Τα «αγκάθια» και τα αχαρτογράφητα νερά για ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ

Μπορεί να δυσκολεύτηκαν στα πρώτα παιχνίδια τους απέναντι σε υποδεέστερους αντιπάλους οι τρεις ελληνικές ομάδες που ξεκίνησαν την ευρωπαϊκή τους περιπέτεια στους προκριματικούς γύρους των τριών διοργανώσεων της UEFA όμως τελικά κατάφεραν το απόλυτο. Πέτυχαν έξι νίκες στα ισάριθμα παιχνίδια που έδωσαν, βρέθηκαν και οι τρεις στον τρίτο προκριματικό γύρο των διοργανώσεών τους και φιλοδοξούν σε νέες προκρίσεις, αυτήν τη φορά στα πλέι οφ με την ελπίδα ότι θα μπουν όλες στα νέα «πρωταθλήματα» της Ευρώπης.

Παράλληλα, η Ελλάδα με το 6/6 στην Ευρώπη προσπέρασε τη Σκωτία, έχοντας πλέον συγκεντρώσει 28.125 βαθμούς και σκαρφάλωσε στη 14η θέση στο ranking της UEFA…

Ο ΠΑΟΚ που απέκλεισε την Μπόρατς Μπάνια Λούκα μεθαύριο Τρίτη (6/8) θα αντιμετωπίσει στη Σουηδία τη Μάλμε στον 3ο προκριματικό του Champions League. Ο Παναθηναϊκός αφού απέκλεισε την Μπότεφ Πλόβντιβ θα υποδεχτεί στο ΟΑΚΑ την ερχόμενη Πέμπτη (8/8) στον 3ο προκριματικό του Europa league τον Αγιαξ. Τέλος η ΑΕΚ που ξεπέρασε το εμπόδιο της Εσκάλδες θα υποδεχτεί επίσης μεθαύριο Τρίτη (6/8) στο Ερεβάν τη Νόα της Αρμενίας στον 3ο προκριματικό του Conference League. Σημειωτέον ότι αύριο στη Νιόν θα διεξαχθεί από την UEFA η κλήρωση των πλέι οφ και στις τρεις διοργανώσεις. Ετσι και οι τρεις εκπρόσωποί μας θα ξέρουν από αύριο τον αντίπαλό τους σε περίπτωση πρόκρισης. Απώτερος στόχος όλων να βρεθούν στο League Stage, το νέο πρότζεκτ της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας που αντικαθιστά τη φάση των ομίλων. Θυμίζουμε ότι στο League stage του Europa League βρίσκεται ήδη ο Ολυμπιακός ως κάτοχος του Conference League.

Αναζητώντας την υπέρβαση

Ο ΠΑΟΚ θα βρει μπροστά του ένα μεγαλύτερο εμπόδιο από την Μπόρατς, τη σκληροτράχηλη Μάλμε από τη Σουηδία, που σίγουρα θα πουλήσει ακριβά το τομάρι της για την πρόκριση. Η ομάδα του Λουτσέσκου που ψάχνει την υπέρβαση ώστε να βρεθεί για πρώτη φορά στη φάση των… τέως ομίλων και νυν League Stage, θα πρέπει να παρουσιαστεί πολύ πιο έτοιμη από ό,τι στα δύο παιχνίδια με τους Βόσνιους αν θέλει να φτάσει κατ’ αρχάς στα πλέι οφ της μεγάλης διοργάνωσης.

Οι Σουηδοί την περασμένη σεζόν κατέκτησαν το 23ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους (έχουν ακόμη 16 Κύπελλα και δύο Super Cup) και είναι από τις πλέον ιστορικές ομάδες της χώρας. Ο βαθμός ετοιμότητάς της είναι πολύ πιο μεγάλος από του ΠΑΟΚ καθώς έχει δώσει ήδη 18 παιχνίδια πρωταθλήματος και είναι στην κορυφή της βαθμολογίας. Η Μάλμε απέκλεισε την Κλάκσβικ από τις Νήσους Φερόε. Εντός νίκησε με 4-1 και στη ρεβάνς έχασε με 3-2. Τα αστέρια της είναι ο σέντερ φορ Ερικ Μπότχαϊμ και ο επιθετικός Ισάκ Τέλιν.

Το όνομα και η φανέλα

Ο Παναθηναϊκός μετά τις δύο νίκες επί της Πλόβντιβ θα αντιμετωπίσει τον παλιό μας γνώριμο, τον άλλοτε βασιλιά Αγιαξ. Ομως ο φετινός Αγιαξ όπως και τα τελευταία χρόνια δεν έχει την παραμικρή σχέση με την παλιά μεγάλη ομάδα και μόνο οι φανέλες θυμίζουν τον ιστορικό σύλλογο της Ολλανδίας. Ομως αυτή η φανέλα παραμένει πολύ βαριά.

Οι Ολλανδοί πρώτοι στην παραγωγή κι εξαγωγή ταλέντων έχουν και φέτος πολλά νέα παιδιά στη σύνθεσή τους ενώ αρχηγός της ομάδας είναι ο Χέντερσον ο πρώην άσος της Λίβερπουλ που επέστρεψε από τη Σαουδική Αραβία. Αξιόλογοι παίκτες είναι ακόμη ο Φορμπς και ο Σούταλο, ενώ στο ρόστερ εξακολουθεί να βρίσκεται και ο πρώην σέντερ φορ του ΠΑΟΚ ο Ακπομ…

Σε άγνωστα νερά

Τέλος η ΑΕΚ με αντίπαλο τη Νόα της Αρμενίας είναι σαν να ταξιδεύει στο άγνωστο αλλά ο Ματίας Αλμέιδα δεν έχει ακόμη την πολυτέλεια να έχει όλους τους νέους παίκτες στη διάθεσή του. Αυτό που απαιτείται αυτήν τη στιγμή από την Ενωση είναι σοβαρότητα στο παιχνίδι της. Η Νόα είναι μια ομάδα με μόλις επτά χρόνια ζωής, αφού ιδρύθηκε το 2017 με έδρα το Αρμαβίρ, μια πόλη 38.635 κατοίκων στα δυτικά της Αρμενίας. Τη σεζόν 2017-18 τερμάτισε στη δεύτερη θέση της δεύτερης κατηγορίας του ποδοσφαίρου της χώρας και κέρδισε την άνοδό της στην Πρέμιερ Λιγκ της χώρας.
Η αντίπαλος της ΑΕΚ είναι άπειρη στην Ευρώπη καθώς έχει παίξει όλα κι όλα επτά ματς έχοντας τέσσερις νίκες, μια ισοπαλία και δύο ήττες, Oλα αυτά με αδύναμους αντιπάλους. Φέτος απέκλεισε στον 1o προκριματικό με δύο νίκες τη Σκεντίγια από τη Βόρεια Μακεδονία (2-0 εντός και 2-1 εκτός), ενώ στον β΄ γύρο συνέτριψε 7-0 εντός τη Σλιέμα Μάλτας και έμεινε στο 0-0 εκτός. Προπονητής της είναι ο 45άχρονος Πορτογάλος Ρούι Μότα και έδρα της το Armavir City Stadium χωρητικότητας 3.300 θεατών.

Ετικέτες