Σύσκεψη υπό τον Τσίπρα για ΔΕΘ και επίσκεψη Μακρόν

Σύσκεψη υπό τον Τσίπρα για ΔΕΘ και επίσκεψη Μακρόν

Η προετοιμασία της ομιλίας του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ στις 9 Σεπτεμβρίου και η επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα, στις 7 και 8/9, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ανάλογες συσκέψεις είχε ο κ. Τσίπρας με υπουργούς τις προηγούμενες μέρες, που θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε πρώτη φάση, το κυβερνητικό επιτελείο δίνει έμφαση στην επίσκεψη του γάλλου Προέδρου, η οποία σημειωτέων είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του από την εκλογή του καθώς οι προηγούμενες συναντήσεις του εκτός Γαλλίας, ήταν επισκέψεις εργασίας ή συμμετοχή σε Συνόδους. Εξ ου και θεωρείται πως η επίσκεψή του στη χώρα μας συνιστά αφενός αναγνώριση του αναβαθμισμένου γεωπολιτικού ρόλου της και αφετέρου έμπρακτη στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται να αναδείξει από την Αθήνα το όραμά του για το μέλλον Ευρώπης, για την ενίσχυση των καταστατικών ευρωπαϊκών αξιών και τη δημοκρατία στην εποχή μας. Στην ομιλία του αναμένεται να διαφανούν και στοιχεία της νέας αρχιτεκτονικής ΕΕ και ευρωζώνης που βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ Βερολίνου-Παρισίων τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, αναμένεται να αναδείξει τη σημασία που έχει η προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει πιθανές ευρωπαϊκές κρίσεις, όπως αυτές των τελευταίων χρόνων, προασπίζοντας το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του, πρόκειται, όπως πληροφορείται το koutipandoras.gr, να αναδείξει την ιστορική σημασία της ελληνογαλλικής φιλίας και συνεργασίας και τον κρίσιμο ρόλο Γαλλίας, αλλά και συγκεκριμένα του ίδιου του Εμμανουέλ Μακρόν, ήδη από την περίοδο που βρισκόταν στη θέση του υπουργού Οικονομίας , όσον αφορά τη στήριξη προς τη χώρα μας κατά τα χρόνια της κρίσης. Παράλληλα θα τονίσει ότι η νέα αρχιτεκτονική ΕΕ και της Ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για τους ευρωπαίους πολίτες υπό την προϋπόθεση ότι θα βασιστεί στην ανάπτυξη της κοινωνικής, δημοκρατικής Ευρώπης και στην προάσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί στο πλαίσιο αυτό, κομβική την επίσκεψη Μακρόν για τον προσανατολισμό του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα εκτιμά πως θα αναδειχθεί ότι η Ελλάδα έχει κομβικό ρόλο σε αυτό τον εν εξελίξει διάλογο και έχει πάψει τα τελευταία χρόνια να λογίζεται ως απλός παρατηρητής. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό τις σκέψεις του γάλλου Προέδρου για την ανάγκη ύπαρξης πολιτικού ελέγχου και λογοδοσίας στην άσκηση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Δίνουν όμως ιδιαίτερη έμφαση, πέρα από τον απολύτως αναγκαίο εκδημοκρατισμό της οικονομικής διακυβέρνησης και στην αποκατάσταση της ισορροπίας της οικονομικής με την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης, θέμα που συνδέεται στενά με την εγκατάλειψη των πολιτικών της μονόπλευρης λιτότητας.

Ο Πρόεδρος Μακρόν έρχεται στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών/Οικονομίας κ. Le Maire και την αρμόδια υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Loiseau, ενώ στο πλευρό θα βρίσκεται επίσης μεγάλη ομάδα γάλλων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η αμυντική βιομηχανία. Η αγορά του ΟΛΘ από κοινοπραξία στην οποία ηγείται γαλλική εταιρεία, θεωρείται άλλωστε από τους γάλλους αξιωματούχους ως ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην ελληνική Οικονομία και εφαλτήριο για νέες μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές θα επικεντρωθούν στους τρεις τομείς που ελληνική κυβέρνηση έχει αναδείξει ως κρίσιμους για επόμενη περίοδο. Δηλαδή, την προσέλκυση επενδύσεων προς την Ελλάδα, τη σταθερή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές και βεβαίως το μέλλον της ευρωζώνης. Ταυτόχρονα και δεδομένης της διάθεσης του Εμμανουέλ Μακρόν για περαιτέρω ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της Γαλλίας, την οποία έχει αποδείξει έμπρακτα και με τη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία, πρόκειται να συζητηθούν ζητήματα ευρωτουρκικών και ευρωρωσικών σχέσεων, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια και το μεταναστευτικό.         

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter