Τα 64 μετάλλια που κατέκτησε η Ελλάδα το 2017

Τα 64 μετάλλια που κατέκτησε η Ελλάδα το 2017

Η Κατερίνα Στεφανίδη, ο Λευτέρης Πετρούνας, ο Κωνσταντίνος Φιλιππίδης και τα αστέρια των ομαδικών αθλημάτων, με σημαιοφόρο τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και παραστάτη τη Μαρία Σάκκαρη, μονοπώλησαν τους προβολείς στην ετήσια γιορτή των αθλητικών συντακτών.

Ωστόσο, η λάμψη που πλημμύρισε την αίθουσα προερχόταν από τα μετόπισθεν. Η αποδελτίωση των μεταλλίων με τα οποία ανταμείφθηκε η άοκνη προσπάθεια των κορυφαίων του ελληνικού αθλητισμού μέσα στο 2017 είναι μία κοπιαστική, αλλά απολαυστική εργασία. Στο φινάλε της καταμέτρησης, ο απολογισμός ξεπερνάει τα 60 και δικαιώνει ειδικά εκείνους που πασχίζουν μακριά από τους προβολείς και τις κάμερες. Τα αθλήματα που δεν έχουν μετάλλια και Παγκόσμια ή Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (όπως λ.χ. το τένις) μπορεί να αδικούνται, αλλά το πάνθεον του αθλητισμού μας έχει χώρο και χειροκρότημα για όλους. Εάν δεν χάσαμε κάπου το μέτρημα θαμπωμένοι από τα μαλάματα και από τα πετράδια, το 2017 ολοκληρώνεται με τον εξής απολογισμό:

  • 19 χρυσά μετάλλια, από τα οποία 10
    κατέκτησαν άνδρες, 5 γυναίκες και 4 ομάδες.
  • 23 ασημένια μετάλλια, από τα οποία
    14 κέρδισαν άνδρες, 3 γυναίκες και τα 6 ομάδες.
  • Και 22 χάλκινα μετάλλια, από τα
    οποία 8 ανήκουν σε άνδρες, 9 σε γυναίκες και 5 σε ομάδες.

Το όλον, 64 μετάλλια και …η καταμέτρηση συνεχίζεται! Για λόγους οικονομίας χώρου, αφήσαμε έξω από τη σούμα διοργανώσεις μικρότερης εμβέλειας ή μεμονωμένους αγώνες (π.χ. τις επί μέρους «ρεγκάτες» του Παγκοσμίου Κυπέλλου ιστιοπλοΐας όπου διέπρεψαν οι Μάντης-Καγιαλής κ.α.), οπότε περιοριστήκαμε σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα εθνικών ομάδων.

Ξεχωριστή μνεία αξίζουν οι τρεις ομάδες του Ολυμπιακού οι οποίες κατέκτησαν 2ες θέσεις σε διασυλλογικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στις οποίες δεν προβλέπεται βάθρο και απονομή μεταλλίων: Euroleague Ανδρών στο μπάσκετ, Εuroleague Γυναικών στην υδατοσφαίριση, Challenge Cup Γυναικών στο βόλεϊ.

Για τα «Γεγονότα της Χρονιάς», όμως, θα διαβάσετε μεγάλο αφιέρωμα στο επόμενο τεύχος. Εδώ θα μας επιτρέψετε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους …μεταλλιούχους του ελληνικού αθλητισμού. Και αν ξεχάσαμε ή αδικήσαμε κάποιους, να μας συμπαθάτε, είναι εύκολο να χαθεί κανείς μέσα στον αστραφτερό σωρό των μεταλλίων. Στην καρδιά μας, είναι όλοι τους (και οι 4οι και οι 5οι και οι 6οι κ.ο.κ.) καμωμένοι από χρυσάφι.

