Για πρώτη φορά δημοσιοποιούνται τα έγγραφα που απέσπασε ο Βρετανός πράκτορας, Κιμ Φίλμπι για λογαριασμό των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών.
Σε έκθεση στη Μόσχα, η οποία είναι αφιερωμένη στην καριέρα, ενός από τους πιο γνωστούς πράκτορες στον κόσμο, παρουσιάζονται τα βρετανικά έγγραφα που έδωσε στους Σοβιετικούς στη διάρκεια του μεσοπολέμου.
Ο Κιμ Φίλμπι, που πέθανε στη Μόσχα το 1988, ήταν ο πιο γνωστός από την «Ομάδα των 5 του Κέιμπριτς», δηλαδή των Βρετανών κομμουνιστών που για χρόνια ήταν κατάσκοποι των Σοβιετικών. Και οι 5 ανήκαν στην ανώτερη αστική τάξη της Βρετανίας με αποτέλεσμα να είναι οι άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας και να καταφέρνουν να διαφεύγουν από τις αρχές.
Ο Φίλμπι, εργάστηκε ως δημοσιογράφος των Times και στη συνέχεια εντάχθηκε στις τάξεις των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Από την δεκαετία του 1930 έως και το 1963, όταν αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του, κατάφερε να δώσει εκατοντάδες απόρρητα βρετανικά έγγραφα στους Σοβιετικούς.
Η ζωή του Φίλμπι θυμίζει αστυνομικό μυθιστόρημα. Γόνος εύπορης βρετανικής οικογένειας σπούδασε ιστορία και οικονομικά στο Κέμπριτζ. Ο πατέρας του, Τζον Φίλμπι ήταν συγγραφέας και ανώτατος κρατικός υπάλληλος της βρετανικής αυτοκρατορίας στην Ινδία. Ο Τζον Φίλμπι έγινε μουσουλμάνος και ήταν από τους πιο στενούς συμβούλους του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Ιμπν Σαούντ. Έστειλε τον έφηβο γιο του για αρκετό καιρό με τους βεδουίνους στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να σκληραγωγηθεί.
Μετά τις σπουδές του ξεκίνησε να εργάζεται για τους πρόσφυγες που έφευγαν από την ναζιστική Γερμανία. Εκεί γνώρισε την πρώτη σύζυγο του, την κομμουνίστρια Λίτζι Φράιντμαν με καταγωγή από την Αυστρία και την Ουγγαρία. Πολλά έχουν γραφτεί για το ποιος ήταν ο άνθρωπος που στρατολόγησε τον Φίλμπι για τους Σοβιετικούς. Θεωρείται βέβαιο ότι η Φράιντμαν με τις γνωριμίες της ήταν αυτή που έφερε τον Φίλμπι κοντά στην Ρωσία.
Στο Λονδίνο ξεκίνησε νέες σπουδές ρωσικών σε μία σχολή σλαβικών γλωσσών. Η σχολή εκπαίδευε άτομα για καριέρα στη διπλωματία ή τις μυστικές υπηρεσίες. Τον Φεβρουάριο του 1937 ταξίδεψε στην Σεβίλλη, κατά τη διάρκεια του αιματηρού ισπανικού εμφυλίου και έγινε ανταποκριτής των Times. Εργαζόταν ταυτόχρονα για τις βρετανικές και τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες.
Ο Φίλμπι κατάφερε σταθερά να αναρριχηθεί στα υψηλότερα κλιμάκια. Το 1947 έγινε επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών στην Τουρκία, ενώ δύο χρόνια αργότερα μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου επέβλεπε όλες τις απόρρητες επικοινωνίες Λονδίνου-Ουάσινγκτον.
Τα έγγραφα που εκτίθενται στη Μόσχα είναι κυρίως διπλωματικά τηλεγραφήματα από το 1944. Το ένα με ημερομηνία 31 Ιουλίου 1944, είναι ένα τηλεγράφημα από τον Ιάπωνα πρεσβευτή στη Βενετία προς τον υπουργό Εξωτερικών στο Τόκιο. Σε αυτό αναφέρει μια συνάντηση που είχε με τον Μπενίτο Μουσολίνι, στην οποία του μίλησε για μία επίσκεψη στη Γερμανία στις 20 Ιουλίου, όταν έγινε απόπειρα δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ.
Με το τηλεγράφημα, το οποίο ο Φίλμπι έδωσε στους Σοβιετικούς, η Μόσχα κατάφερε να μάθει για την αποτυχημένη απόπειρα εναντίον του Χίτλερ ως εξής: «Η δύναμη της έκρηξης ήταν εκπληκτική και ο Φυρέρ είχε μικρό τραυματισμό στο αριστερό χέρι. Επίσης χτύπησε την άρθρωση στον δεξιό ώμο του και κάποια από τα μαλλιά του κάηκαν».
Το 1963 όταν αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του ο Φίλμπι διέφυγε στην Ρωσία και βοήθησε στην εκπαίδευση των νέων πρακτόρων που προορίζονταν για τη Δύση. Αρκετοί από αυτούς παρακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης.