Τα αποδεικτικά στοιχεία για την σύνταξη που έπαιρνε παράνομα η Τόνια Μοροπούλου

Τα αποδεικτικά στοιχεία για την σύνταξη που έπαιρνε παράνομα η Τόνια Μοροπούλου

Σύνταξη_x000D_
άγαμης θυγατέρας επί σχεδόν επτά χρόνια δίχως να τη δικαιούται λάμβανε η_x000D_
υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στα Δωδεκάνησα Αντωνία (Τόνια) Μοροπούλου, όπως_x000D_
προκύπτει από έγγραφο του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) το_x000D_
οποίο έφερε στο φως της δημοσιότητας το Documento, με αποτέλεσμα τελικά να_x000D_
υποβάλλει την παραίτησή της από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ.
 

Μάλιστα το συνολικό ποσό που καλείται να επιστρέψει ανέρχεται σε 71.051 ευρώ, με την ίδια να έχει κινηθεί δικαστικά και να υποστηρίζει πως ουδέποτε είχε ενημερωθεί για την αλλαγή της νομοθεσίας το 2010 η οποία έθετε περιορισμούς στην καταβολή της σύνταξης.

Πριν από λίγες ημέρες στα γραφεία της εφημερίδας Documento έφτασε μια ανώνυμη καταγγελία. Σύμφωνα με αυτήν, η γνωστή καθηγήτρια του ΕΜΠ και υποψήφια βουλευτής της ΝΔ Τ. Μοροπούλου λάμβανε επί σχεδόν επτά χρόνια σύνταξη άγαμης θυγατέρας από το Ταμείο Μηχανικών δίχως να τη δικαιούται. Η καταγγελία συνοδευόταν από ένα έγγραφο του ΕΤΑΑ, Τομέας Μηχανικών και συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Συντάξεων και Ασφάλισης, τμήμα Απονομής Κύριας Σύνταξης. Το έγγραφο έφερε ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2017 και είχε αποδέκτη την κ. Μοροπούλου, ενώ παράλληλα κοινοποιούνταν στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ και ειδικότερα στο τμήμα Λογιστηρίου.

Το θέμα του συγκεκριμένου εγγράφου είχε να κάνει με την «επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων». Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο του εγγράφου, η κ. Μοροπούλου λάμβανε παρανόμως σύνταξη από το ταμείο από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2017, με το συνολικό ποσό να αγγίζει τις 71.051,43 ευρώ.

«Σας γνωρίζουμε ότι μετά τον έλεγχο της Υπηρεσίας μας κατ’ εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων προκύπτει ότι η σύνταξή σας αναστέλλεται από 01-08-2010 και ως εκ τούτου πρέπει να επιστραφεί στο Ταμείο ποσό αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων για το διάστημα από 8ο/2010 έως 2ο/2017 ύψους 71.051,43 ευρώ» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο επίμαχο έγγραφο. Πράγματι, το 2010 ψηφίστηκε ο νόμος 3863/2010 με τον οποίο προβλέπονταν περιορισμοί στην καταβολή των συντάξεων σε άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες, ανάλογα βέβαια με τα εισοδήματά τους.

Της ζήτησαν πίσω συντάξεις επτά ετών

Επίσης στο ίδιο έγγραφο η Διεύθυνση Συντάξεων και Ασφάλισης ζητούσε από την κ. Μοροπούλου να επιστρέψει το σχετικό ποσό εντός δύο μηνών προκειμένου να αποφύγει τυχόν ενέργειες για την είσπραξή του σε βάρος της.

«…Παρακαλούμε να πιστώσετε με το αντίστοιχο ποσό τον αριθμό λογαριασμού μας που τηρείται στο Κεντρικό Κατάστημα της ΕΤΕ άμεσα και πάντως το αργότερο εντός δύο μηνών και στη συνέχεια να μας ενημερώσετε σχετικά αποστέλλοντας το αντίστοιχο παραστατικό, προκειμένου να αποφύγετε τις νόμιμες συνέπειες και λήψη εναντίον σας των αναγκαστικών μέτρων της Νομοθεσίας περί Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθείτε στην καταβολή αυτού, το Ταμείο θα προβεί στις δέουσες ενέργειες με τη χρήση κάθε πρόσφορου νόμιμου μέτρου για την επιστροφή του» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο του ΕΤΑΑ.