Από τον Λευτέρη στον Βύρωνα

Ο θρύλος του «άρχοντα των κρίκων» Λευτέρη Πετρούνια γιγαντώθηκε μέσα στο 2017, με την κατάκτηση τόσο του Παγκόσμιου (στο Μόντρεαλ) όσο και του Ευρωπαϊκού (στην Κλουζ-Ναπόκα) τίτλου. Οι ανταγωνιστές έμειναν έτη φωτός πίσω και ο 27χρονος Ολυμπιονίκης μετράει πια 1,5 χρόνο δίχως ήττα.

Ο Κώστας Φιλιππίδης ανέβηκε στο βάθρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κλειστού στίβου στο Βελιγράδι, με πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ (5μ85). Δεν ήταν όμως ο μοναδικός άνδρας αθλητής στίβου που τελείωσε τη χρονιά με πολύτιμο μέταλλο στο στήθος, αφού ο άλτης του μήκους Μίλτος Τεντόγλου θριάμβευσε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων στο Γκροσέτο της Ιταλίας, όπου ο Οδυσσέας Μουζενίδης κατετάγη 3ος στη σφαιροβολία.

Επιπρόσθετα, ο ακοντιστής Γιάννης Κυριαζής ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του ευρωπαϊκού βάθρου Νέων στο Μπίντγκος. Αργότερα ξεπέρασε τα 88 μέτρα και έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ανδρών.

Ο ιστιοπλόος Bύρων Κοκκαλάνης κατέκτησε τη 2η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών, στην κατηγορία RSX, τον Μάιο, πίσω από τον Γάλλο Γκιάρντ, που έπλεε στα γνώριμα νερά της Μασσαλίας. Εξάλλου:

  • Ο Κεφαλλονίτης αρσιβαρίστας
    Βαγγέλης Γαλιατσάτος σάρωσε τα μετάλλια στην κατηγορία των Παίδων: 2
    αργυρά στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ταϊλάνδη (αρασέ και σύνολο), αλλά και
    1+1+1 στο Ευρωπαϊκό στην Πρίστινα, όπου κέρδισε χρυσό στο σύνολο και
    χάλκινο στο ζετέ.
  • Ο 17χρονος Γιάννης Σγουρόπουλος
    αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στους Νέους στο πινγκ-πονγκ, νικώντας στον
    τελικό τον Ρουμάνο Πλετέα στο Γκιμαράες της Πορτογαλίας. Ήταν επίσης 2ος στο
    Ευρωπαϊκό τουρνουά Τop-10.
  • Το παιδί-θαύμα της ελευθέρας
    Γιώργος Πιλίδης, Πόντιος 17 ετών, κέρδισε χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαικό
    Πρωτάθλημα Παίδων στο Σεράγιεβο και χάλκινο στο Παγκόσμιο, στην κατηγορία
    των 58 κιλών.
  • Ο Αχαιός Ανάργυρος Σοφοτάσιος
    συνέχισε την καλή παράδοση του τάε-κβον-ντο, με χρυσό μετάλλιο στο
    Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που έγινε στη Λάρνακα. Αγωνίστηκε στα -68 κιλά.
  • Ο ιστιοπλόος της μη Ολυμπιακής
    κλάσης Laser Radial Δημήτρης Παπαδημητρίου κατέκτησε ένα χρυσό
    και ένα ασημένιο μετάλλιο στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Νέων.
  • O πρωταθλητής της τεχνικής
    κολύμβησης Λουκάς Καρετζόπουλος επέστρεψε από το ΕυρωπαΪκό Πρωτάθλημα
    αυτού του μη Ολυμπιακού αθλήματος με δύο αργυρά μετάλλια, στα 50μ
    επιφάνειας και 50μ άπνοιας.

