Συζήτηση για την κινηματογραφική εκπαίδευση στην Ελλάδα

Photo by John Moeses Bauan on Unsplash

Μελετητές και ερευνητές της κινηματογραφικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα συζητούν σε εκδήλωση που διαρθρώνεται σε δύο μέρη.

Εκδήλωση με θέμα «Η κινηματογραφική εκπαίδευση στην Ελλάδα» διοργανώνουν οι εκδόσεις Αιγόκερως το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως (Σκηνή Φραντς Κάφκα). 

Στην εκδήλωση η οποία διαρθρώνεται σε δύο μέρη μελετητές και ερευνητές του συγκεκριμένου πεδίου θα συζητήσουν για τις δυνατότητες, τις δυσκολίες και την ανάγκη ανάπτυξης κινηματογραφικής εκπαίδευσης. Στο πρώτο μέρος [ώρα: 20.30-21.30] θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της νέας εκδοτικής μας πρότασης, του βιβλίου «Η κινηματογραφική εκπαίδευση στην Ελλάδα» του Παναγιώτη Δενδραμή. Στη βιβλιοπαρουσίαση συμμετέχουν η Ελίζα-Άννα Δελβερούδη (Ιστορικός κινηματογράφου) και ο Κωνσταντίνος Κυριακός (Καθηγητής θεατρικών και κινηματογραφικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πατρών).

Αντικείμενο της μελέτης αποτελεί η διερεύνηση της εκπαίδευσης που έλαβαν οι επαγγελματίες του κινηματογράφου στην Ελλάδα από την εμφάνισή του στη χώρα, στα τέλη του 19ου αιώνα, έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αφορμή για την εκπόνησή της αποτέλεσε το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζει μια μοναδική ιδιαιτερότητα ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα συγκριτικά με το διεθνές και δη το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι χώρες της γηραιάς ηπείρου δημιούργησαν σχολές κινηματογράφου υπό την αιγίδα του κράτους, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Αντίθετα, κατά την ίδια περίοδο δεν εκδηλώθηκε κάποια αντίστοιχη πρωτοβουλία εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας. Το κενό που άφηνε η απουσία σχετικής κρατικής μέριμνας ήρθε να καλύψει η ιδιωτική πρωτοβουλία. Έτσι, η παρεχόμενη εκπαίδευση στον κινηματογράφο και τα οπτικοακουστικά μέσα συνδέθηκε για δεκαετίες με τις ιδιωτικές σχολές κινηματογράφου.

Η μελέτη παρουσιάζει τις σχολές αυτές· τον ακριβή αριθμό τους, τη δομή και το πρόγραμμα σπουδών τους. Ασχολείται με τους ανθρώπους που τις δημιούργησαν και με όσους δίδαξαν εκεί. Εστιάζει ακόμη στους όρους και στις συνθήκες υπό τις οποίες ξεκίνησαν και σταμάτησαν τη λειτουργία τους. Διερευνά επιπλέον διεξοδικά το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε γύρω από την κινηματογραφική εκπαίδευση στην Ελλάδα, καθόλη τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου. Αποπειράται τέλος να διαπιστώσει εάν η ύπαρξη και η δράση τους επηρέασαν και σε ποιο βαθμό την ελληνική κινηματογραφία.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης [ώρα: 21.30-22.30] θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι με τον γενικό τίτλο «Εκπαίδευση και κινηματογράφος». Συμμετέχουν οι:

Ελίζα-Άννα Δελβερούδη (Ιστορικός κινηματογράφου),

Παναγιώτης Δενδραμής (Διδάκτορας κινηματογράφου),

Κωνσταντίνος Κυριακός (Καθηγητής θεατρικών και κινηματογραφικών σπουδών  στο Πανεπιστήμιο Πατρών),

Γιάννης Σολδάτος (Ιστορικός κινηματογράφου),

Αντώνης Τολάκης (Διευθυντής κινηματογραφικών σπουδών στη Σχολή Σταυράκου)