Συζητήθηκαν σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι τρεις αιτήσεις ακύρωσης κατά της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη για την προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης και την επανατοποθέτησή τους μετά τη λήξη των εργασιών κατασκευής.
Μία απόφαση η οποία από την πρώτη στιγμή ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων από φορείς και σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και αρχαιολόγους.
Οι τρεις αιτήσεις ακύρωσης είχαν κατατεθεί από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού από κοινού με την Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, από την Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από κοινού με μεμονωμένους πολίτες, και από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων μαζί με την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων και τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων.
Οι αιτούντες υποστήριξαν τα επιχειρήματα τους υπέρ της μη απόσπασης των αρχαιοτήτων. Ότι δηλαδή η προσβαλλόμενη απόφαση είναι μη νόμιμη, παραβιάζει τις αρχές της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας, της χρηστής διοίκησης, της ασφάλειας δικαίου, της νομοθεσίας του 2002 κτλ. Mε λίγα λόγια τις θέσεις και τα επιχειρήματα που είχαν αναπτύξει σε συνέντευξη τύπου στις 21 Οκτωβρίου οι προσφεύγοντες φορείς.
Οι μελέτες και ο εμπειρογνώμονας της Unesco
Προς επίρρωσιν των επιχειρημάτων τους προσκόμισαν δύο στατικές μελέτες κορυφαίων επιστημόνων στην Ελλάδα, όπως επίσης και μία τεχνική έκθεση ενός ειδικού εμπειρογνώμονα της Unesco. Σύμφωνα με αυτή, ναι μεν οι αρχαιότητες μπορούν να αποσπαστούν από το σταθμό και να επανατοποθετηθούν, ωστόσο κατά τον εμπειρογνώμονα κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει αρνητική την αυθεντικότητα τους. Συγκεκριμένα ο χαρακτηρισμός «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς» της Unesco απονέμεται σε μνημεία, κτίσματα ή τοποθεσίες τα οποία διακρίνονται παγκοσμίως για την ιστορική, πολιτιστική, καλλιτεχνική ή περιβαλλοντική σημασία τους.
Τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς οφείλουν να είναι «ιδιάζουσας παγκόσμιας αξίας» και να πληρούν κριτήρια τόσο πολιτιστικά όσο και φυσικά. Για να κριθεί η παγκόσμια αξία ενός μνημείου λαμβάνονται υπ όψιν από την Unesco και δύο επιπλέον παράγοντες: Η αυθεντικότητα και η ακεραιότητα του μνημείου. Στην περίπτωση της Βενιζέλου λοιπόν, τυχόν απόσπαση και επανατοποθέτησή των αρχαιοτήτων ενδέχεται να επηρεάσει την αυθεντικότητά τους, σύμφωνα με την έκθεση του εμπειρογνώμονα με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται από την Unesco.
«Είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα»
Στο μεταξύ έξω από το κτίριο του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου βρέθηκαν εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού και μέλη των τεσσάρων συνδικαλιστικών Ενώσεων που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ. Οι εργαζόμενοι είχαν προκηρύξει παναττική στάση εργασίας από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι και συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ΣτΕ, όπως ανέφεραν σε από κοινού ανακοίνωση ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
«Είμαστε αισιόδοξοι για την έκβαση της υπόθεσης. Ανυπομονούμε για την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου» υπογραμμίζει στο documentonews.gr, o γενικός γραμματέας Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Στάθης Γκότσης.
Έξω από το ΣτΕ παρέστησαν επίσης προς συμπαράσταση στους αιτούντες και πολιτικά πρόσωπα όπως ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, η βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα, ο επίσης βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης και ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Από την πλευρά τους παρέμβαση στο ΣτΕ υπέρ της απόφασης της Λίνας Μενδώνη έχουν πραγματοποιήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της η οποία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.