Τα 622 χιλιάρικα και τα αμπάρια του ναρκόπλοιου

Ενδείξεις που εμφανίζουν ότι οι 622.000 ευρώ με τα οποία είχε συλληφθεί ο στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Μαρινάκη Νίκος Συντυχάκης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον Σεπτέμβριο του 2014 είναι πιθανόν να συνδέονται με βρόμικο χρήμα από το φορτίο του ναρκόπλοιου «Noor 1» περιλαμβάνονται στη μεγάλη δικογραφία που διερευνά η ανακρίτρια Πειραιά Καλλιόπη-Ιωάννη Μάντακα.

Στην περίφημη ιστορία με τις 622.000 ευρώ στηρίζεται μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, ένα από τα σκέλη της βαρύτατης δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του εφοπλιστή Βαγγ. Μαρινάκη, του στενού συνεργάτη του –που όποια πέτρα κι αν σηκώσεις τον βρίσκεις από κάτω– Ν. Συντυχάκη και ακόμη δυο προσώπων για εγκληματική οργάνωση η οποία συνδέεται με τη διακίνηση των 2,1 τόνων ηρωίνης.

Γιατί μπορεί ο μεταφορέας της βαλίτσας με τα 622 χιλιάρικα να έφυγε σχεδόν «άβρεχτος» το 2014 από την αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που δέχτηκε ότι τα χρήματα ήταν της Capital (εταιρεία του Βαγγ. Μαρινάκη) τα οποία από «εσφαλμένη πεποίθηση» δεν είχε δηλώσει, όμως η προκαταρκτική έρευνα που διενήργησε αργότερα η εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα δεν είχε την ίδια εξέλιξη.

Η κ. Τζίβα ερεύνησε εξονυχιστικά και αυτό το ζήτημα κι αφού εξέτασε σχετικά τον κ. Συντυχάκη, συνεκτιμώντας μια σειρά στοιχείων που στηρίζονται σε αντιφάσεις του ίδιου του εμπλεκόμενου και ενισχύονται από γεγονότα αλλά και από τη χρονική εγγύτητα, διέβλεψε ενδεχόμενη σύνδεση του επίμαχου χρηματικού ποσού με την υπόθεση του «Νoor 1».

Με βάση λοιπόν αυτήν τη δικογραφία, η ανακρίτρια Μάντακα που χρεώθηκε τελικά την υπόθεση θα ερευνήσει περαιτέρω και αυτό το θέμα, ώστε να καταδειχθεί (ή και να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο) εάν το επίμαχο χρηματικό ποσό «αφορά ένα μέρος των χρημάτων που προέρχονται από πώληση ηρωίνης που είχε ληφθεί αρχικά ως αμοιβή για τη μεταφορά και που στη συνέχεια μεταπουλήθηκε».

Πάντως ο ίδιος ο κ. Συντυχάκης είναι πραγματικά ξεχωριστή περίπτωση, όπως κατά καιρούς έχει καταδείξει και η δημοσιογραφική έρευνα του Documento. Εκτός από τη νέα δικογραφία για το «Noor 1», το όνομά του φιγουράρει και στη δικογραφία για την υπόθεση του ξυλοδαρμού του διαιτητή Τζήλου, όχι ως κατηγορούμενου αλλά ως ενός από τους συνομιλητές το κρίσιμο χρονικό διάστημα με έναν από τους φερόμενους ως δράστες, όπως και με άλλα πρόσωπα ο ρόλος των οποίων είναι υπό διερεύνηση. Γενικότερα, επίσης, εμφανίζεται λαλίστατος.

Πριν από χρόνια είχε καταγραφεί από τον κοριό της ΕΥΠ να μιλά συνεχώς σε επίμαχες ημερομηνίες με τους καταδικασμένους πρωτοδίκως για το «Noor 1». Από τον καταδικασμένο για το «Noor 1» σε πρώτο βαθμό σε ισόβια Μάκη Γιαννουσάκη είχε αναφερθεί ως εκείνος που κουβαλάει μαύρο χρήμα.

