Παρακολουθήσεις: Συρόμενος από την ενοχή και τα αδιέξοδά του ο Μητσοτάκης

Παρακολουθήσεις: Συρόμενος από την ενοχή και τα αδιέξοδά του ο Μητσοτάκης

Ενδεικτικό της τακτικής του στον δρόμο για τις εκλογές ήταν το περασμένο τριήμερο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς μπορεί να μην απέδρασε σε κάποιον εξοχικό προορισμό, όμως όλα τα στίγματα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του απέναντι στα εκκωφαντικά ερωτήματα της επικαιρότητας ήρθαν κατευθείαν από τον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας που έχουν κατασκευάσει, εκεί όπου ο Άρειος Πάγος και ο Αρχηγός του στρατεύματος αποτελούν υποχείρια του Μεγάρου Μαξίμου.

Αθώος του αίματος μέσω του Πρώτου Θέματος. Με μία συνέντευξη 7.000 και πλέον λέξεων στο Πρώτο Θέμα, ύφος που συγκρίνεται μόνο με τις εμφανίσεις του σε lifestyle τηλεοπτικές εκπομπές, αοριστολογία και δικαιολογίες για όλα τα μείζονα ζητήματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις καταιγιστικές εξελίξεις και αποκαλύψεις σε βάρος του επιχειρώντας να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του, την ώρα που η παρακολούθηση του Κωνσταντίνου Φλώρου και τα όσα αποκάλυψε το Documento για τα αίτια της παρακολούθησής του ηχούν σε όλη την επικράτεια αναπάντητα.

Παρά τις διαστάσεις «ποταμού» που το ύφος της συζήτησης καφενειακού επιπέδου επιχείρησε να της προσδώσει, το κύριο και κεντρικό μήνυμα που επιχείρησε να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από αυτή ήταν ένα ακόμα «νίπτω τας χείρας μου» απέναντι στις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις που φέρνει εδώ και εβδομάδες στη δημοσιότητα το Documento, καταλήγοντας ακόμα πιο εκτεθειμένος στην κοινή γνώμη αλλά κυρίως απέναντι στον ίδιο του τον ρόλο.

Η αναφορά του πως «εγώ γινόμουν αποδέκτης μόνο πληροφοριών που έχουν να κάνουν με την εθνική ασφάλεια. Στην πορεία αναδείχθηκε μία συστημική αδυναμία, ένα πλαίσιο παρακολουθήσεων το οποίο ξέφυγε από τον αρχικό του σκοπό, άνθρωποι ανέλαβαν τις ευθύνες τους και έφυγαν από τις θέσεις τους» αποτελεί μία άνευ προηγουμένου παραδοχή του σκανδάλου των υποκλοπών σε όλη του την έκταση, με ταυτόχρονη δήλωση ανεπάρκειας και αδυναμίας να ελέγξει τα ίδια την Υπηρεσία που έσπευσε ο ίδιος να αναλάβει την πρώτη ημέρα της θητείας του.

Η συνέχεια δε πως «το χθες είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης» την ώρα που με τον νόμο συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων ανά χείρας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δρα ως κυβερνητικός βραχίονας προκαλώντας πολιτειακή κρίση, επιβεβαιώνει και την εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση. Άλλωστε, ο ίδιος συμπληρώνει τη φράση με τη σημείωση πως «για το σήμερα και το αύριο προχωρήσαμε σε σημαντικές θεσμικές αλλαγές ώστε να δημιουργηθεί μια νέα ισορροπία, η οποία, χωρίς να απονευρώνει τις κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών, δημιουργεί τις αναγκαίες δικλείδες ασφαλείας για  τα δικαιώματα των πολιτών», βάζοντας στο κάδρο ακριβώς το κυβερνητικό μέσο με το οποίο η ηγεσία του Αρείου Πάγου επιχειρεί να συσκοτίσει το σκάνδαλο.

Στο διά ταύτα, η κυβερνητική αντίδραση στις αποκαλύψεις των αιτιών της νόμιμης επισύνδεσης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, σε συνδυασμό με την αντίδραση του ίδιου του παρακολουθούμενου επιβεβαίωσαν για μία ακόμα φορά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αφήνοντας όμως εμβρόντητο πλέον ένα πλήθος παραγόντων και υποστηρικτών των γαλάζιων, αλλά και ένα μεγάλο μέρος του στρατεύματος. Η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που ελέω κηδείας έκπτωτου πήγε πιο πίσω αναμένεται με ενδιαφέρον, αφού η φαινομενική αλληλοκάλυψη κυβέρνησης και Α/ΓΕΕΘΑ λαμβάνει πλέον ξεκάθαρα τις διαστάσεις σχέσης εκβιασμού.

Παράλληλα, η αρχική ντροπαλή γραμμή αντιμετώπισης της κηδείας του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ μετατρέπεται σε γραμμή επίθεση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Δημιουργείται έτσι ακόμα πιο ασφυκτικό περιβάλλον για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, που βλέπει την πολιτική κληρονομιά της οικογένειας να εξαϋλώνεται στο όνομα του σαφάρι ψήφων στον χώρο του Βελόπουλου και του Κασιδιάρη, αλλά κυρίως εξαιτίας του φόβου του Κυρ. Μητσοτάκη ενός ακόμα εξευτελισμού από το στρατόπεδο Σαμαρά και τους αξιωματικούς του ΛΑΟΣ.

Είναι τέτοια η ανισορροπία των αποφάσεων του Μεγάρου Μαξίμου που αφού κατάφερε να δέχεται βέλη τόσο από τα δεξιά για φοβικότητα όσο και από τα αριστερά για ξαναγράψιμο της ιστορίας, στο πρωθυπουργικό μέγαρο αντιμετωπίζουν τη σημερινή μέρα ως μία απλή… Δευτέρα.

Έτσι, μετά το σύρσιμο σε αναβάθμιση της κυβερνητικής εκπροσώπησης στο πρόσωπο του αντιπροέδρου Πικραμμένου μαζί με την υπουργό Μενδώνη, την ψευδεπίγραφη διακήρυξη περί απόφασης να μη γίνει  η κηδεία δημοσία δαπάνη παρά την υπερπροβολή των πολλαπλών κυβερνητικών κινήσεων για τη διεξαγωγή της, η φοβική απόφαση για μη «έκδοση οδηγίας» για την παρουσία βουλευτών και υπουργών στην κηδεία υπό τον φόβο του εξευτελισμού, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε πως την ώρα της κηδείας ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σύσκεψης για την «υλοποίηση του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.

Ωστόσο, μετά το μεσημέρι της Δευτέρας που το «γαλαζοαίματο πανηγύρι» θα τελειώσει, εκτός από το φιλοβασιλικό «ταμείο», ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έχει προσθέσει έναν ακόμα απλήρωτο λογαριασμό στο παθητικό του, αυτόν του στρατηγού Φλώρου. Τον βαρύτερο, ίσως, λογαριασμό του μέχρι σήμερα, φέρνοντας τους πιστωτές του πλέον στα όριά τους. 

Ετικέτες

Documento Newsletter