Τα βοσκοτόπια της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου

Τα βοσκοτόπια της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου

Την ώρα που αγωνιά για τα οικονομικά του Documento εμφανίζεται να κατέχει αγροτεμάχιο που έγινε βοσκότοπος και αποκτήθηκε με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικές ημερομηνίες

Eνα ακίνητο μπορεί να αποκτηθεί είτε μέσω γονικής παροχής είτε μέσω αγοράς. Και τα δύο δεν γίνεται να ισχύουν. Εκτός εάν πρόκειται για τη βουλευτή Β΄ Αθηνών της ΝΔ και τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου… Και αυτό γιατί με μια προσεκτική ματιά στις δηλώσεις της περιουσιακής της κατάστασης βλέπει κανείς το ίδιο ακίνητο να δηλώνεται άλλοτε ότι αποκτήθηκε με γονική παροχή και άλλοτε ότι το αγόρασε δανειζόμενη από τράπεζα.

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στην τελευταία δήλωση περιουσιακής της κατάστασης, η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι έχει στην ιδιοκτησία της έναν βοσκότοπο 4.187 τ.μ, τον οποίο απέκτησε μέσω αγοράς και με τραπεζικό δάνειο αξίας 40.000 ευρώ το 2003.

Oμως σε προηγούμενη δήλωση πόθεν έσχες το ίδιο ακίνητο, με τον ίδιο αριθμό συμβολαίου και με τα ίδια τετραγωνικά μέτρα δηλώνεται ως αγροτεμάχιο ενώ ως τρόπος κτήσης αναγράφεται η γονική παροχή κατά το έτος 2005. Το ακίνητο, σύμφωνα με την τελευταία δήλωση περιουσιακής της κατάστασης, βρίσκεται στον δήμο Μπιζανίου του νομού Ιωαννίνων.

Τα περίεργα ευρήματα δηλαδή οι δηλώσεις πόθεν έσχες όπου αναγράφεται κάθε φορά διαφορετικός τρόπος απόκτησης του ίδιου ακινήτου –άλλοτε με γονική παροχή, άλλοτε με αγορά και με διαφορετική χρονολογία– θέσαμε υπόψη της κ. Ασημακοπούλου. Οι απαντήσεις της, πάντως, δεν ξεκαθάρισαν την κατάσταση.

«Δεν ξέρω…»

Το Documento απευθύνθηκε στην κ. Ασημακοπούλου προκειμένου να μας λύσει την απορία για τη διαφοροποίηση στη δήλωση των στοιχείων για το εν λόγω αγροτεμάχιο: «Σίγουρα είναι το ίδιο αγροτεμάχιο; Κάποιο μπέρδεμα θα έχει γίνει. Αυτό είναι ένα αγροτεμάχιο στα Γιάννενα που αγόρασα με δάνειο και το αποπληρώνω κανονικά. Με γονική παροχή που μου λέτε έχω αποκτήσει το σπίτι μου στην Αθήνα, οπότε ίσως έχει γίνει κάποιο μπέρδεμα στην προηγούμενη δήλωση» μας είπε… Οπως μας γνωστοποίησε το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο αγοράστηκε με δάνειο που έλαβε από τη Eurobank.

Πράγματι στην τελευταία δήλωση πόθεν έσχες αναγράφεται ότι έλαβε δάνειο αξίας 100.000 ευρώ από τη Eurobank τo 2004 –με υπόλοιπο οφειλόμενο 49.000 ευρώ–, το οποίο όπως μας ανέφερε χρησιμοποιήθηκε και για την ανακαίνιση του σπιτιού της στην Αθήνα. Οπως δήλωσε –και ορθώς– δεν υπήρχε πρόβλεψη στις παλαιότερες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για ξεχωριστή καταγραφή των δανειακών οφειλών των υπόχρεων. Ομως δάνεια που ελήφθησαν για αγορά ακινήτου –όπως αυτό– θα έπρεπε να δηλώνονται και σε παλιότερα πόθεν έσχες, κάτι που δεν έγινε. Η κ. Ασημακοπούλου σχολίασε πως «έχει καταθέσει τη δανειακή σύμβαση, απλώς δεν δηλώνονταν τα δάνεια μέχρι τώρα. Νομίζω πως αυτό συνέβη».

Οι κληρονομιές

Γκρίζες ζώνες υπάρχουν και σε άλλα σημεία, όπως σε ακίνητα που φέρεται να έχει αποκτήσει η κ. Ασημακοπούλου από κληρονομιά και εμφανίζονται με διαφορετικές ημερομηνίες κτήσης. Τη ρωτήσαμε και γι’ αυτό και επικαλέστηκε άγνοια.

