Σύσκεψη στο Μαξίμου μετά την έκρηξη κρουσμάτων – Πληροφορίες για νέα αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων

Σύσκεψη στο Μαξίμου μετά την έκρηξη κρουσμάτων – Πληροφορίες για νέα αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων

Συσκέψεις έχει πυροδοτήσει το αυξημένο επιδημιολογικό αποτύπωμα αλλά και οι πληροφορίες για νέα αύξηση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων κρονοϊού.

Παράλληλα, όσον αφορά τη βόρεια Ελλάδα τίθενται υπό συζήτηση… μέτρα.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος ενώ θα συμμετέχουν οι περιφερειάρχες και η ΚΕΔΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αμέσως μετά την πρώτη σύσκεψη, ακολούθησε μία ακόμα.

Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονικη

Ο Νοέμβριος ξεκινάει με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας να θυμίζει κατά πολύ τον περσινό Νοέμβριο, με την εμβολιαστική κίνηση να βρίσκεται στο ναδίρ και την κυβέρνηση να παλεύει να πείσει τους ανεμβολίαστους για τη σημαντικότητα του εμβολιασμού συζητώντας παράλληλα έντονα τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για τους ανυπάκουους.

Μάλιστα ειδικοί προειδοποιούν ακόμα για 5.000 κρούσματα την ημέρα το επόμενο διάστημα, καθώς η επιστροφή στους κλειστούς χώρους αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού ενώ ο συνδυασμός κορονοϊός και γρίπη αυξάνει ακόμα περισσότερο τους κινδύνους. Τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σταθερά υψηλός ενώ το περασμένο Σάββατο, έσπασε το ρεκόρ κρουσμάτων από τις αρχές της πανδημίας.

Δείτε επίσης: Υπό την απειλή νέων μέτρων και «βομβαρδισμό» από SMS προσπαθεί να πείσει η κυβέρνηση τους ανεμβολίαστους

Η Βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει στο «κόκκινο» με την πίεση στις ΜΕΘ να είναι εμφανής αφού τα κρεβάτια στα νοσοκομεία έχουν σχεδόν γεμίσει από περιπτώσεις Covid.

Και πάλι μέτρα

Έτσι, η χώρα συνεχίζει να κάνει βήματα προς τα πίσω, με την κυβέρνηση να εξετάζει την επιβολή νέων μέτρων χωρίς ωστόσο να μιλά για καθολικό lockdown με σκοπό να ανακόψει την ανοδική πορεία των κρουσμάτων.

Ένα λοιπόν από τα μέτρα που εξετάζεται είναι ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των εστιατορίων μέχρι τη μία τα μεσάνυχτα. Παράλληλα, θα υπάρξει αυστηροποίηση των ελέγχων το επόμενο διάστημα κυρίως στην εστίαση και στη διασκέδαση με στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες.

Σε ό,τι αφορά τους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης δεν αποκλείεται επίσης η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή να επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι και καθήμενοι και με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. 

Για τους ανοιχτούς χώρους είναι πιθανό να υπάρξουν πιο αυστηρά πρωτόκολλα για τους εξωτερικούς χώρους.

Στο τραπέζι των προτάσεων είναι μεταξύ άλλων η αύξηση του αριθμού των rapid test που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι με δικά τους έξοδα κάθε εβδομάδα. Δηλαδή να πάνε στα δύο test σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ή ακόμα και στα τρία για συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων.

Επίσης, από σήμερα οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα δέχονται καθημερινά μηνύματα στο κινητό τους (όπως αυτό έχει δηλωθεί μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην ΗΔΙΚΑ) τα οποία θα τους υπενθυμίζουν την αξία του εμβολιασμού αλλά την κακή εξέλιξη της νόσου Covid εφόσον μολυνθούν.  Ωστόσο, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος δε βρίσκει καθόλου καλή τη συγκεκριμένα ιδέα.

«Δεν είναι καλή ιδέα (σ.σ. η καθημερινή αποστολή SMS), δεν ξέρω ποιος την είχε, αλλά να την πάρουν πίσω», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Δηλαδή αυτό έλειπε από τους ανεμβολίαστους; Το SMS; Οταν έχει γίνει τόση συζήτηση και τόση ενημέρωση;», διερωτήθηκε. Εκτίμησε δε ότι θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, ενώ επεσήμανε και το ζήτημα που θα ανακύψει με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. «Πριν αρχίσουμε να συζητάμε νέα μέτρα, τα οποία μπορεί να χρειαστούν, αλλά ας αρχίσουμε πρώτα να εφαρμόζουμε όσα υπάρχουν, συστηματικά. Κι αυτό είναι θέμα κυρίως της πολιτείας».

Documento Newsletter