Η Κατερίνα και οι άλλες

Η δις Ολυμπιονίκης του Ρίο και «αθλήτρια της χρονιάς» για το 2016 Άννα Κορακάκη βίωσε μία σχετική ήσυχη μεταολυμπιακή σεζόν, αλλά η Κατερίνα Στεφανίδη διέλυσε τα πάντα στο διάβα της, σαν τυφώνας με γλυκό χαμόγελο. Η 28χρονη Ολυμπιονίκης του άλματος επί κοντώ κατέκτησε τον Παγκόσμιο τίτλο στο Λονδίνο με την κορυφαία πτήση της ζωής της (4,91 μ.), ενώ πρώτευσε και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Βελιγράδι. Μετάλλιο κατέκτησε στη Σερβία και η Παρασκευή Παπαχρήστου, ασημένιο αυτή, στο τριπλούν, με 14,21 μ.

Το τρίο των κοριτσιών που αναρριχήθηκαν στο βάθρο μεγάλων διοργανώσεων σε επίπεδο Γυναικών συμπλήρωσε η 27χρονη Κρητικοπούλα Μαρία Πρεβολαράκη, η οποία κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια στην ελευθέρα πάλη (53κ): στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Νόβι Σαντ και στο Παγκόσμιο στο Παρίσι. Επίσης:

  • Η σκοπεύτρια Άρτεμις Κεφαλίδου
    αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης Νεανίδων στο σκητ τον Ιούλιο στο Μπακού,
    όπου μάλιστα πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ.
  • Η Δήμητρα-Σωτηρία Μπιτσικώκου
    άκουσε τον εθνικό ύμνο στη Βουδαπέστη, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο
    Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κορασίδων στο τάε-κβον-ντο (-55 κιλά).
  • Η Ιωάννα Δεσύλλα, πρωταθλήτρια στο
    τάε-κβον-ντο αλλά και στο μόντελινγκ, θριαμβευσε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
    Νέων Γυναικών στη Σόφια, στην κατηγορία -62 κιλών.
  • Η Κωνσταντίνα Τζέλη ήταν 3η στο
    Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών τάε-κβον-ντο στην Κύπρο, στην κατηγορία
    των -55 κιλών.
  • Η 20χρονη πρωταθλήτρια της
    ξιφασκίας Θεοδώρα Γκουντούρα ανέβηκε στο βάθρο του Παγκοσμίου (2η),
    αλλά και του Ευρωπαϊκού (3ου) πρωταθλήματος Νέων Γυναικών στη
    σπάθη.
  • Η Βασιλική Καραχάλιου αναδείχθηκε
    «χάλκινη» στο ΕυρωπαΪκό Πρωτάθλημα Γυναικών της μη Ολυμπιακής
    κλάσης Laser Radial της ιστιοπλοϊας.
  • Η άλλοτε «Γυναίκα της Χρονιάς»
    Τζωρτζίνα Ξένου (κάτα) και η Χριστίνα Νίκα (κούμιτε) κέρδισαν χάλκινα
    μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων του καράτε, το οποίο εντάσσεται
    στο Ολυμπιακό πρόγραμμα το 2020.

Οι «επίσημες αγαπημένες»

Το πόλο και το μπάσκετ είναι τα δύο αθλήματα που ουδέποτε μας απογοήτευσαν. Η Εθνική Νέων Ανδρών της υδατοσφαίρισης κατέκτησε την κορυφή του Κόσμου στο Βελιγράδι, κατατροπώνοντας τους οικοδεσπότες στον ημιτελικό και τους Κροάτες στον τελικό, με καθοδηγητή τον Τεό Λοράντο. Δύο εβδομάδες αργότερα, οι «γοργόνες» της Εθνικής Νεανίδων έφτασαν μία ανάσα από το αντίστοιχο χρυσό μετάλλιο επί ελληνικού εδάφους (Βόλος), αλλά ηττήθηκαν στα πέναλτι από τη Ρωσία στον τελικό και συμβιβάστηκαν με το ασημένιο.