Συγκεκριμένα ενώ παλαιότερα ως έτος κτήσης αναγραφόταν το 2008, πλέον αναγράφεται το 2007. Η ίδια σχολίασε πως έχει καταθέσει στην Επιτροπή Πόθεν Εσχες τη σχετική αποδοχή κληρονομιάς. «Δεν ξέρω γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά στο έτος κτήσης. Τα ακίνητα αυτά προέρχονται από κληρονομιά του πατέρα μου, ο οποίος πέθανε τον Μάιο του 2007 και η αποδοχή κληρονομιάς έγινε το 2008. Μήπως άλλαξαν οι κανόνες του πόθεν έσχες και πλέον δηλώνεις ημερομηνία θανάτου και όχι την ημερομηνία αποδοχής της κληρονομιάς; Δεν το ξέρω». Οπως σημείωσε η βουλευτής αυτές οι διαφορές στη δήλωση μπορεί να οφείλονται σε αλλαγή λογιστή: «Στις παλιότερες δηλώσεις πόθεν έσχες χρησιμοποιούσα τον λογιστή του πρώην άντρα μου. Οπότε μπορεί ο παλιός μου ορκωτός λογιστής να έλεγε ότι αναγράφεται η ημερομηνία αποδοχής κληρονομιάς και όχι η ημερομηνία θανάτου».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η βουλευτής της ΝΔ είχε και αυθαίρετες κατασκευές… Σε δύο από τα προερχόμενα εκ κληρονομιάς ακίνητά της, όπως αναγράφεται, πραγματοποιήθηκε νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε τμήματα αυτών το 2016.

Η κ. Ασημακοπούλου κατέχει επίσης δύο ομόλογα –αξίας 100.000 ευρώ έκαστο– προερχόμενα εκ κληρονομιάς. Στο πόθεν έσχες του 2011, όντας δημοτική σύμβουλος, δήλωσε καταθέσεις από κληρονομιά ύψους 129.000 δολαρίων και 30.000 ευρώ. Στο πόθεν έσχες για το 2013 η κ Ασημακοπούλου δηλώνει καταθέσεις από κληρονομιά που ανέρχονται σε περίπου 510.000 δολάρια και 30.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, «οι κληρονομιές προέρχονται από τον παππού και τη γιαγιά μου», σημειώνοντας πως «το πόθεν έσχες μου δεν έχει κανένα θέμα γιατί ελέγχεται κάθε χρόνο από ορκωτούς λογιστές και όποτε αναγράφεται κάποια κληρονομιά έχω καταθέσει το κληρονομητήριο».

Της φταίει το… Documento

Η κ. Ασημακοπούλου βρέθηκε προ ολίγων ημερών στο προσκήνιο με έναν φάλτσο τρόπο, καθώς εμφανίστηκε στη Βουλή να έχει διάφορες εκτός τόπου και χρόνου απορίες για τον τρόπο που εκδίδεται το Documento. Μάλιστα, η αγωνία της ήταν τέτοια που απηύθυνε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την… «αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων». Στην ερώτησή της ζήτησε διευκρινίσεις από τον υπουργό για τη σχέση του με τον πρώην εκδότη της εφημερίδας, Χρήστο Καλογρίτσα, «αλλά και πόσα χρήματα του δίνετε σε διαφήμιση;».

Προκαλεί εντύπωση πώς η τόσο καλά… πληροφορημένη κ. Ασημακοπούλου αγνοούσε ότι ο κ. Καλογρίτσας έχει αποχωρήσει από την εφημερίδα εδώ και πολλούς μήνες. Εντύπωση προκαλεί επίσης ότι τόσο η ίδια όσο και το σύνολο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έδειξαν ποτέ τόσο ένθερμο ενδιαφέρον για τα οικονομικά μιας εφημερίδας, την ώρα μάλιστα που παραμένουν νωπές οι μνήμες από τα θαλασσοδάνεια που έχουν δοθεί σε πληθώρα ΜΜΕ, τα οποία, μάλιστα, βάρεσαν κανόνι αφήνοντας απλήρωτους εκατοντάδες εργαζομένους.

Και κάτι τελευταίο. Η κ. Ασημακοπούλου θα έπρεπε τις απορίες που διατύπωσε στη Βουλή να τις απευθύνει ευθέως στο Documento. Όπως εμείς απευθυνθήκαμε σε εκείνη και μόνο για να μας εξηγήσει τις γκρίζες ζώνες στις περιουσιακές δηλώσεις της. 

Documento Newsletter