Syrizafication

Πώς μπορούσαν να βρεθούν κάτω από την ίδια κομματική στέγη ο Τρίτσης και ο Παπαθεμελής; Ο Αλευράς και ο Χριστοδουλάκης; Ο Σημίτης και ο Γεννηματάς; Ο Ακης και ο Πέτρος Μώραλης; Ο Χαραλαμπίδης και ο Βενιζέλος; Τα μεγάλα κόμματα είναι πολυσυλλεκτικά. Ετσι κατακτούν την εξουσία. Αντίστοιχα Σαμαράς και Μπακογιάννη ήταν και είναι ακόμη στο ίδιο κόμμα ενώ είχαν φύγει από αυτό και είχαν κονταροχτυπηθεί για την ηγεσία του. Παραμένουν όμως, καθώς οι καρέκλες και οι κουτάλες της εξουσίας είναι πιο σημαντικές από τον πολιτικό αναχωρητισμό.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προοπτική εξουσίας ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά την είχε χάσει από τότε που κυβερνούσε. Ηταν άθροισμα και όχι σύμπλευση. Ηταν καράβι σε τρικυμία που το παρέσερνε ο άνεμος, χάραζε ρότα αφομοιώνοντας την ψυχή των μνημονίων που είχε καταγγείλει και προσκαλούσε ξέμπαρκους για να διαχυθεί σε πλατιές μάζες, με πυξίδα ένα ανύπαρκτο κέντρο. Γι’ αυτό βυθίζεται στο απόλυτο κενό των επιλογών του.

Το εν εξελίξει syrizafication έχει ρίζες βαθιές. Εύκολα κατακρίνει ο παρατηρητής την απουσία αυτοκριτικής, που θα διόρθωνε έγκαιρα τη «γραμμή», ή τον φραξιονισμό χωρίς σύνορα. Δύσκολα όμως βάζει κάποιος στην εξίσωση το περιρρέον περιβάλλον. Κι όμως στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ κυνηγούσε τον χώρο που άφησε πίσω του το ΠΑΣΟΚ, κινούμενο όλο και δεξιότερα. Εχασε έτσι την ηγεμονία στον χώρο του, τον οποίο δεν μπόλιασε με στοιχεία κυβερνητισμού, όπως έπραξε ο μετρ Ανδρέας στο ΠΑΣΟΚ του ’81.

Το pasokification εξελίχθηκε στην πλήρη απαξίωση του δικομματικού συστήματος· το syrizafication συντελείται εν πλήρει συγχύσει της κοινωνίας που αγκαλιάζει απεγνωσμένα τον φονιά της ελλείψει επιλογών. Στην Ισπανία οι Σοσιαλιστές πρόλαβαν να σωθούν μόλις ο Πέδρο Σάντσεθ έστριψε το τιμόνι αριστερότερα και συνομίλησε με τη βάση και παράλληλα συμπιέστηκαν οι Podemos που άντεξαν με αριστερό λόγο. Ο άχρωμος ΣΥΡΙΖΑ όμως που έχει παγώσει τον κόσμο του διολισθαίνει, ενώ το ΠΑΣΟΚ της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ δεν ανακάμπτει και η βάση του απαιτεί αλλαγές. Ακόμη όλα είναι ρευστά…

Διαβάστε επίσης

Γκλέτσος: Με τα χίλια θα αναγνώριζα τον Πολάκη ως πρόεδρο (Video)

Στο φως το κόλπο με τα πλαστά ποινικά μητρώα

Ντίνος Καρύδης: Την Τρίτη η κηδεία του ηθοποιού

CNN: Το προφίλ του 58χρονου υπόπτου για την απόπειρα κατά Τραμπ – Οι αναρτήσεις στα social media για την Ουκρανία και η δωρεά

Οι 70 μέρες που αλλάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

FBI: Έρευνα για νέα απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ – Συνελήφθη ένας ύποπτος στη Φλόριντα

Καιρός: Φθινοπωρινό σκηνικό και τη Δευτέρα – Πού αναμένονται βροχές

Ετικέτες