Τα «άκουσε» η φον ντερ Λάιεν για τη δουλεία και την αποικιοκρατία από τον πρωθυπουργό της Γρενάδας (Video)

Τα «άκουσε» η φον ντερ Λάιεν για τη δουλεία και την αποικιοκρατία από τον πρωθυπουργό της Γρενάδας (Video)

Οι πρώην αποικιακές δυνάμεις πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη και να πληρώσουν αποζημίωση για τον ιστορικό ρόλο τους στον εξανδραποδισμό Αφρικανών, δήλωσε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο πρωθυπουργός της Γρενάδας Ντίκον Μίτσελ.

Ο Μίτσελ απευθύνθηκε στην φον ντερ Λάιεν χθες, Τετάρτη, κατά την 48η συνάντηση αρχηγών κυβερνήσεων της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM) στα Μπαρμπέιντος, στην οποία η ευρωπαία ηγέτης παρευρέθηκε για πρώτη φορά.

 

«Δεν θέλω να είμαι αγενής», δήλωσε ο Μίτσελ κοιτάζοντας την φον ντερ Λάιεν. «Όμως θα σας το πω: το θέμα των αποζημιώσεων … είναι ένα θέμα το οποίο θα σας θέσουμε».

Ο Μίτσελ πρόσθεσε: «Το χρωστάμε στον εαυτό μας και στις μελλοντικές γενιές της ανθρωπότητας να εξασφαλίσουμε ότι (η δουλεία) αντιμετωπίζεται ως ένα έγκλημα κατά της ανθρώποτητας και ότι έχει ζητηθεί η αρμόζουσα συγγνώμη και έχει καταβληθεί η αρμόζουσα αποζημίωση και ότι η διεθνής κοινότητα αποδέχεται ότι αυτό δεν πρέπει να συμβεί ξανά».

Η φον ντερ Λάιεν απάντησε στον Μίτσελ χωρίς να αναφερθεί σε αποζημιώσεις, λέγοντας ότι «η δουλεία είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας… και η αξιοπρέπεια και τα παγκόσμια δικαιώματα κάθε ανθρώπινου όντος είναι απαραβίαστα και πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε με όλα τα μέσα». Από τον 15ο ως τον 19ο αιώνα, τουλάχιστον 12,5 εκατομμύρια Αφρικανοί απήχθησαν, μεταφέρθηκαν δια της βίας από κυρίως ευρωπαίους εμπόρους και πουλήθηκαν ως σκλάβοι. Εκκλήσεις για αποζημιώσεις για τη δουλεία και την αποικιοκρατία γίνονται από παλιά, ωστόσο προωθούνται τώρα περισσότερο σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα από την CARICOM και την Αφρικανική Ένωση (ΑΕ).

Η CARICOM έχει το δικό της σχέδιο αποζημιώσεων που καλεί, μεταξύ άλλων, για μετραφορές τεχνολογίας και επενδύσεις για την αντιμετώπιση κρίσεων υγείας και του αναλφαβητισμού. Η ΑΕ επεξεργάζεται το δικό της σχέδιο.

Το 2023, η ΕΕ και η Κοινότητα Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) συμφώνησαν να περιλάβουν στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής τους μια παράγραφο για τον «ανείπωτο πόνο» που προκάλεσε η σκλαβιά σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Στο ανακοινωθέν, το οποίο υιοθετήθηκε από ηγέτες και των δύο πλευρών, η CELAC αναφέρεται στο σχέδιο αποζημιώσεων της CARICOM.

 

Διαβάστε επίσης:

Η ελληνική διάσταση του «σκανδάλου Ζελένσκι»

Στην Ουάσινγκτον ο Μακρόν ενώ η Ευρώπη αναζητά κοινή γραμμή για την Ουκρανία

Ουκρανία: Η Μόσχα ανακατέλαβε πάνω από το 64% του Κουρσκ

Τραμπ: «Πήγε στo Κίεβο ο υπουργός Οικονομικών και ο Ζελένσκι κοιμόταν…»

Γερμανία: Ο Σολτς υπερασπίζεται τον Ζελένσκι μετά την επίθεση του Τραμπ – «Λάθος και επικίνδυνο»

Συμπαράσταση από τον Στάρμερ βρήκε ο Ζελένσκι – Σε «πραγματιστική προσέγγιση» από τις ΗΠΑ ελπίζει ο Ουκρανός πρόεδρος

Πάπας Φραγκίσκος: «Σταθερή η κατάσταση του », λέει το Βατικανό

 

Documento Newsletter