Μετά την ειδοποίηση του ταμείου η κ. Μοροπούλου προσέφυγε νομικά μέσω δικηγόρου κατά της συγκεκριμένης απόφασης. Μάλιστα η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να γίνει τον Δεκέμβριο του 2019, καθώς έχει οριστεί σχετική δικάσιμος.

«Δεν γνώριζα, τα δικαστήρια θα δώσουν τη λύση»

H ίδια υποστήριξε στο Documento ότι δεν έχει κάνει κάτι παράνομο: «Ενημερώθηκα ότι θα πρέπει να επιστραφεί το ποσό αυτό την ημέρα που πήγαινα στην Ιερουσαλήμ να παραδώσω το κουβούκλιο (σ.σ.: είχε αναλάβει την αναστήλωση του Πανάγιου Τάφου). Επειδή δεν μπορούσα να πάω να κάνω διακανονισμό ανέθεσα σε δικηγόρο το συγκεκριμένο θέμα τα οποίο είναι σε ένδικη διαδικασία και θα λυθεί στο δικαστήριο» δήλωσε η κ. Μοροπούλου.

Μάλιστα μας είπε ότι «δεν έχω κάνει κάτι παράνομο, ούτε αποτελεί σκάνδαλο» και υποστηρίζει πως επειδή το θέμα θα λυθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης γι’ αυτό δεν προχώρησε σε διακανονισμό με το ταμείο. Η κ. Μοροπούλου επικαλείται μάλιστα άγνοια νόμου και υποστηρίζει ότι «ουδέποτε ενημερώθηκα ότι η νομοθεσία έχει αλλάξει και ότι δεν θα έπρεπε να λαμβάνω το ποσό της σύνταξης».

Το επιχείρημα ότι δεν είχε ενημερωθεί από το ταμείο υποστήριξε στο Documento και η δικηγόρος της Σοφία Μακάρη: «Η πελάτις μου δεν είχε ενημερωθεί ότι δεν δικαιούνταν να λαμβάνει τη σύνταξη λόγω αλλαγής της νομοθεσίας» σημειώνει.

Σύμφωνα με την κ. Μακάρη, η περίπτωση της κ. Μοροπούλου δεν είναι η μοναδική καθώς υπάρχουν και άλλοι συνταξιούχοι που δεν γνώριζαν για τις αλλαγές στη νομοθεσία και εξακολούθησαν να λαμβάνουν τη σύνταξη, μέχρι που κλήθηκαν να επιστρέψουν τα χρήματα. Σε ερώτηση, πάντως, του Documento για ποιον ακριβώς λόγο προσέφυγε η κ. Μοροπούλου στη Δικαιοσύνη και τι ακριβώς αμφισβητεί από τις αξιώσεις του ταμείου, η δικηγόρος της απάντησε ότι δεν μπορεί να μας πει περισσότερα επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη η νομική διαδικασία.

H περίπτωση της Μυρσίνης Λοΐζου

Η περίπτωση της κ. Μοροπούλου δεν είναι μια υπόθεση παράνομης καταβολής σύνταξης που μπορεί να προσπεράσει κανείς έτσι απλά. Η καθηγήτρια του ΕΜΠ είναι υποψήφια βουλευτής στις εθνικές εκλογές με τη ΝΔ και επομένως πολιτικό πρόσωπο. Ας μην ξεχνάμε τον ντόρο που δημιουργήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες με την υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μυρσίνη Λοΐζου, η οποία φέρεται να εισέπραττε παράνομα για πεντέμισι χρόνια τη σύνταξης της θανούσης μητέρας της. Για μέρες ολόκληρες τα αντικυβερνητικά ΜΜΕ είχαν κάνει σημαία την υπόθεσή Λοΐζου, ενώ έφτασαν στο σημείο να επιρρίπτουν ευθύνες ακόμη και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λες και ο ίδιος εισέπραττε τη σύνταξη. Ο θόρυβος μάλιστα ήταν τέτοιος που τελικά η κ. Λοΐζου υπέβαλε την παραίτησή της και δεν κατήλθε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. 

Documento Newsletter