«Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά αποδεικνύει τα νωθρά της αντανακλαστικά στα θέματα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων» τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι Γιώργος Γαβρήλος και Αθηνά Λινού με αφορμή τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για νέο κύμα αφρικανικής σκόνης.
«Τα ζητήματα της δημόσιας υγείας και της προστασίας των εργαζομένων δεν μπορούν να εντάσσονται σε μικροπολιτικές, ούτε να “θάβονται” πίσω από ολιγωρίες και τεχνητές καθυστερήσεις» λένε ο τομεάρχης Εργασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η καταξιωμένη επιστήμονας.
«Ζητάμε άμεσα την έκδοση συγκεκριμένων υποχρεωτικών οδηγιών, σε συνεργασία με τους έγκριτους Έλληνες επιστήμονες και τις ερευνητικές ελληνικές πανεπιστημιακές ομάδες, που θα περιορίσουν τις μετακινήσεις των εργαζομένων και θα επαναφέρουν για ένα διάστημα την επιλογή της τηλεργασίας, θα αποτρέπουν την έκθεση αυτών στην μεγάλη συγκέντρωση σκόνης και θα ορίζουν ένα ειδικό βραχυχρόνιο πλαίσιο προστασίας της εργασίας, υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες (πχ. κλειστά πόρτες και παράθυρα, ειδική ρύθμιση και φίλτρα στον κλιματισμό, κα). Παράλληλα ζητάμε από την Κυβέρνηση την άμεση ενεργοποίηση της Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους εργασιακούς χώρους και να υπάρξουν οι ανάλογες κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τις σχετικές οδηγίες» τονίζουν μεταξύ άλλων οι δύο βουλευτές.
Αναλυτικά η κοινή δήλωση:
«Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη αργήσει να εκδώσει οδηγίες για την προστασία των εργαζομένων από το κύμα αφρικανικής σκόνης. Νωθρά τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης στα ζητήματα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.
Οι καιρικές συνθήκες, που το τελευταίο διάστημα βιώνουμε, είναι πρωτόγνωρες. Η κλιματική κρίση έχει επηρεάσει κατά πολύ πια την καθημερινότητά μας, με το φαινόμενο της μεταφοράς της αφρικανικής σκόνης να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα. Όλοι οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για την άμεση επανεμφάνιση του ακραίου αυτού φαινομένου, που όπως δηλώνουν θα είναι εκ νέου έντονο σε πολλές περιοχές της χώρας και φυσικά θα επηρεάσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, ειδικά όσες και όσους πάσχουν από άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Παρά όμως τις έγκαιρες προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, μόλις χθες (8/5/2024) το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε σχετική εγκύκλιο με μέτρα Προστασίας της Δημόσιας Υγείας στην περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνης και αντίστοιχα το ίδιο έκανε και το Υπουργείο Παιδείας για την προστασία των σχολικών κοινοτήτων.
Αντίθετα, το Υπουργείο Εργασίας μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία για την ανακοίνωση ενός πλαισίου προστασίας των εργαζομένων, ειδικά αυτών που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, ασχολούνται με εντατική χειρωνακτική εργασία, πχ. οικοδομή, αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες, είναι μεταφορείς ή ακόμη αστυνομικοί της Τροχαίας. Ενώ, αν σκεφτούμε την ελλιπή αντίδρασή του στην περίπτωση των ακραίων θερμοκρασιών του περσινού καλοκαιριού, όπου αντί για άμεσες και ευθείες οδηγίες προς τους εργοδότες για την προστασία των εργαζομένων που φυσικά θα συνοδεύονταν με ένα πλαίσιο ελέγχων, αρκέστηκε με χρονοκαθυστέρηση να εκδώσει μια ανακοίνωση- σύσταση για περιορισμό του χρόνου εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, τότε αντιλαμβανόμαστε πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση να προστατευθούν επαρκώς, ούτε και τώρα, οι εργαζόμενοι.
Η Κυβέρνηση για μια ακόμη φορά αποδεικνύει τα νωθρά της αντανακλαστικά στα θέματα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Η λογική της «αυτορρύθμισης» της αγοράς είναι αυτή που διέπει τις πολιτικές της ακόμη, και όταν το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας προειδοποιεί για άμεσες και εκτεταμένες παρενέργειες της αφρικανικής σκόνης στη δημόσια υγεία. Με το βλέμμα στραμμένο στην προστασία συγκεκριμένων συμφερόντων που βρίσκονται κοντά στην Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εργασίας έχει απεμπολήσει τον θεσμικό του ρόλο, αφήνοντας απροστάτευτους τους εργαζόμενους την ώρα που λαμβάνουν χώρα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που απειλούν την υγεία και την ασφάλειά τους.
Ζητάμε άμεσα την έκδοση συγκεκριμένων υποχρεωτικών οδηγιών, σε συνεργασία με τους έγκριτους Έλληνες επιστήμονες και τις ερευνητικές ελληνικές πανεπιστημιακές ομάδες, που θα περιορίσουν τις μετακινήσεις των εργαζομένων και θα επαναφέρουν για ένα διάστημα την επιλογή της τηλεργασίας, θα αποτρέπουν την έκθεση αυτών στην μεγάλη συγκέντρωση σκόνης και θα ορίζουν ένα ειδικό βραχυχρόνιο πλαίσιο προστασίας της εργασίας, υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες (πχ. κλειστά πόρτες και παράθυρα, ειδική ρύθμιση και φίλτρα στον κλιματισμό, κα). Παράλληλα ζητάμε από την Κυβέρνηση την άμεση ενεργοποίηση της Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους εργασιακούς χώρους και να υπάρξουν οι ανάλογες κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τις σχετικές οδηγίες.
Τα ζητήματα της δημόσιας υγείας και της προστασίας των εργαζομένων δεν μπορούν να εντάσσονται σε μικροπολιτικές, ούτε να «θάβονται» πίσω από ολιγωρίες και τεχνητές καθυστερήσεις. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και η Πολιτεία οφείλει να δράσει άμεσα, ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων».
Διαβάστε σχετικά:
Τα «μαθηματικά» Σκρέκα… μηδένισαν τον πληθωρισμό, όπως το «ελαφρύ αρνί»!
Χαλάει απότομα ο καιρός: Έντονα φαινόμενα τη νύχτα – Η τελευταία πρόγνωση της ΕΜΥ