Ενώ, σύμφωνα με τη σημερινή αποκάλυψη του Documento, ο Ν. Συντυχάκης είναι ο ένας από τους δύο στενούς συνεργάτες του Βαγγ. Μαρινάκη που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι offshore εταιρείας συμφερόντων του εφοπλιστή που είχε μπει ως εγγυήτρια (το 2014) προκειμένου ο Γιάννης Κουρτάκης να πάρει δάνειο ύψους 800.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα για να αγοράσει τον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, στα πατήματα πάντα της έρευνας της Δικαιοσύνης, για να ξεδιαλύνουμε το κουβάρι των 622.000 ευρώ.

Το ιστορικό

Ο Ν. Συντυχάκης στις 23-9-2014 εντοπίζεται στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 622.000 ευρώ, αδήλωτα, σε μια βαλίτσα. Ο ίδιος, αν και παλιό στέλεχος της Capital, εμφανίστηκε να μην έχει γνώση ότι έπρεπε να δηλώσει το… ευτελές ποσό το οποίο αρχικώς κατασχέθηκε.

Ο ίδιος στο απολογητικό του υπόμνημα που είχε υποβληθεί στην Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος στις 14.10.2014 υποστήριξε:

«Στις 23/9/2014 επέστρεφα από επαγγελματικό ταξίδι στη Φουτζέιρα. Κατά τη διαδρομή μου από τον χώρο παραλαβής αποσκευών προς την έξοδο υπάλληλος του τελωνείου με ρώτησε αν είχα χρήματα κι αμέσως του δήλωσα ότι έφερα μαζί μου ως προσωπικά μου χρήματα 5.000 ευρώ, ενώ αυθορμήτως παρέδωσα τη χειραποσκευή μου με τα χρήματα. Εν συνεχεία εξήγησα πως τα επιπλέον χρήματα ήταν της Capital Ship Management και κατέθεσα επιστολή του ναυτικού πράκτορα του πλοίου “Μiltiadis Junior” που τελεί υπό τη διαχείριση της Capital η οποία πιστοποιεί την προέλευση των χρημάτων που δεσμεύτηκαν…».

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι είχε την εσφαλμένη πεποίθηση πως δεν όφειλε να δηλώσει τα χρήματα της ναυτιλιακής. Την επομένη ο τότε πρόεδρος της αρχής Παναγιώτης Νικολούδης πιστοποιούσε προς το τελωνείο ότι δεν υπήρχε ζήτημα μαύρου χρήματος και παρήγγειλε προς το τελωνείο για τις δικές του ενέργειες. Επιβλήθηκε έτσι το ανάλογο διοικητικό πρόστιμο και τα υπόλοιπα χρήματα επιστράφηκαν στην Capital.

Επειτα από δύο χρόνια, και συγκεκριμένα αρχές του 2017, ξεκινά η έρευνα της Ειρ. Τζίβα, κατόπιν σχετικής παραγγελίας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Στα τέλη του 2017 η εισαγγελέας αποστέλλει κλήσεις για ανωμοτί εξέταση (τους κάλεσε δηλαδή ως υπόπτους) στον Βαγγ. Μαρινάκη, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ναυτιλιακή εταιρείας Capital Ν. Συντυχάκη, τον δικηγόρο Βαγγέλη Μπαϊρακτάρη και τον ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη.

