Τα 100 σκάνδαλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Χειραγώγηση του Τύπου και λίστα Πέτσα

Τα 100 σκάνδαλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Χειραγώγηση του Τύπου και λίστα Πέτσα

Η δυσώδης λίστα Πέτσα

Μέγα σκάνδαλο ήταν ασφαλώς και αυτό της διαβόητης λίστας Πέτσα στα τέλη της άνοιξης του 2020. Τότε η κυβέρνηση διέθεσε 20 εκατ. ευρώ προκειμένου τα ΜΜΕ να προβάλουν την κυβερνητική καμπάνια ενημέρωσης για την προστασία από τον κορονοϊό. Μέσω αδιαφανών διαδικασιών η κυβέρνηση διά της διαφημιστικής εταιρείας Initiative χρηματοδότησε περίπου 1.200 μέσα ενημέρωσης. Τα λεγόμενα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ εισέπραξαν συνολικά μόλις το 1,2% του συνολικού ποσού, ενώ το Documento δεν συμπεριλήφθηκε στην καμπάνια. Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση διέθεσε ακόμη 2 εκατ. ευρώ αποκλειστικά στα έξι πανελλαδικά κανάλια προκειμένου να προβάλλουν διαφημιστικά μηνύματα για τον κορονοϊό.

«Γαλάζια» μέσα ενημέρωσης

«Τσιτάχ», «Μωυσής», «Τσόρτσιλ». Αυτά είναι μόνο τρία από τα πολλά προσωνύμια που απέδωσαν στον Κυρ. Μητσοτάκη τα λεγόμενα συστημικά μέσα ενημέρωσης. Η μιντιακή υπεροπλία της ΝΔ τα τελευταία χρόνια είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτό αποτυπώνεται από δύο κυρίως γεγονότα: πρώτον, από το ότι τα περισσότερα σκάνδαλα που ενορχήστρωσε η κυβέρνηση προβλήθηκαν από ελάχιστα έως καθόλου και δεύτερον ότι, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης  (ΕΣΡ), το κυβερνών κόμμα προβάλλεται στην τηλεόραση κατά 61,7% έναντι 16,2% του ΣΥΡΙΖΑ.

Η χειραγώγηση των ΜΜΕ

Στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης υπήρξε η χειραγώγηση των ΜΜΕ. Η κυβέρνηση εξάλλου φρόντισε ακόμη και για την ενσωμάτωση στον Ποινικό Κώδικα άρθρου για τα fake news. Το άρθρο είναι τόσο περιοριστικό που θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηριστεί διακινητής ψευδών ειδήσεων ακόμη κι αν αποκαλύψει τραπεζικά σκάνδαλα επειδή θεωρητικά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία. Παράλληλα, αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής λογοκρισίας του Τύπου, η οποία θα αποφασίζει εάν ένα Μέσο θα μπορεί να χρηματοδοτείται από το κράτος.

Πολιτική καταδίκη Νίκου Παππά δίχως στοιχεία

Παρωδία ήταν και το δεύτερο ειδικό δικαστήριο που έστησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις τηλεοπτικές άδειες με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα. Αν και κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δεν προέκυψε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο, εντούτοις το ειδικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Ν. Παππά για το αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος και τον Χρ. Καλογρίτσα για συνέργεια στο ίδιο αδίκημα, με την πλευρά Παππά να κάνει λόγο για «πολιτική απόφαση».

Η (αν)ελευθερία του Τύπου

Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα κατέλαβε διαδοχικά την 108η και την 107η θέση στη λίστα των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου και κατετάγη τελευταία μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Μέχρι τότε η χειρότερη θέση της Ελλάδας ήταν η 99η επί Αντώνη Σαμαρά. Το 2019 μάλιστα η χώρα μας βρισκόταν στην 65η θέση, σημειώνοντας υψηλό δεκαετίας. Από τότε ακολούθησαν η λίστα Πέτσα, η δολοφονία Καραϊβάζ, οι παρακολουθήσεις και οι διώξεις όσων επέλεξαν αντί για χειροκροτητές της εξουσίας να είναι δημοσιογράφοι.

«Λίστα Πέτσα» αλά ΚΕΕΛΠΝΟ και στην ΕΥΔΑΠ

Ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο μοιράζεται το δημόσιο χρήμα επί των ημερών Μητσοτάκη ήταν και η περιβόητη λίστα της ΕΥΔΑΠ, η οποία αποκαλύφθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Συγκεκριμένα, η ΕΥΔΑΠ μοίρασε για διαφήμιση πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων σε άγνωστα μέσα ενημέρωσης, ενώ τουλάχιστον έξι ιστότοποι εισέπραξαν χρήματα παρά το γεγονός ότι δεν είναι προσβάσιμοι. Δηλαδή όχι απλώς δεν εμφανίζουν πρόσφατη δραστηριότητα, αλλά δεν μπορεί κάποιος έστω να τους επισκεφτεί.

Documento Newsletter