Σύστημα αποφυγής συγκρούσεων φυσητήρων με μεγάλα πλοία (Video)

Σύστημα αποφυγής συγκρούσεων φυσητήρων με μεγάλα πλοία (Video)

Βίντεο της πρώτης ερευνητικής αποστολής για την εφαρμογή του συστήματος SAvE Whales που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το ΙΤΕ-Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας καθώς και σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο συλλογής δεδομένων -βαθυμετρία, ηχοτοπίο, ωκεανογραφικές λεπτομέρειες και ακουστικά σήματα- που θα διαμορφώσουν ένα πρωτοποριακό σύστημα για τον εντοπισμό φυσητήρων και την πρόληψη συγκρούσεών τους με μεγάλα πλοία στις Ελληνικές θάλασσες, έδωσαν στην δημοσιότητα ο Αλέξανδρος Φρατζής και η Βούλα Αλεξιάδου μέλη του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος».

«Ελάτε μαζί μας σε ένα ταξίδι στο στενό των Κυθήρων, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοποριακές προσπάθειες για τη διαφύλαξη ενός από τους περισσότερο απειλούμενους πληθυσμούς της Μεσογείου – τους φυσητήρες.

Παρακολουθήστε το βίντεο και δείτε πώς η επιστήμη, η τεχνολογία και η συνεργασία κάνουν τη διαφορά για αυτούς τους εμβληματικούς θαλάσσιους «γίγαντες»:

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, το Ινστιτούτο Πέλαγος μελετάει τον πληθυσμό των φυσητήρων της Ελληνικής Τάφρου από το 1998, όταν τον πρωτοανακάλυψε μέχρι σήμερα. Οι συγκρούσεις με μεγάλα πλοία αναγνωρίστηκαν πολύ γρήγορα ως η κύρια απειλή για την επιβίωση αυτού του απειλούμενου πληθυσμού. Στην ανατολική Μεσόγειο έχουν απομείνει μόλις 200 φυσητήρες!

Το «SAvE Whales», το οποίο σημαίνει «Σύστημα για την Αποφυγή Συγκρούσεων Πλοίων με Κινδυνεύοντα Κητώδη», αναπτύχθηκε για πρώτη φορά πιλοτικά μεταξύ 2019 και 2021 από το Ινστιτούτο Πέλαγος και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), και χρηματοδοτείται από την OceanCare με την υποστήριξη για την ενοικίαση σκάφους το 2024 από το Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ-PlasticHeal. Προσφέρει μια πρωτοποριακή τεχνολογία, που χρησιμεύει ως συμπληρωματικό μέτρο προστασίας από την απειλή συγκρούσεων με πλοία.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας, που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2024, από το Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, την OceanCare και το The Green Tank προβλέπει την αναβάθμιση και πλήρη εφαρμογή του συστήματος στο Στενό των Κυθήρων έως το 2028.

Σε τρία παλαιότερα συγκλονιστικά βίντεο οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος:

– είχαν καταγράψει από αέρος την εντυπωσιακή συμπεριφορά ενός νεαρού αρσενικού φυσητήρα που μπορείτε να δείτε στο βίντεο «Μια οικογένεια φυσητήρων σε δράση» στο παρακάτω σύνδεσμο:

– καταγράφονται με εναέριες λήψεις ζωνοδέλφινα, ζιφιοί (κητώδη που φτάνουν 5-6 μέτρα σε μήκος), στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης (Ελληνική Τάφρος):

-παρουσιάζονται τα παγκοσμίως μοναδικά δελφίνια στον Κορινθιακό κόλπο και το  μοναδικό ζωνοδέλφινο με αντίχειρες και στα δύο του πτερύγια

Ετικέτες

Documento Newsletter