ΣΥΡΙΖΑ – Χαρίτσης: Είμαστε εδώ με συγκεκριμένες προτάσεις για να αποφύγουμε το μοιραίο σπιράλ της ύφεσης

ΣΥΡΙΖΑ – Χαρίτσης: Είμαστε εδώ με συγκεκριμένες προτάσεις για να αποφύγουμε το μοιραίο σπιράλ της ύφεσης

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών πραγματοποίησε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης κατά την οποία στιγμάτισε τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας για την υγεία ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εν μπορεί να αφήσει τον λογαριασμό για την κυβερνητική έπαρση να τον πληρώσει η κοινωνία.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση

«Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω εκφράζοντας, για μια ακόμα φορά, την ευγνωμοσύνη και την στήριξή μας στους ανθρώπους του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτούς που σε αντίξοες συνθήκες έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και βρίσκονται την ίδια στιγμή διαρκώς εκτεθειμένοι στον κίνδυνό της.

Είναι πια σαφές σε όλους ότι η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν είναι πολυτέλεια. Είναι όρος ύπαρξης της κοινωνίας μας, πλέγμα διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, αναγκαία προϋπόθεση για να βγούμε νικητές από τη δύσκολη αυτή δοκιμασία.

Δυστυχώς, παρότι έχουν περάσει αρκετές βδομάδες από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, έχουμε δει από την πλευρά της κυβέρνησης πολλά λόγια και λίγα έργα.

Είδαμε για παράδειγμα προχτές τον πρωθυπουργό να εξυμνεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι μια θετική εξέλιξη, αν αναλογιστούμε ότι, μέχρι πολύ πρόσφατα, ο κύριος Μητσοτάκης απαξίωνε -ως κατάλοιπο κρατισμού- την ενίσχυση του ΕΣΥ. Αλλά, φοβάμαι εδώ δεν αρκούν οι υποκριτικές, τελικά, ρητορικές πιρουέτες. Η ενίσχυση του ΕΣΥ μετριέται με έργα και πράξεις.

Η κυβέρνηση -όπως φάνηκε από το προχτεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού- συνεχίζει στον ολισθηρό δρόμο της αδράνειας για το ΕΣΥ.

Αυτή άλλωστε ήταν η διαχρονική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή ήταν η επιλογή των μνημονιακών κυβερνήσεων που περιόριζαν τις δημόσιες δαπάνες υγείας, άφηναν όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας υγειονομικά ακάλυπτα, έκλειναν δομές, συρρίκνωναν τη χωρητικότητα του ΕΣΥ.

Πρόκειται για διαχρονικό σκάνδαλο. Μια συνειδητή επιλογή που είχε ως στόχο την υποβάθμιση και την απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων.

Είναι λοιπόν προκλητικό να βγαίνει τώρα ο κύριος Μητσοτάκης και να ισχυρίζεται ότι σε 5 εβδομάδες η κυβέρνησή του έκανε όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες. Δεν είμαστε χρυσόψαρα! Δεν ξεχνάμε ότι όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε στις απόλυτα αναγκαίες προσλήψεις 19.500 γιατρών και νοσηλευτών, η Νέα Δημοκρατία μιλούσε για παρωχημένες και σπάταλες επιλογές. Δεν ξεχνάμε ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας περιέγραφε την παραχώρηση των δημοσίων νοσοκομείων σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε με τον ν.4368/2016, οι πάνω από 2 εκ. ανασφάλιστοι πολίτες να έχουν εγγυημένη και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του ΕΣΥ, ακυρώσαμε στην πράξη τον μνημονιακό περιορισμό «1 προς 5», παραδίδοντας στην πραγματικότητα το ΕΣΥ στην προ μνημονίων κατάσταση ως προς το ανθρώπινο δυναμικό.

Από το 2016, το ισοζύγιο προσλήψεων/αποχωρήσεων στο ΕΣΥ είναι θετικό, ενώ τα πρώτα μνημονιακά χρόνια, πριν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι αποχωρήσεις ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις.

Επενδύσαμε σε κρίσιμους βραχίονες του ΕΣΥ. Προκηρύξαμε όλες τις κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού στις ΜΕΘ και προκηρύξαμε σημαντικό αριθμό μόνιμων θέσεων για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Σταματήσαμε τέλος τη περικοπή των δημόσιων δαπανών για την υγεία που κατά τα πρώτα μνημονιακά χρόνια (2010-2014) είχε αθροιστικά φθάσει στο 40%. Παρά τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, οι δημόσιες δαπάνες υγείας αυξήθηκαν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ από το 4,6% του ΑΕΠ το 2015 στο 5,2%.

Αυτή η παρακαταθήκη, αυτή η κρίσιμη παρέμβαση για την ανασύνταξη του ΕΣΥ, είναι αυτή που επιτρέπει σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας να αντέχει τις μεγάλες προκλήσεις όπως αυτές της σημερινής πανδημίας.