Οι Νέοι του μπάσκετ εκμεταλλεύτηκαν καλύτερα το πλεονέκτημα της έδρας και πανηγύρισαν τον ευρωπαϊκό τίτλο στο Ηράκλειο, συνεχίζοντας μία παράδοση δεκαετιών. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν οι υπερήφανοι κωπηλάτες μας:

  • Το ελληνικό πλήρωμα στο 4πλό σκιφ
    ελαφρών βαρών, με Νικολαϊδη Μαγδανή, Γιάνναρο, Κόνσολα, κέρδισε χάλκινο
    μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κωπηλασίας στη Σαρασότα.
  • Το 2πλο σκιφ Νέων Ανδρών, με τους
    Στεργιάκα και Καλανταρίδη, θριάμβευσε και τραγούδησε τον εθνικό ύμνο, στο
    Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που διεξήχθη στην Πολωνία.
  • Η δίκωπος άνευ πηδαλιούχου
    Νεανίδων, με τις Γεωργούδη και Μπούρμπου, κατέκτησε ασημένια μετάλλια τόσο
    στο Παγκόσμιο, όσο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
  • Η ελληνική βάρκα του 2πλού σκιφ, με
    τις Τσαμοπούλου, Κυρίδου, τερμάτισε 3η στον τελικό του
    Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και 2η στον αντίστοιχο του
    Ευρωπαϊκού Νεανίδων.
  • Το 2πλό σκιφ ελαφρών βαρών Νέων
    Γυναικών, με τις Πέργουλη και Εμμανουηλίδου, ανέβηκε στο τρίτο σκαλοπάτι
    του βάθρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Τα μετάλλια της ζωής

Οι πρωταθλητές της γενναιότητας φρόντισαν να ενισχύσουν τη γυαλιστερή συγκομιδή του ελληνικού αθλητισμού, αψηφώντας τις αναπηρίες, σε μία χρονιά όπου οι μνήμες των Παραολυμπιακών Αγώνων του Ρίο αναβαπτίστηκαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου (και όχι μόνο). Ο σπρίντερ Μιχάλης Σεϊτης της κατηγορίας Τ44 επέστρεψε από την Αγγλία Λονδίνο με δύο μετάλλια: ένα χρυσό από τα 400μ και ένα ασημένιο από τα 200μ.

Ο εθνικός ύμνος παιάνισε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου και για τον ακοντιστή Μανώλη Στεφανουδάκη, ο οποίος κέρδισε την κατηγορία F54 για δεύτερη σερί διοργάνωση. Ο Χρήστος Κουτούλιας κέρδισε ασημένιο μετάλλιο στο τριπλούν (Τ47), όπως και η Μαρία Σταματούλα στη σφαιροβολία (F32). Η Ζωή Μαντούδη (F20), η Ανθή Λιάγκου (F33) και ο Δημήτρης Ζησίδης (F32) κέρδισαν χάλκινα μετάλλια στο σε διάφορες κατηγορίες του ίδιου αγωνίσματος.

Ο Μαρίνος Γωνιάς κέρδισε αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Όπεν της μπότσια, ενώ ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης χάλκινο. Στο ίδιο άθλημα, η Εθνική ομάδα ΒC1-BC2 με Σουλάνη, Παπαδάκη, Κυπριώτη κατατάχθηκε 3η. Ο Βασίλης Ντούνης κέρδισε χάλκινο στη σπάθη μα αμαξίδιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά και στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου κατετάγη 2ος στη σπάθη.

Η Εθνική ομάδα σπάθης με αμαξίδιο κέρδισε ασημένιο μετάλλιο στην ίδια διοργάνωση, με Τριανταφύλλου, Ντούνη, Πυλαρινό. Ο ποδηλάτης Νίκος Παπαγγέλης ήταν «χάλκινος» στο Παγκόσμιο Κύπελλο αντοχής, όπως και η αντίστοιχη Εθνική γυναικών με τις Καλαντζή, Μηλάκη. Τέλος, η Εθνική ανδρών του γκόλμπολ κέρδισε την 1η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γ’ κατηγορίας, με τους Αλεξίου, Καραμήτσο, Κορδάκη, Σκουρμπούτη, Τάτση, Χατζηπάντου.

Ετικέτες

Documento Newsletter