Αν μετά από μια εξαντλητική προπόνηση νιώθετε τους μύες σας να συσπώνται, τότε είναι δεδομένο πως επηρρεάζονται από αυτή. Καλό είναι, αν συμβαίνει αυτό, να γνωρίζετε ορισμένα πράγματα για το φαινόμενο.
«Μια μυϊκή σύσπαση, φαινόμενο που μερικές φορές αναφέρεται και ως συσσωμάτωση, είναι μια σύντομη, ακούσια, αβλαβής συστολή των σκελετικών μυών που μπορεί να συμβεί επανειλημμένα», εξηγεί ο ορθοπεδικός χειρούργος Άντονι Κουρί.
Καφεϊνη και αφυδάτωση
Οι συσπάσεις των μυών μπορούν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες και συνήθως κάτι τέτοιο συμβαίνει μετά από άσκηση, κατά τη διάρκεια περιόδων πίεσης, όταν στερούμαστε του ύπνου, όταν καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα καφεΐνης ή άλλες διεγερτικές ουσίες και όταν είμαστε αφυδατωμένοι.
Πως ακριβώς συνδέεται όμως το φαινόμενο με τις προπονήσεις; «Μια μυϊκή σύσπαση εμφανίζεται πολύ συχνά μετά από μια σκληρή προπόνηση, επειδή ο μυς έχει υποστεί υπερβολική πίεση και έχει προκληθεί υπερευαισθησία του νεύρου με αποτέλεσμα να ενεργεί από μόνο του», εξηγεί ο Νάρες Ράο, ειδικός στις αθλητικές ουσίες και επικεφαλής γιατρός στην ανδρική ομάδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ.
Βιταμίνη D και ασβέστιο, μαγνήσιο
Ο Κουρί από την πλευρά του εξηγεί ότι όταν ασκούμαστε, οι μυϊκές μας ίνες κουράζονται και συχνά αναπτύσσουμε μια μικρή ανισορροπία των ηλεκτρολυτών από την υπερβολική εφίδρωση. «Ένας κρίσιμος ηλεκτρολύτης που σχετίζεται με μυϊκές συσπάσεις είναι το ασβέστιο και ένας άλλος το μαγνήσιο», λέει ο Κουρί που τονίζει πως τα χαμηλά επίπεδα αυτών των στοιχείων μπορούν να διαταράξουν τη φυσιολογική μυϊκή λειτουργία, προκαλώντας συσπάσεις. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί επίσης να προκαλέσει μυϊκές συσπάσεις, καθώς χρειάζεται για να μπορεί το σώμα να απορροφά ασβέστιο.
«Αν και η ανισορροπία των ηλεκτρολυτών και η κόπωση των μυών είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες των μυϊκών συσπάσεων, η αφυδάτωση, είναι επίσης ένας κοινός ένοχος», λέει ο Κουρί και προσθέτει: «Τις περισσότερες φορές, οι μυϊκές συσπάσεις είναι αβλαβείς και ξεπερνιέται εύκολα». Η φυσιοθεραπεύτρια Λάρα Χέιμαν ωστόσο επισημαίνει: «Κάθε σπασμός που διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες ενδέχεται να οφείλεται σε μια πιο σοβαρή πίεση ή ιατρική κατάσταση, επομένως συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία».
Καλή διατροφή και ζέσταμα
Το βασικό ερώτημα φυσικά είναι πως μπορούν να αποφευχθούν εξαρχής οι εν λόγω συσπάσεις. «Δεν μπορούν πάντα να αποφευχθούν», δηλώνει ο Μπράιαν Σουλτζ, ειδικός στα αθλητικά φάρμακα και ορθοπεδικός χειρουργός.
Τονίζει βέβαια πως μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο συσπάσεων μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και χωρίς κάπνισμα. Τέλος, τρεις βασικοί τρόποι πρόληψης για τις συσπάσεις είναι να κάνουμε καλό ζέσταμα πριν την προπόνηση, να μένουμε πάντα ενυδατωμένοι, να τεντώνουμε το σώμα μας μετά την προπόνηση και φυσικά, να αναπαυόμαστε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.
Πηγή: Runnfun