Ο Ν. Συντυχάκης ερωτώμενος για το χρηματικό ποσό των 622.000 ευρώ που έφερε σε μετρητά κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ερχόμενος από το Ντουμπάι υποστήριξε ότι ανήκε στη ναυτιλιακή εταιρεία Capital στην οποία εργάζεται, τα οποία είχαν σταλεί στον ναυτιλιακό τους πράκτορα στο Ντουμπάι για τις ανάγκες των πλοίων της Capital. Επειδή εντέλει τα χρήματα δεν χρησιμοποιήθηκαν για εργασίες στο πλοίο «Miltiadis Junior» ούτε και σε κάποιο άλλο πλοίο που διαχειριζόταν η Capital και δεδομένου ότι ο ίδιος βρισκόταν στο Ντουμπάι, του τα έδωσε ο ναυτιλιακός πράκτορας σε μετρητά για να τα επιστρέψει στη ναυτιλιακή εταιρεία στην Ελλάδα.

Στο ερώτημα γιατί η επαναφορά των χρημάτων δεν έγινε μέσω του τραπεζικού συστήματος ο Ν. Συντυχάκης φέρεται να απάντησε ότι επιλέχθηκε η μεταφορά τους σε μετρητά για λόγους διευκόλυνσης ώστε να αποφευχθούν οι διαφορές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις προμήθειες προκειμένου το ποσό να είναι άμεσα διαθέσιμο. Κι ακόμη επανέλαβε ό,τι ισχυρίστηκε και στην αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, δηλαδή πως είχε την πεποίθηση ότι δεν έπρεπε να δηλώσει στις τελωνειακές αρχές το ποσό αυτό διότι δεν ήταν δικά του χρήματα αλλά αφορούσαν ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Μάλιστα η αρχή, που είχε δεχτεί τις εξηγήσεις του, έκρινε τότε ότι δεν ήταν απαραίτητο να γίνει περαιτέρω προκαταρκτική εξέταση, του επέβαλε διοικητικό πρόστιμο και αποδέσμευσε τα κατασχεθέντα χρήματα, που επιστράφηκαν στην Capital.

Τα ερωτήματα

Τι προέκυψε από την ενδελεχέστερη διερεύνηση της υπόθεσης, σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει χρεωθεί για τα περαιτέρω στην κ. Μάντακα:

*Ο Ν. Συντυχάκης έλαβε το χρηματικό ποσό των 622.000 από τον ναυτιλιακό πράκτορα για να το γυρίσει στην Ελλάδα στις 22-9-2014, δηλαδή την προηγούμενη ημέρα από την αναχώρησή του. Το έμβασμα όμως στάλθηκε από την Capital στον πράκτορα στο Ντουμπάι για τις επικαλούμενες ανάγκες των πλοίων την επομένη, δηλαδή στις 23-9-2014, και ενώ ο Ν. Συντυχάκης είχε ώρα αναχώρησης από το αεροδρόμιο του Ντουμπάι 10.05. Ο ίδιος ισχυρίστηκε –κατά πληροφορίες– ότι είναι σύνηθες ο πράκτορας να προκαταβάλει το ποσό και να περιμένει στη συνέχεια να του αποσταλεί μέσω εμβάσματος, το οποίο βέβαια εξαρτάται από τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει με την εταιρεία που διαχειρίζεται το πλοίο.

*Το πλοίο «Miltiadis Junior», για τις ανάγκες του οποίου όπως ισχυρίστηκε στάλθηκαν τα χρήματα, κατέπλευσε στο λιμάνι της Φουτζέιρα στις 19.42 της 20-9-2014 και απέπλευσε στις 6.24 της 21-9-2014 για Σιγκαπούρη. Παρέμεινε μόνο για ανεφοδιασμό με καύσιμα, όχι για βλάβη κ.λπ.

*Η γραπτή εντολή που δόθηκε από την Capital για την αποστολή του ισόποσου σε δολάρια με δικαιούχο τον ναυτιλιακό πράκτορα και με πληροφορίες εμβάσματος «MV Miltiadis Junior» δεν έχει ημερομηνία.

*Το έμβασμα στάλθηκε στον πράκτορα σε δολάρια στις 23-9-2014. Ο πράκτορας προτού τα παραλάβει, την προηγούμενη ημέρα, δίνει το ποσό στον Συντυχάκη σε μετρητά και σε ευρώ!

