Καθημερινή «μάχη», όπως χαρακτηρίζουν οι ίδιοι την κατάσταση που βιώνουν, δίνουν οι ερευνητές και των επτά εργαστηρίων αναφοράς ελέγχου των δειγμάτων για τον κορονοϊό.
Η παγκόσμια έλλειψη που παρατηρείται σε αντιδραστήρια μεταξύ άλλων “αποκλείει” την πλειοψηφία των πολιτών από τα τεστ, τα οποία διενεργούνται με… «φειδώ» και αυστηρά κριτήρια εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας στη χώρα μας.
Την ίδια στιγμή, διάφοροι επιτήδειοι βρήκαν την ευκαιρία να πατήσουν πάνω στο φόβο των πολιτών για να κερδοσκοπήσουν πουλώντας με τιμές μαύρης αγοράς είδη που αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητα για τη δημόσια υγεία.
Έλλειψη αντιδραστηρίων και τεστ
Εκατοντάδες δείγματα αποστέλλονται κάθε ημέρα στα επτά εργαστήρια αναφοράς και πρέπει ελεγχθούν. Χιλιάδες είναι οι έλεγχοι που ήδη έχουν διενεργηθεί. Εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας στη χώρα μας (με σημαντική αύξηση των κρουσμάτων), τα τεστ πραγματοποιούνται, κατόπιν ρητών εντολών της Πολιτείας, με αυστηρά κριτήρια. Εξετάζονται μόνο τα σοβαρά περιστατικά, όσοι ασθενείς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Στη δυσκολία των πολλών δειγμάτων έχει προστεθεί και ο “αγώνας δρόμου” για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε αντιδραστήρια. Μια έλλειψη που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Ξεκινά από τα εργοστάσια πρώτων υλών στην Κίνα και καταλήγει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γερμανία απ’ όπου διατίθενται, μέσω των προμηθευτών, στην αγορά με το σταγονόμετρο.
Όπως έγραψε το Documento της Κυριακής με βάση πηγές εκ των επτά εργαστηρίων αναφοράς, αν και υπάρχει έλλειψη σε ορισμένα αντιδραστήρια της αλυσίδας τη φορά, ο φόβος ότι μπορεί να τελειώσουν είναι μικρός. Και αυτό διότι καθημερινά γίνονται ενέργειες για την άμεση αναπλήρωσή τους.
Σημειώνεται πως το κόστος για μια εξέταση σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο ξεκινά από 150 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει τα 300 ευρώ. Νούμερο φυσικά απλησίαστο για τεράστια μερίδα πολιτών. Και αυτά πλέον όμως, όπως προέκυψε από τηλεφωνική έρευνα του documentonews.gr σε ιδιωτικά διαγωνιστικά κέντρα, φαίνεται να γίνονται μόνο σε όποιους πολίτες έχουν εμφανίσει βαριά συμπτώματα και ανήκουν σε ευπαθή ομάδα.
Εν τω μεταξύ, ακόμα εμφανίζεται να κυκλοφορεί τόσο σε online όσο και φυσικά φαρμακεία ένα “κιτ” εξέτασης κορονοϊού από συγκεκριμένη εταιρεία που κόστιζε 100 ευρώ και για το οποίο είχε πραγματοποιήσει έρευνα το Documento στο φύλλο της 15ης Μαρτίου. Η εταιρεία διαφήμιζε ότι συνεργαζόταν με το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, το οποίο θα σου έστελνε το αποτέλεσμα της εξέτασης στο σπίτι την επόμενη εργάσιμη.
Ο επικεφαλής του εργαστηρίου, Αθανάσιος Τσακρής, δήλωσε επίσημα στο Documento ότι αυτό γινόταν στην αρχή της πανδημίας και πως εξετάστηκαν γύρω στα “5-6 δείγματα”. Πλέον, πάντα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος, το εργαστήριο είπε στην εταιρεία να μην στέλνει άλλα δείγματα προς έλεγχο.
Τα ερωτήματα εδώ ήταν και είναι σημαντικά. Ποιος είχε προτεραιότητα στην εξέταση, τα δείγματα που έφταναν στο εργαστήριο από τα δημόσια νοσοκομεία και ανήκαν κυρίως σε ευπαθείς ομάδες ή ένας πολίτης που ίσως να είχε αγοράσει το πανάκριβο τεστ προληπτικά και μπορεί να μην είχε εμφανίσει ούτε καν ένα σύμπτωμα; Ποιός θα επέλεγε την προτεραιότητα ελέγχου και γιατί; Δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα στη δημόσια υγεία; Υπήρχε σύμβαση που νόμιμα επέτρεπε τον έλεγχο αυτών των “kit” για τον κορονοϊό;
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής του εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, υπάρχει σύμβαση με την εταιρεία για το τεστ της γρίπης H1Ν1 και όχι για τον κορονοϊό. Δηλαδή, όπως παραδέχτηκε και το ίδιο το εργαστήριο, το kit εξέτασης για τον κορονοϊό δεν ήταν στη σύμβαση αυτή. «Η σύμβαση μπορεί να επεκταθεί. Τι να κάναμε, να τα γυρνούσαμε πίσω;», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στο Documento.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει πλέον και το ότι το ίδιο τεστ που ημέρες πριν κόστιζε 100 ευρώ, με μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο εμφανίζεται να κοστίζει και 78,12 ευρώ. Από τα δεκάδες φαρμακεία με τα οποία επικοινώνησε το documentonews.gr ως πιθανός αγοραστής του test, μόνο ένα μας είπε ότι το πουλά ακόμη. Τα υπόλοιπα, όπως μας ενημέρωσαν, δεν πωλούν πλέον το εν λόγω kit διότι “δεν υπάρχουν αντιδραστήρια” κάτι που και η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία αναφέρει στους εν δυνάμει πελάτες της.
Εφιστούμε την προσοχή όλων των πολιτών για ακόμη μια φορά.
Τα “κοράκια” της αισχροκέρδειας
Την ίδια στιγμή, φαινόμενα αισχροκέρδειας συνεχίζουν να παρατηρούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα όσον αφορά ιατρικό και παραϊατρικό εξοπλισμό αλλά και διάφορα αντισηπτικά προϊόντα. Αυτό βέβαια δεν είναι ελληνική πατέντα καθώς παγκοσμίως υπάρχουν καταγγελίες για διάφορα “κοράκια τους κέρδους” που έχουν βγει για… κυνήγι. Πάμπολλες είναι και οι διαφημίσεις – απάτη για πώληση μασκών, γαντιών και απολυμαντικών gel χεριών που κυκλοφορούν online.
Ήδη, η OLAF, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης, έχει ξεκινήσει έρευνα για τα «μαϊμού» ιατρικά προϊόντα και τα είδη ατομικής υγιεινής που έχουν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια λόγω κορονοϊού τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε φυσικά καταστήματα.
Προϊόντα άμεσης ανάγκης, όπως απολυμαντικά gel, μάσκες και γάντια πωλούνται σε τιμή μαύρης αγοράς. Σάλο προκάλεσε πριν λίγες ημέρες η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να αγοράσει με ανάθεση (και σε τριπλάσια σχεδόν τιμή) από ιδιώτη φαρμακοποιό μάσκες, αντισηπτικά gel χεριών και γάντια στην τιμή των… 23.696,40 ευρω!
Αν και οι πολίτες πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα σε τέτοια φαινόμενα, την κύρια ευθύνη και την τελική την φέρει η κυβέρνηση. Σε τέτοιες ακραίες περιπτώσεις αποστολή της είναι η προστασία του πολίτη και όχι του κέρδους