Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά της τροπολογίας μαζικών απολύσεων στη ΛΑΡΚΟ – «Νομοθετείτε σαν μαφιόζοι»

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά της τροπολογίας μαζικών απολύσεων στη ΛΑΡΚΟ – «Νομοθετείτε σαν μαφιόζοι»

Παρά το καθεστώς πολιτικής απομόνωσης, η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στη ψήφιση της τροπολογίας που δρομολογεί μαζικές απολύσεις και εξώσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, με απώτερο σκοπό να προλάβει τη δικαστική απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι. Πλην του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που αρκέστηκε στη διατύπωση κριτικής, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης στοιχήθηκαν με την πρόταση του ΚΚΕ για απόσυρση της τροπολογίας, με τον Νίκο Καραθανασόπουλο να κάνει λόγο για έγκλημα και τον Κλέωνα Γρηγοριάδη, από την πλευρά του ΜέΡΑ25, να κατηγορεί την πλειοψηφία πως «νομοθετεί με μαφιόζικο τρόπο».

Δείτε επίσης: ΛΑΡΚΟ: Απολύουν τους εργαζόμενους – Κινητοποίηση το μεσημέρι της Τρίτης

Παίρνοντας τον λόγο στην αρχή της συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, επισήμανε πως «το κατάπτυστο άρθρο 6 της τροπολογίας δίνει το δικαίωμα στον ειδικό εκκαθαριστή της ΛΑΡΚΟ να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις και να συνάπτει συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας δύο μηνών». Χαρακτήρισε δε τη συγκεκριμένη ρύθμιση «πρόκληση της κυβέρνησης» και «έγκλημα κατά της ΛΑΡΚΟ και των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας».

Εξήγησε πως η συμπολίτευση στοχεύει στο να προλάβει τη δικαστική απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων, η οποία θα εκδοθεί στις 17 Ιουνίου. «Η κυβέρνηση θέλει να παραδώσει τη ΛΑΡΚΟ “καθαρή” στον επενδυτή και χωρίς “βαρίδια”, τα οποία είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων» διαπίστωσε και ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, ξεκαθαρίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση το ΚΚΕ θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

«Απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει»

Τη σκυτάλη πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ συντάσσεται με το αίτημα του ΚΚΕ. «Συμφωνούμε απολύτως με την παρέμβαση του κ. Καραθανασόπουλου» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και καυτηρίασε τη μανιέρα νομοθέτησης που ακολουθεί η κυβέρνηση. Ειδικότερα, σημείωσε πως η τροπολογία δεν ήταν εν γνώσει των βουλευτών στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και συμπέρανε πως το μόνο που απασχολεί την πλειοψηφία είναι το πολιτικό κόστος.

«Εγκληματικό και απαράδεκτο»

Με το αίτημα του ΚΚΕ συστρατεύτηκε και η Ελληνική Λύση, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Κωνσταντίνο Χήτα, να αναφέρει πως «ζητάμε κι εμείς την απόσυρση της τροπολογίας που βάζει λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ». «Αυτό που συμβαίνει είναι εγκληματικό» υποστήριξε, καθώς «συνεχίζεται η αποβιομηχανοποίηση της χώρας», ενώ σχολίασε πως «η κυβέρνηση προσπαθεί στη… ζούλα να περάσει τέτοια νομοθετήματα».

«Μαφιόζικος τρόπος νομοθέτησης»

Στη συνέχεια, ο Κλέωνας Γρηγοριάδης στηλίτευσε το γεγονός ότι η συμπολίτευση αντιλήφθηκε την αργία του Αγίου Πνεύματος ως ευκαιρία για να μη συζητηθεί ότι 1.084 εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι και παραπάνω από 300 οικογένειες θα βρεθούν χωρίς σπίτι. «Συγγνώμη κύριε υπουργέ, αλλά είναι μαφιόζικος ο τρόπος που νομοθετείτε, πετώντας ανθρώπους στον δρόμο…» κατηγόρησε.

«Επιμένετε στο αδιέξοδο»

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, άσκησε μεν κριτική στην επίμαχη τροπολογία, ωστόσο, δεν αποσαφήνισε αν τάσσεται υπέρ του αιτήματος που εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Αρχικά, η Ν. Γιαννακοπούλου επικέντρωσε την κριτική της στον «απαράδεκτο» τρόπο νομοθέτησης της κυβέρνησης. «Είναι λάθος η στρατηγική ένταξης της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης» έκρινε, συμπληρώνοντας: «Είναι προφανές ότι επιλογή σας είναι οι απολύσεις και θα εντάξετε τους εργαζόμενους σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης». Συμπέρανε, επίσης, ότι η κυβέρνηση επιμένει «σε λύσεις που οδηγούν στο απόλυτο αδιέξοδο», όμως, απέφυγε να πάρει θέση για την απόσυρση της τροπολογίας.

Παραδοχή Βρούτση, «ντρίπλα» Βεσυρόπουλου

Προσπαθώντας να αποκρούσει την ομοβροντία της αντιπολίτευσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Γιάννης Βρούτσης, παραδέχτηκε τη «δύσκολη μετάβαση» για τους εργαζομένους. «Οι ζημιές επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, με την κυβέρνηση να προχωρά σε παρέμβαση για την εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ» είπε, ενώ μίλησε για στήριξη των εργαζομένων μέσω προγραμμάτων απασχόλησης. «Σπάμε αυγά, παίρνουμε γενναίες αποφάσεις» ισχυρίστηκε και ομολόγησε: «Σίγουρα το ισοζύγιο δεν μπορεί να είναι μόνο θετικό, έχει αυτή τη δύσκολη μετάβαση που είναι πολιτική απόφαση».

Αμέσως μετά, τον λόγο ζήτησε και πήρε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο οποίος επί της ουσίας πέταξε το μπαλάκι στον Χρήστο Σταϊκούρα. Αντέτεινε πως η τροπολογία είναι εμπρόθεσμη και πως δεν πρόκειται για «κακή νομοθέτηση», καταλήγοντας πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Χρ. Σταϊκούρας θα δώσει το «παρών» στην Ολομέλεια για να «συζητήσουμε το θέμα».

Η τροπολογία:

Ετικέτες

Documento Newsletter