*Ο Συντυχάκης υποστήριξε ότι τα χρήματα δεν αποστάλθηκαν διατραπεζικά από το Ντουμπάι στην Ελλάδα προκειμένου να γλιτώσουν τα έξοδα των προμηθειών, που ήταν της τάξης των… 83 ευρώ.

*Ανέφερε επίσης ότι χρήματα στάλθηκαν για τις ανάγκες των πλοίων. Από έγγραφα προκύπτει –σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία που έχει η ανακρίτρια– ότι δεν βρισκόταν κανένα πλοίο της εταιρείας τότε στην περιοχή. Υπάρχει ένα σημείωμα του τεχνικού της εταιρείας προς τον Ν. Συντυχάκη που αναφέρεται σε πρόβλημα διαρροής στον άξονα του πλοίου «MV Miltiadis Junior».

Κάτι που προφανώς δεν δέχτηκε η εισαγγελέας, θεωρώντας ότι αν το συγκεκριμένο πλοίο είχε τέτοια μηχανική βλάβη, δεν θα παρέμενε στη Φουτζέιρα για λίγες ώρες και μόνο για ανεφοδιασμό.

*Επίσης δεν προσκομίστηκε προς επίρρωση του εν λόγω ισχυρισμού κάποιο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει εάν τελικά η επικαλούμενη βλάβη του πλοίου αποκαταστάθηκε και πότε ακριβώς επιτεύχθηκε η αποκατάσταση…

Σύμφωνα μάλιστα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στο τελικό έγγραφο που είχε αποσταλεί στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου με τα συμπεράσματα της εισαγγελικής ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης γίνεται μνεία για το αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχε υποβληθεί κι αναμενόταν απάντηση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τις κινήσεις λογαριασμού που τηρούσε ο Ν. Συντυχάκης, ο οποίος φέρεται να μη θυμόταν τον αριθμό.

*Υπενθυμίζεται ότι η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος Μαρινάκη, Συντυχάκη, Μπαϊρακτάρη και Τσακίρη είναι για:

«Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται στη νομοθεσία περί ναρκωτικών, της διεύθυνσης της ανωτέρω εγκληματικής οργάνωσης, της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών (χρηματοδότηση, διαμετακόμιση, εισαγωγή, μεταφορά, αγορά, κατοχή, πώληση, αποθήκευση) κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 187 ΠΚ, από δράστες που κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτούν την τέλεση πράξεων διακίνησης και διακινούν ναρκωτικές ουσίες και το προσδοκώμενο όφελος των δραστών υπερβαίνει το ποσό των 75.000 ευρώ». Τα αδικήματα φέρεται ότι τελέστηκαν από 01-01-2012. Με την παραγγελία της εισαγγελέα ζητούνταν από την ανάκριση να γίνει και περαιτέρω διερεύνηση για λαθρεμπορία καυσίμων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος από παράνομες δραστηριότητες και πάλι στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

O συνεργάτης του Βαγγέλη για όλες τις δουλειές

Εάν υπάρχει ένα πρόσωπο το οποίο φαίνεται να εμπιστεύεται απόλυτα ο Βαγγέλης Μαρινάκης, δεν είναι άλλο από τον Νίκο Συντυχάκη. Το όνομά του φιγουράρει είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο σε μια σειρά από υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τη Δικαιοσύνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ξυλοδαρμός του διαιτητή Θανάση Τζήλου στη Λάρισα. Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, από τις έρευνες των αστυνομικών αρχών είχε προκύψει ότι ο Ν. Συντυχάκης ήταν ένα από τα πρόσωπα που επικοινωνούσαν με τους φερόμενους ως δράστες της επίθεσης. Ειδικότερα, φέρεται να έχει επικοινωνήσει τέσσερις φορές με τον Δ. Μαντατά και 31 φορές με τον Χρ. Πρωτογεράκη μέσω κινητού τηλεφώνου, το οποίο αποδίδεται από την έρευνα των αρχών στον ίδιο και στην εταιρεία Capital Ship Management Corp., συμφερόντων Βαγγ. Μαρινάκη.

