Τι προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση μετά την κατάρρευση του «επιτελικού» κράτους
Τη βαθιά τους ανησυχία για τις καταστροφικές πυρκαγιές, το ενδεχόμενο πλημμυρών το επόμενο διάστημα στις καμένες περιοχές αλλά και κάποιες αλλαγές στο νομοθετικό οπλοστάσιο της χώρας (σε σχέση με τα δάση) εκφράζουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Και παράλληλα σε πολιτικό επίπεδο επιμένουν ότι η στάση του κόμματος είναι στάση μιας υπεύθυνης Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που δεν παρασύρεται από ένα γεγονός όσο τραγικό κι αν είναι αυτό προκειμένου να αποκομίσει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη (οι πολίτες, λένε, έτσι κι αλλιώς έβγαλαν και βγάζουν τα συμπεράσματά τους) αλλά συμβάλει με προτάσεις και την κριτική του.
Φόβοι για επερχόμενες πλημμύρες
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις πυρκαγιές στη Βαρυμπόμπη, στη Βόρεια Εύβοια, στην Ηλεία, στην Αρκαδία, στην Κερατέα και στα Βίλια κάνοντας λόγο για «Τραγικούς σταθμούς μιας ανεξέλεγκτης πύρινης διαδρομής» ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος την περασμένη Πέμπτη αναφέρθηκε στον κίνδυνο των πλημμυρών θυμίζοντας μάλιστα ότι πέρυσι χάθηκαν στην Εύβοια οκτώ συμπολίτες μας στη μάχη με τις πλημμύρες.
Μάλιστα ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποσυρθεί ο περιβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη, που είχε περάσει πέρυσι μέσα το καλοκαίρι και είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση του συνόλου των κυρωμένων δασικών χαρτών κίνηση που για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε ως κλείσιμο του ματιού σε όσους θέλουν να καταπατήσουν δημόσια γη.
Χάρτινος πύργος το επιτελικό κράτος
Από εκεί και μετά, λέει στο Documento, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το περίφημο επιτελικό κράτος με τους 60 και βάλε υπουργούς και όλος ο μηχανισμός που πέρασε στον απόλυτο έλεγχο του Μαξίμου κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Πώς γίνεται, αναρωτιούνται στην Κουμουνδούρου, στην Εύβοια να μη γνωρίζει ο αρχηγός της πυροσβεστικής πόσα εναέρια μέσα επιχειρούσαν και ο κ. Χαρδαλιάς να λέει ψέματα για τον αριθμό τους ενώ ο κ. Σκέρτσος, δηλαδή το πρωθυπουργικό γραφείο να ανακοινώνει ότι η χώρα διαθέτει 74 εναέρια και τελικά μόλις 20 να επιχειρούσαν στη Βόρεια Εύβοια.
Τα Βίλια, καταλήγουν, απλά επιβεβαίωσαν πως το επιτελικό κράτος δεν βγήκε από τον λήθαργό του ούτε μετά τη μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, ούτε φυσικά μετά την καταστροφή της Βόρειας Εύβοιας. «Σαν να μην ξύπνησαν ποτέ, παρακολουθούσαν από τα γραφεία τους ή από τις διακοπές τους τις φωτιές να κατακαίνε τη χώρα», ενώ αξιωματικοί της πυροσβεστικής και επιτελικά στελέχη διασταύρωναν τα ξίφι τους πάνω από τα καμένα για το ποιος έχει το πρόσταγμα και ποιος την ευθύνη».
Πότε θα ανοίξει ο ανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ
Ανάλογη κριτική ασκούν στην Κουμουνδούρου και στο μείζων θέμα της ανακούφισης των πληγέντων. Όπως λένε η κυβέρνηση δεν έχει καν ανοίξει τη συζήτηση για τον ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ -ειδικά για τη βόρεια Εύβοια. Όσο για τις οικονομικές στηρίξεις στους πυρόπληκτους θα είναι μικρότερες από άλλες περιπτώσεις. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «αδιανόητο» να μιλάμε για δάνεια. «Δεν γίνεται κάποιος που έχασε το βιoς του να βρεθεί να χρωστάει στο κράτος 30 χιλιάρικα».
Στον ΣΥΡΙΖΑ ρωτάνε με νόημα την κυβέρνηση γιατί κατάργησε το πρόγραμμα δασοπροστασίας που λειτουργούσε το 2018-2019 με 5.060 εργαζόμενους και με ποια κριτήρια αντί για αυτούς του πέντε χιλιάδες ανθρώπους προσλήφθηκαν πέντε χιλιάδες ειδικοί φρουροί; Είναι απολύτως χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στελέχη που πρόσκεινται στη ΝΔ παραδέχονται τώρα ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις έμπειρες σε δασικές πυρκαγιές τις επίγειες δυνάμεις. Και φυσικά ρωτούν γιατί παρέμεινε στα συρτάρια το πόρισμα της επιτροπής Γκολντάμερ για τη δασοπροστασία, στο οποίο είχε συναινέσει η ΝΔ ούσα στην αντιπολίτευση. Για όλα τα παραπάνω, καταλήγουν και για όσα θα συμβούν τα επόμενα χρόνια πρέπει άμεσα να γίνει η συζήτηση για ένα νέο κλιματικό νόμο.
Σφοδρή κριτική και για τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία
Στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρόσφατη αμυντική συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας με την Τουρκία κάνουν λόγο για αδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα εξαιτίας των εσωτερικών της αντιφάσεων και φυσικά δείχνουν προς την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο οποίος μπλοκάρει την κύρωση των τριών Συμφωνιών (εδώ και δύο χρόνια) με τη χώρα αυτή. Η κυβέρνηση είναι δέσμια της έξαλλης στάσης της όταν ήταν στην Αντιπολίτευση για το θέμα και με τον τρόπο αυτό υπονομεύει οποιαδήποτε δυνατότητα ανάπτυξης στρατηγικής σχέσης με τη Βόρεια Μακεδονία, αφήνοντας έτσι διάπλατα ανοιχτό το πεδίο για την Τουρκία.
Παράλληλα θυμίζουν ότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών η αμυντική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, οδήγησε στην ανάληψη της αεράμυνας της χώρας αυτής από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, στην εκπαίδευση των ειδικών της δυνάμεων από Έλληνες εκπαιδευτές, (αλεξιπτωτιστών και δυτών αλλά και στην κυβερνοάμυνα) και σε κοινές ασκήσεις των δύο χωρών.