Τα 100 σκάνδαλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Πανδημία

Τα 100 σκάνδαλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Πανδημία

Πάνω από 36.800 θάνατοι από Covid-19

Η Ελλάδα μετράει σχεδόν 36.800 νεκρούς από Covid-19. Ανάμεσά τους άνθρωποι που δεν πρόλαβαν να βρουν κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας και παρέμειναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Η τραγική υποστελέχωση του ΕΣΥ και οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ εκτόξευσαν τη θνησιμότητα, όπως κατήγγειλαν οι γιατροί από την πρώτη στιγμή, ζητώντας –χωρίς όμως να εισακουστούν– την πραγματική ενίσχυση των νοσοκομείων και την επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας. Σύμφωνα όμως με τις εξοργιστικές δηλώσεις πρωτοκλασάτων υπουργών της κυβέρνησης, η επένδυση σε ΜΕΘ θα ήταν… πεταμένα λεφτά και θα σήμαινε και… περισσότερους νεκρούς.

Κατάρρευση του ΕΣΥ

Με χειρουργικές κινήσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή της πανδημίας άφησε να απαξιωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας ώστε η ιδιωτική πρωτοβουλία να μοιάζει σωτήρια. Ο στόχος –τελικά επιτεύχθηκε– ήταν τα νοσοκομεία να ρημάξουν, μετρώντας εκατοντάδες παραιτήσεις αλλά και αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, χωρίς τα κενά αυτά να καλύπτονται. Τα περισσότερα περιφερειακά νοσοκομεία σήμερα λειτουργούν με μετακινούμενους γιατρούς, ενώ και τα μεγαλύτερα νοσοκομεία μετράνε τεράστιες ελλείψεις.

Η μελέτη Τσιόδρα που κρύφτηκε στο συρτάρι

Η μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα – Λύτρα εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό, ο οποίος δύο εβδομάδες πριν από τη δημοσιοποίησή της επέμενε από το βήμα της Βουλής ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν μεγαλύτερη θνησιμότητα στους εκτός ΜΕΘ ασθενείς. Οπως όμως αποδείκνυε μεταξύ άλλων η μελέτη για τη συγκεκριμένη περίοδο που εκπονήθηκε, η θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ ανήλθε σε 88,4%, εν αντιθέσει με το 63,5% που ήταν το ποσοστό όσων ασθενών μπήκαν σε ΜΕΘ και στη συνέχεια απεβίωσαν.

Εκατομμύρια στους κλινικάρχες

Το αποδυναμωμένο ΕΣΥ μετατράπηκε σε σύστημα υγείας μίας νόσου για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Η λοιπή νοσηρότητα είτε παραμελήθηκε είτε οι ασθενείς αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στις ιδιωτικές δομές υγείας, που με κυβερνητική προστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμεναν «καθαρές» από την Covid-19, αυξάνοντας έτσι κατακόρυφα τον τζίρο τους. Οταν τελικά κάποιες κλινικές διέθεσαν κλίνες τους για ασθενείς με Covid-19 η κυβέρνηση αποφάσισε να τους δώσει εξαιρετικά ικανοποιητικές αποζημιώσεις.

Αισχροκέρδεια στα τεστ κορονοϊού

Οκτώ μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας και αφού η κυβέρνηση άφησε τον κόσμο μέχρι τότε να πληρώνει ακόμη και 150 ευρώ για ένα τεστ σε ιδιωτικά διαγνωστικά, στη συνέχεια επέβαλε πλαφόν στην τιμή τους ενώ οι γιατροί ζητούσαν εξαρχής τη συνταγογράφησή τους. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης οι πολίτες δικαιούνταν το τεστ χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Κερδισμένες και πάλι οι αγαπημένες της κυβέρνησης ιδιωτικές δομές υγείας και τα διαγνωστικά κέντρα.

Documento Newsletter