Απείχε από την τελική ψηφοφορία επί του πορίσματος της ΝΔ στην Προανακριτική κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου, επαναλαμβάνοντας τις καταγγελίες περί αντισυνταγματικών μεθοδεύσεων και κάνοντας λόγο για «οργανωμένο σχέδιο» της πλειοψηφίας που σκοπό έχει να βγάλει λάδι τον πρώην υφυπουργό. Παράλληλα, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής το ΠΑΣΟΚ στηλίτευσε την αντίφαση ότι η πλειοψηφία παραπέμπει τον κ. Τριαντόπουλο τη στιγμή που τον θεωρεί αθώο, προειδοποιώντας πως οι «γαλάζιοι» βουλευτές διαπράττουν το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας λόγω της ολοκλήρωσης των εργασιών της Προανακριτικής χωρίς προανακριτικό έργο.
Ειδικότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος, φέρεται να τόνισε πως υπάρχει «οργανωμένο σχέδιο για να πέσει ο κ. Τριαντόπουλος στα μαλακά. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην διευρυνθεί το κατηγορητήριο, να μην ελεγχθούν άλλα πρόσωπα και άλλα ενδεχόμενα αδικήματα. Πρόκειται για οργανωμένη διαδικασία συγκάλυψης με τη συμβολή της πλειοψηφίας με ό,τι συνεπάγεται αυτό για ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της κατάχρησης εξουσίας από τα μέλη της πλειοψηφίας της Επιτροπής».
Ο κ. Γαβρήλος επισήμανε δε ότι η πλειοψηφία δεν προσέτρεξε στην επιστημονική επιτροπή της Βουλής. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπαίνει στην ουσία του πορίσματος της πλειοψηφίας και θα απέχει από την ψηφοφορία γιατί δεν νομιμοποιεί τη διαδικασία. Αργά η γρήγορα η αλήθεια θα γίνει γνωστή και θα υπάρξει απονομή δικαιοσύνης. Η κοινωνία έχει βγάλει τα συμπεράσματα της» είπε και πρόσθεσε:
«Η διαδικασία της συγκάλυψης έχει κύριο στόχο να μην έρθει ενώπιον της Προανακριτικής ο κ. Μητσοτάκης, ενορχηστρωτής και εντολέας της πράξης για την οποία ελέγχεται ο κ. Τριαντόπουλος, την παραποίηση του χώρου του εγκλήματος στα Τέμπη, η οποία έγινε κατ’ εντολή του Μαξίμου.
»Πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά και νομικά χρονικά ο ύποπτος να επιλέγει τον δικαστή του! Το υπόμνημα Τριαντόπουλου δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, αλλά θέλει να δημιουργήσει σύγχυση και δεν θέλει να έρθει ενώπιον του φυσικού δικαστή, δηλαδή στο πρώτο και βασικό στάδιο που είναι αυτό της Προανακριτικής Επιτροπής».
Ανέφερε, επίσης, πως «ο κ. Τριαντόπουλος φαίνεται ότι θέλει να ξεστρατίσει από τη διαδικασία που προβλέπεται στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και εν τέλει να μας πείσει ότι αρμόδιος δικαστής είναι η τακτική δικαιοσύνη δηλαδή το πλημμελειοδικείο Λάρισας και άρα ο ίδιος ελέγχεται για πράξεις που έγιναν επ΄ ευκαιρία των καθηκόντων και όχι κατά την άσκηση των καθηκόντων του».
Επιπρόσθετα, κατηγόρησε τη συμπολίτευση για παραβίαση του Συντάγματος, του νόμου περί ευθύνης υπουργών, του Κανονισμού της Βουλής και των αρχών της ποινικής δικονομίας. «Η ΝΔ δεν ζητάει το σύνολο της δικογραφίας στη Βουλή, με σημαντικά στοιχεία, μαρτυρικές καταθέσεις που έχουν γίνει στην εισαγγελία της Λάρισας, η συμπληρωματική δικογραφία που αφορά στην παραποίηση στοιχείων (με εμπλοκή των κ.κ. Παπαθανάση και Τσακίρη για το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της κακουργηματικής απιστίας, για την πληρωμή του μπαζώματος και ξεμπαζώματος στο πεδίο» επικρίνει και καταλήγει λέγοντας:
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακόμα δεν έχει φέρει στη Βουλή τον εκτελεστικό νόμο για να φύγει κάθε ίχνος ή σκέψη παραγραφής των αδικημάτων των πολιτικών προσώπων, που έχει να κάνει και με το ίδιο το έγκλημα της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη και τις ευθύνες του κ. Καραμανλή».
«Μοναδικός στόχος ο περιορισμός της διερεύνησης»
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η Μιλένα Αποστολάκη φέρεται να σημείωσε πως «με αποκλειστική ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας, η Προανακριτική Επιτροπή δεν διεξήγαγε τη σύμφωνη με το Σύνταγμα και το νόμο προδικασία και συγκεκριμένα δεν άσκησε τα εισαγγελικά της καθήκοντα, δεν διερεύνησε την υπόθεση ουσιαστικά, δεν εξέτασε μάρτυρες και, εντέλει, δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης.
»Κάτι το οποίο εκτός από προφανή πολιτική σκοπιμότητα, συνιστά και κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι η διερεύνηση της υπόθεσης αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής».
Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ συνέχισε λέγοντας πως η πλευρά της ΝΔ ισχυρίζεται ότι ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι, για να κριθεί η αθωότητα, κατά το στάδιο της προδικασίας από τον ανακριτή και το Συμβούλιο του ειδικού Δικαστηρίου, συμπληρώνοντας: «Ο μοναδικός στόχος τους είναι ο περιορισμός της διερεύνησης των πράξεων του κ. Τριαντόπουλου. Με αυτή τη μεθόδευση δύναται να ασκηθεί τυπική δίωξη μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος χωρίς τη δυνατότητα επέκτασης σε άλλα, ενδεχομένως βαρύτερα, αδικήματα που τυχόν έχουν τελεστεί από τον κ. Χρήστο Τριαντόπουλο ή άλλα πολιτικά πρόσωπα».
Και τόνισε ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση της στην τελευταία συνεδρίαση της Προανακριτικής: «Η πλειοψηφία της Επιτροπής καταθέτει πόρισμα στο οποίο προτείνεται η άσκηση ποινικής δίωξης κατά ενός προσώπου, που η ίδια αυτή πλειοψηφία θεωρεί προδήλως αθώο. Με την ίδια λογική και η πλειοψηφία της Βουλής θα ψηφίσει με τουλάχιστον 151 ψήφους την άσκηση ποινικής δίωξης. Δηλαδή, η κυβερνητική πλειοψηφία ασκεί ποινική δίωξη κατά προσώπου, την αθωότητα του οποίου υπερασπίζεται, αλλά για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας τον καθιστά κατηγορούμενο, τελώντας το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας».
Διαβάστε επίσης:
Πόρισμα ΕΟΔΑΣΑΑΜ για Τέμπη: «Αναστροφή» από τον Παπαδημητρίου και «συγγνώμη» – Τι υποστηρίζει τώρα
Από το 2023 γνώριζαν στην ΕΛΑΣ για το κύκλωμα της Ρόδου
Απεργία 9 Απριλίου: Ποιοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν μετρό, ηλεκτρικός, λεωφορεία
Επελαύνει η κακοκαιρία: Χιόνια στη βόρεια Ελλάδα – Κλειστά σχολεία σε Φλώρινα, Πρέσπες και Αμύνταιο