Σύσκεψη επιστημόνων και κυβέρνησης με φόντο τις διαφωνίες για τα σχολεία

Οι προγραμματισμένες συσκέψεις ειδικών και κυβερνητικού επιτελείου, φέρνουν στο φως τις διαφωνίες της επιστημονικής κοινότητας για το άνοιγμα των σχολείων και θέτουν επί τάπιτος το κοστοβόρο ζήτημα των διαγνωστικών ελέγχων, που δεν σταματά να εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στις 14:00 το μεσημέρι της Τρίτης, πρόκειται να διεξαχθεί η συνεδρίαση της επιτροπής, με τη συμμετοχή και των υπουργών Υγείας και Παιδείας, ενώ δεν αποκλείεται αμέσως μετά να γίνουν και ανακοινώσεις από τους Θάνο Πλεύρη και Νίκη Κεραμέως, το αργότερο πάντως μέχρι το πρωί της Τετάρτης, για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων της χώρας.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις του πρωθυπουργού με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, εν αναμονή και των νεότερων επιδημιολογικών δεδομένων, που θα απασχολήσουν την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών, η οποία θα θέσει στο μικροσκόπιο τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων.

Στην περίπτωση που δεν δοθεί το πράσινο φως για άνοιγμα των σχολείων στις 10 του μήνα, έχουν πέσει στο τραπέζι, απόψεις τόσο για τη μετάθεση της λήξης της σχολικής χρονιάς αργότερα τον Ιούνιο, όσο και για τηλεκπαίδευση.

Πάντως, οι επιστήμονες, εκφράζουν αντικρουόμενες απόψεις αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων. καθώς η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, είπε στον Σκάι ότι «τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν κανονικά με μια αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας για τα τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας. Πουθενά σε όλο τον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του νέου πανδημικού κύματος της Όμικρον», ενώ ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείο Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης, τόνισε πως «με το που θα ανοίξουν τα σχολεία θα προκαλέσουμε νοσήσεις των παιδιών. Αν ανοίξουν, θα είναι τόσο μεγάλη η διάδοση που όποια πρωτόκολλα και να βάλουμε θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε. Να παραταθεί η χρονιά ή να εξοικονομηθούν η μία ή δύο εβδομάδες των διακοπών».