Τα αμερικάνικα «καταπίνουν» τα Αγγλικά – «Σβήνουν» τα British English στη Βρετανία

Πολλοί έχουν ονομάσει το φαινόμενο «γλωσσικό ιμπεριαλισμό». Πρόκειται για την εξάπλωση της γλώσσας μιας χώρας με μεγάλη οικονομική, πολιτική και πολιτιστική επιρροή, σε πολλά άλλα κράτη του πλανήτη, που έχει ως αποτέλεσμα να εισάγονται σωρηδόν ξένες λέξεις και εκφράσεις.

Από το φαινόμενο αυτό φαίνεται πως πλέον κινδυνεύει η κοιτίδα της αγγλικής γλώσσας, η Μεγάλη Βρετανία! Σύμφωνα με μελέτη που τιτλοφορείται «η πτώση της Αυτοκρατορίας: Η αμερικανοποίηση των Αγγλικών» την οποίαν παρουσιάζει ο Guardian, η επιρροή των αμερικάνικων αγγλικών έχει εξαπλωθεί τόσο ώστε πλέον τα βρετανικά αγγλικά να χρησιμοποιούνται πλέον από ολοένα και λιγότερους πολίτες.

Στη μελέτη αναλύθηκαν 15 εκατομμύρια ψηφιοποιημένα βιβλία που δημοσιεύθηκαν μεταξύ του 1800 και του 2010, καθώς και περισσότερα από 30 εκατομμύρια tweets. Οι συγγραφείς του διερεύνησαν διαφορές στο λεξιλόγιο καθώς και στην ορθογραφία.

Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι σε πολλές δυτικές μεγαλουπόλεις, όπως στη Μαδρίτη, το Παρίσι, το Άμστερνταμ και το Βερολίνο, τα αμερικάνικα αγγλικά έχουν πλέον σημαντική επιρροή αν και παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν τα βρετανικά αγγλικά. Αντιθέτως, στις χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, όπως στη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, τα παραδοσιακά αγγλικά χρησιμοποιούνται περισσότερο.

Η τάση ενίσχυσης των αμερικάνικων αγγλικών που είναι κυρίαρχη στην Ευρώπη είναι εξίσου ισχυρή και στη Βρετανία. Επηρεασμένοι κυρίως από τις τηλεοπτικές σειρές και τις κινηματογραφικές ταινίες, οι Βρετανοί χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο λέξεις και εκφράσεις, καθώς και ορθογραφία, με προέλευση την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Ένα ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης είναι ότι η αλματώδης εξάπλωση των αμερικάνικων αγγλικών συνδέεται με την πτώση του τείχους του Βερολίνου και το τέλος του ψυχρού πολέμου, που κατέστησε την Αμερική την μόνη υπερδύναμη στον πλανήτη. Γι’ αυτό και η τάση μείωσης της χρήσης των βρετανικών αγγλικών είναι αλματώδης τη τελευταία εικοσαετία.

Σε κάθε περίπτωση όπως όλα δείχνουν η κουλτούρα της πάλαι ποτέ αποικίας των Βρετανών και πλέον παγκόσμιας υπερδύναμης έχει διεισδύσει βαθιά στην ίδια την Γηραιά Αλβιώνα.