Η σημερινή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία, στο πλαίσιο του προγράμματος μας «Μένουμε Όρθιοι», η πρόταση χρηματοδότησης με 1 δισ. €, περιγράφει ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά για την περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ώστε, μεταξύ άλλων, να γίνουν 4000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, να ληφθούν επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, να γίνει κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων και να υπάρξει ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.

Θα αναφερθεί σε αυτά πιο αναλυτικά στη συνέχεια και ο αρμόδιος τομεάρχης και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Θα κλείσω την αναφορά στην υγεία με μια παρατήρηση.

Στη δική μας αντίληψη, η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι ένας κρίσιμος κρίκος σε ένα συνολικότερο όμως πλέγμα προάσπισης της κοινωνίας μας και καταπολέμησης της κρίσης που βιώνουμε.

Δεν μπορεί να υπάρχει αποτελεσματική δημόσια υγεία σε μια κοινωνία με ισοπεδωμένα εργασιακά δικαιώματα και διαλυμένη οικονομία. Και οι αποφάσεις της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, μας οδηγούν δυστυχώς, εκεί. Δεν είναι απλά αποσπασματικές, λανθασμένες και ιδεοληπτικές επιλογές, αλλά επιλογές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στη δίνη της ύφεσης. Είδαμε χτες τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα, οι οποίες είναι εφιαλτικές: 10% ύφεση και εκτόξευση της ανεργίας, μέσα στην τρέχουσα χρονιά, κατά 5 μονάδες στο 22,3%. Αντίστοιχες προβλέψεις κάνει και ο ΟΟΣΑ που εμφανίζει την Ελλάδα ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη ύφεση από όλες λόγω κορονοϊού. Άλλωστε, η έκρηξη της ανεργίας και η μείωση του εισοδήματος των εργαζόμενων και των νοικοκυριών είναι ήδη ορατά φαινόμενα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η κυβέρνηση από τη μεριά της, βάζει τα θεμέλια για μία βαθιά αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, προωθώντας, με πρόσχημα την πανδημία, απορρυθμίσεις που θα ζήλευαν και οι πιο φανατικοί υπέρμαχοι των μνημονίων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΕΒ, στο ενημερωτικό του δελτίο που εκδόθηκε χτες, ζητούσε ακριβώς αυτά που έχει ήδη σπεύσει να κάνει η κυβέρνηση. Μειώσεις μισθών 50% με εκ περιτροπής εργασία, πλήρη κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, μέχρι και τράπεζα δανεικών εργαζομένων. Θα μπορούσε να το θέσει πιο ωμά ως σκλαβοπάζαρο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα εκ των υστέρων, σε μια λογική «βλέποντας και κάνοντας», ακόμα και για τις πιο ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας. Για μία ακόμη φορά, με καθυστέρηση μηνών, ο Πρωθυπουργός έσπευσε προχθές να ανακοινώσει εν μέσω πανηγυρισμών ένα επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους, για τους οποίους εδώ και έναν μήνα δεν είχε ληφθεί απολύτως καμία μέριμνα, αφού είχαν μείνει εκτός ακόμα και του ανεπαρκούς επιδόματος των 800 ευρώ για ενάμισι μήνα. Μόνο που το έκτακτο επίδομα που ανακοίνωσε θα δοθεί μετά τις γιορτές του Πάσχα. Επιπλέον, αυτό αφορά μόλις 155.000 ανέργους, την ώρα που οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ που αναζητούν εργασία είναι 510.646. Αφήνει δηλαδή περισσότερους από δύο στους τρεις μακροχρόνια ανέργους εκτός ενίσχυσης. Ενώ την ίδια ώρα, ο Υπουργός Ανάπτυξης με περίσσιο θράσος χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ φοροφυγάδες τους μακροχρόνια ανέργους! Έφτασε μάλιστα μέχρι και στο σημείο να συμπεράνει ότι για να επιβιώνουν μέχρι σήμερα σημαίνει ότι έχουν αδήλωτα εισοδήματα.

Επιβεβαίωσε έτσι ότι το χειρότερο δεν είναι η προχειρότητα της κυβέρνησης, αλλά η αμετροέπεια και η αλαζονεία της. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον λογαριασμό για την κυβερνητική έπαρση να τον πληρώσει η κοινωνία.

Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τη δημόσια υγεία, την εργασία, την παραγωγική οικονομία. Είμαστε εδώ με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις προκειμένου η χώρα να αποφύγει το μοιραίο σπιράλ της ύφεσης. Είμαστε εδώ ώστε όταν βγούμε τελικά από τα σπίτια μας να μπορούμε τελικά να μείνουμε όρθιοι».

Documento Newsletter