Εκτός από τον ξυλοδαρμό του διαιτητή, το όνομα του Ν. Συντυχάκη είχε αναφερθεί και σε λαθρεμπόριο καυσίμων. Συγκεκριμένα, τον είχε κατονομάσει σε μια από τις μυστικές καταθέσεις του (αυτές που πήρε πίσω) ο ισοβίτης Μάκης Γιαννουσάκης. Μιλώντας τον Ιούλιο του 2015 στον αξιωματικό του λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη, είχε αναφερθεί σε συνεργασία Συντυχάκη και Αιμίλιου Κοτσώνη σχετικά με λαθρεμπορία πετρελαίου. Ο Αιμ. Κοτσώνης, πρώην παράγοντας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, είναι επίσης καταδικασμένος πρωτόδικα σε δεκαετή κάθειρξη με αναστολή για το «Noor 1». Ο Γιαννουσάκης χαρακτήριζε τον Συντυχάκη «αρωγό» και «απαραίτητο» στην επίτευξη του στόχου, που ήταν η παράδοση του πετρελαίου στους ναυλωτές χωρίς ελλείμματα: «Ο Συντυχάκης ή χρημάτιζε τους επιθεωρητές που μετρούσαν τις ποσότητες των καυσίμων που παραλαμβάνονταν – παραδίδονταν ή διενεργούνταν κατόπιν εντολών του τεχνικές πρόσμειξης του καυσίμου με το γλυκό νερό».

Ο Ν. Συντυχάκης, το τηλέφωνο του οποίου είναι καταχωρημένο και στην Capital, εμφανίζεται στην έκθεση ανάλυσης επικοινωνιών της ΕΛΑΣ να συνομιλεί με πρωταγωνιστές της υπόθεσης του ναρκόπλοιου «Noor 1». Οπως προκύπτει από τα διαγράμματα που περιλαμβάνει η έκθεση, στις 7 Ιουνίου 2014, ημέρα κατάπλου του ναρκόπλοιου στην Ελευσίνα, έγιναν πέντε τηλεφωνήματα μεταξύ Συντυχάκη – Κοτσώνη, όπως και δύο τηλεφωνήματα μεταξύ Συντυχάκη – Γιαννουσάκη. Στις 12 Ιουνίου 2014, ημέρα των πρώτων συλλήψεων μετά την έφοδο και τον εντοπισμό μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών σε αποθήκες στο Κορωπί και σε βίλα στη Φιλοθέη, εντοπίζονται έξι τηλεφωνήματα μεταξύ Κοτσώνη – Συντυχάκη και ακόμη ένα μεταξύ Συντυχάκη – Γιαννουσάκη. Στις 21 Ιουνίου 2014, όταν συλλαμβάνεται το πλήρωμα του «Noor 1», καταγράφονται 14 τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ Συντυχάκη – Κοτσώνη, ενώ ακόμη οκτώ μεταξύ Συντυχάκη – Παντελή Καλαφάτη (κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών).

Ο Ν. Συντυχάκης αναφέρεται επίσης και στις συνομιλίες κατηγορουμένων για την υπόθεση του «Noor 1» που είχαν καταγραφεί σε ανύποπτο χρόνο, το 2012, στο πλαίσιο διερεύνησης άλλης υπόθεσης, του περιβόητου «Κοριόπολις», και πλέον έχουν συσχετιστεί με το υπόλοιπο υλικό της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του Βαγγ. Μαρινάκη, του ίδιου του Συντυχάκη, του Βαγγέλη Μπαϊρακτάρη και του ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη. Ο Ν. Συντυχάκης ακούγεται να μιλά με πρόσωπο που σήμερα είναι καταδικασμένο για το «Noor 1».