«Όταν μια κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα και κερδίζει την εύνοια διαφόρων χειροκροτητών – και κατά συνέπεια ψηφαλάκια – είναι καλά. Όταν όμως στην πράξη δεν υλοποιεί τίποτα από όσα εξαγγέλλει τότε ή στην πραγματικότητα δεν θέλει να προχωρήσει τίποτα ή δεν είναι ικανή να εφαρμόσει τίποτα». Αυτό τονίζεται σε κοινή ανακοίνωσή της η Ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+, και Τμημάτων Δικαιωμάτων και Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων σε ανθρώπους που ζουν με τον HIV και την χορήγηση PrEP (προληπτικής θεραπείας από τη μετάδοση του HIV). Όπως επισημαίνουν ενώ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ανακοινώθηκε από τον Θ. Πλεύρη με κατάθεση τροπολογίας την 1η Δεκεμβρίου του 2021 και ακολούθησε έναν χρόνο μετά η σχετική ΚΥΑ, η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV που είναι απαραίτητη για να εφαρμοστεί παραπέμφθηκε για την 1η Φεβρουαρίου 2023.
«Είναι σαν να είπε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου: “Τι να κάνουμε τώρα που είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS; Να βγάλουμε ένα μέτρο υπέρ των οροθετικών. Είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε; Αν όχι, ας το μεταθέσουμε για αργότερα…”» επισημαίνουν με νόημα.
Όπως καταγγέλλουν, τίποτα όμως δεν είναι έτοιμο ακόμη. Αντίθετα, η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV παίρνει συνεχείς αναβολές με αλλεπάλληλες τροποποιητικές αποφάσεις που υπογράφει ο Θ. Πλεύρης.
Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά τη χορήγηση της PrEP («προφύλαξη πριν από την έκθεση», «Pre-Exposure Prophylaxis», PrEP) σε άτομα αρνητικά στον ιό ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου (HIV), που εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο επιμόλυνσης, η σχετική νομοθετική διάταξη περιλαμβάνεται στον νόμο 4975 (ΦΕΚ Α` 187/30-09-2022), που ορίζει ότι «με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται και εξειδικεύονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής». Έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτε.
«Τελικά, αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει κάτι που θα διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων με HIV ή μόνο θα τους κοροϊδεύει; Αν δεν μπορεί να το κάνει, ας το αφήσει για την επόμενη, αλλά να πει είτε ότι δεν θέλει είτε ότι είναι ανίκανη» καταλήγουν η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+, το Τμήμα Δικαιωμάτων και το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Όταν μια κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα και κερδίζει την εύνοια διαφόρων χειροκροτητών – και κατά συνέπεια ψηφαλάκια – είναι καλά. Όταν όμως στην πράξη δεν υλοποιεί τίποτα από όσα εξαγγέλλει τότε ή στην πραγματικότητα δεν θέλει να προχωρήσει τίποτα ή δεν είναι ικανή να εφαρμόσει τίποτα.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων σε ανθρώπους που ζουν με τον HIV και η χορήγηση PrEP (προληπτικής θεραπείας από τη μετάδοση του HIV). Το πρώτο μέτρο, της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το ανακοίνωσε με κατάθεση τροπολογίας ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, την 1η Δεκεμβρίου του 2021. Στις 30 Νοεμβρίου 2022, έναν χρόνο μετά, ανακοίνωσε την Υπουργική Απόφαση με την οποία εφαρμόζεται ό,τι λέει η τροπολογία. Και η εφαρμογή προϋποθέτει τη σύσταση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να δεχτούμε ότι η υπουργική απόφαση και όσες δικλείδες ασφαλείας για τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών προβλέπει, είναι σωστά. Όμως η σύσταση Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV παραπέμφθηκε για την 1η Φεβρουαρίου 2023. Είναι σαν να είπε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου: «Τι να κάνουμε τώρα που είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS; Να βγάλουμε ένα μέτρο υπέρ των οροθετικών. Είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε; Αν όχι, ας το μεταθέσουμε για αργότερα…».
Κι όμως, ούτε μετά από τρεις μήνες ήταν τίποτα έτοιμο. Στις 8 Μαρτίου με τροποποιητική απόφαση που υπογράφει ο κ. Πλεύρης, η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV μετατέθηκε για τις 15 Μαρτίου. Φτάσαμε 15 Μαρτίου και ούτε πάλι ήταν τίποτα έτοιμο. Και με μία άλλη τροποποιητική απόφαση με ημερομηνία 13 Μαρτίου το μέτρο πήρε παράταση για την 5η Απριλίου 2023.
Όσον αφορά τη χορήγηση της PrEP («προφύλαξη πριν από την έκθεση», «Pre-Exposure Prophylaxis», PrEP) σε άτομα αρνητικά στον ιό ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου (HIV), που εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο επιμόλυνσης, η σχετική νομοθετική διάταξη περιλαμβάνεται στον νόμο 4975 (ΦΕΚ Α` 187/30-09-2022), που ορίζει ότι «με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται και εξειδικεύονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής». Έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτε.
Τελικά, αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει κάτι που θα διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων με HIV ή μόνο θα τους κοροϊδεύει; Αν δεν μπορεί να το κάνει, ας το αφήσει για την επόμενη, αλλά να πει είτε ότι δεν θέλει είτε ότι είναι ανίκανη.»