμιακή στιγμή του τέλους μιας εποχής ανεμελιάς και το πέρασμα σε μια νέα κατάσταση.

Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη γυναικεία σκηνοθετική παρουσία

«I am Mackenzie» σε σκηνοθεσία Αρτέμιδας Αναστασιάδου, για τη φρέσκια ματιά της σκηνοθέτιδος και τη σωστή καταγραφή των έντονων συναισθημάτων κατά το επώδυνο πέρασμα από την εφηβεία στην πρώτη ενηλικίωση.

Βραβείο Animation

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία «Βίαιη Εξίσωση» σε σκηνοθεσία Αντώνη Ντούσια για ένα δυνατό εικαστικό animation, με βαθιά γνώση των αρχών της κινούμενης εικόνας, που αναδεικνύει σύγχρονους κοινωνικούς προβληματισμούς.

Βραβείο Σεναρίου

Το βραβείο απονέμεται στον Κωστή Θεοδοσόπουλο για το σενάριο της ταινίας «Ρουζ», την οποία και σκηνοθέτησε, για μια γοητευτική παρέα κοριτσιών που παρασέρνουν το θεατή σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

Δείτε τα υπόλοιπα βραβεία του εθνικού διαγωνιστικού εδώ

ΒΡΑΒΕΙΑ 25ΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ

Η κριτική επιτροπή του 25ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αποτελούμενη από τους: Πρόεδρο Ovidiu Georgescu, Μέλη Francois Bierry, Jacques Kermabon, Nicolas Khabbaz, Διομίδη Νικήτα κατά την τελική συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου αποφάσισε να απονείμει τα εξής βραβεία.

Grand Prix 2019

“Brotherhood” Τυνησία, Καναδά, Κατάρ, Σουηδία, της Meryam Joober. Μια ταινία που διατηρεί αυθεντικότητα των χαρακτήρων, δυναμισμό στην αισθητική της σκηνοθεσίας και καταφέρνει επίσης να δώσει μια γεύση ντοκιμαντέρ στην αποτύπωση μιας σύγχρονης τραγωδίας.

Βραβείο Σκηνοθεσίας

“Lake of happiness” Λευκορωσία, Γερμανία, Ισπανία, του Aliaksei Paluyan για την ευαίσθητη ιστορία και το προσωπικό στιλ σκηνοθεσίας που γέμισε με συναισθήματα και περικύκλωσε το κοινό.

Drama Short Film Candidate for the European Film Awards 2019

“Weightliifter” Ουκρανία, Πολωνία, του Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk για την ισχυρή σκηνοθεσία και τη δύναμη της κατάστασής του πρωταγωνιστή στο σύμπαν της ουκρανικής άρσης βαρών.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων

«Story», Πολωνία, της Jolanta Bankowska, μια ταινία που αντανακλά τη σύγχρονη κοινωνία στην πανταχού παρούσα τεχνολογία, με ένα ειρωνικό στιλ γεμάτο χιουμοριστικά και οδυνηρά μηνύματα.

Βραβείο Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικής Ταινιών Κινηματογράφου (FIPRESCI)

Η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους: Igor Angjelkov, Βόρεια Μακεδονία, Louise Dumas Γαλλία και Γιάννη Φραγκούλη, Ελλάδα, απονέμουν το Βραβείο της FIPRESCI στην ταινία “Brotherhood” Τυνησία, Καναδάς, Κατάρ, Σουηδία της Meryam Joober.

Βραβείο Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων

“Pinky Promise / Υπόσχεση” Γερμανία, της Sophie Linnenbaum.

Δείτε τα βραβεία του διεθνούς διαγωνιστικού εδώ

Documento Newsletter